Auton pesu pakkasella – 8 vinkkiä auton pesemiseen talvella

Moni miettii, milloin ja miten autoa kannattaa pestä talvella. Auton säännöllinen peseminen on talviaikaan jopa tärkeämpää kuin kesällä. Auton pesuun varsinkin pakkasella liittyy kuitenkin asioita, jotka täytyy ottaa huomioon. Näillä vinkeillä pidät autostasi hyvää huolta myös talvella.

1. Miksi auton pesu on erityisen tärkeää talvella?

Auton maalipinta joutuu talvella erityisen rasituksen kohteeksi useastakin syystä:

  • Loskakeleillä auto likaantuu nopeasti, ja nastarenkaat irrottavat tiestä pikeä, jota on vaikeampi pestä pois.
  • Tiesuolaa päätyy maalipinnoille ja rakenteisiin, mikä nopeuttaa korroosiota.
  • Kun lunta puhdistetaan auton päältä harjalla, lika ja hiekka voivat naarmuttaa maalipintaa. Myös lasit voivat naarmuuntua, kun likaista pintaa raaputetaan puhtaaksi jäästä.

Säännöllinen auton pesu suojaa auton maalipintaa ja rakenteita korroosiolta ja naarmuuntumiselta.

2. Puhdista auto hyvin lumesta ja jäästä ennen pesua

Kun autoa pestään talvella, on tärkeää ensin puhdistaa pinnat hellävaroen lumesta ja jäästä. Vie auto tarvittaessa sulamaan lämpimään paikkaan. Jos jäisen tai lumisen auton vie pesuun, pesuaineet eivät pääse heti vaikuttamaan eikä esipesu välttämättä toimi suunnitellusti. Lumen ja jään alla oleva lika saattaa vaurioittaa maalipintaa.

3. Suosi pesuohjelmia, joihin kuuluu alustapesu

Talvella kannattaa suosia pesuohjelmia, joihin kuuluu auton alustan pesu. Näin autosta saadaan poistettua pohjaan ja rakenteisiin kerääntyvä suola, joka aiheuttaa korroosiota.

Autopesuloissa käytetään talvella ja kesällä hieman erilaisia ohjelmia. Esimerkiksi pesuaineiden vaikutusajat ovat talvella usein pidempiä, koska likaa on enemmän ja sen irrottaminen on haasteellisempaa. Myös pesuaineen koostumuksessa voi olla eroa. Siinä missä kesällä haasteena ovat hyönteiset ja lintujen jätökset, talvella autosta pyritään irrottamaan erityisesti maantiesuola ja nastarenkaiden tiestä irrottama piki.

4. Auton vahaus kannattaa myös talvella

Autoa voi ja kannattaa vahata myös talviaikaan esimerkiksi konepesujen yhteydessä, sillä lisäsuojaa tarvitaan erityisesti juuri talvisin. Vahattu maalipinta hylkii paremmin likaa ja pikeä, jolloin auto pysyy puhtaana pitempään. Vahaus suojaa maalipintaa myös maantiesuolalta ja korroosiolta. Lisäksi lumi ja jää lähtee helpommin vahatulta pinnalta.

5. Kuivaa tiivisteet pesun jälkeen – tai avaa ovet

Suurimpia haasteita auton pesemisessä pakkasella on ovien jäätyminen kiinni. Ongelman voi estää kuivaamalla ovien ja takaluukun tiivisteet heti pesun jälkeen. Muista kuivata myös polttoainesäiliön kansi, jos sillä on taipumus jäätyä pakkasella.

Jos peset auton pakkasella, eikä tiivisteiden kuivaaminen ole mahdollista, voit avata kaikki ovet ja jättää ne hetkeksi auki. Näin ylimääräinen vesi jäätyy tiivisteisiin, jolloin ovet eivät jäädy niin herkästi kiinni.

6. Auton voi pestä joissakin autopesuissa suksiboksin kanssa

Tietyt pesukoneet osaavat tunnistaa suksiboksin, jolloin se tai kattotelineet eivät estä pesua. Pesukoneen harjat ja kuivaajan ilmavirta eivät kuitenkaan pääse suksiboksin alle, mikä voi siltä osin vaikuttaa pesutulokseen. Tarkasta aina etukäteen, voiko pesukone pestä auton suksiboksin tai kattotelineiden kanssa. 

7. Estä tarvittaessa lukkojen jäätyminen voitelulla

Jos autossa tai suksiboksissa on lukkopesä, kannattaa ne voidella jo ennen pesua. Näin ne eivät jäädy pakkasella. Voiteluun voi käyttää lukkoihin soveltuvaa öljyä tai voitelevaa lukkosulaa.

8. Hyödynnä Nesteen Suomen laajinta autopesuloiden verkostoa

  • Auton voi pestä Nesteen asemilla ympäri Suomea. Tarjolla on myös automatisoituja Neste Easy Wash -pesuasemia. Easy Wash -asemien valikoimasta löydät yöaikaan (21–06) autonpesuja erikoishintaan -50 %.
  • Monilla asemilla pesun voi maksaa helposti Neste-äpillä ilman jonottamista tai autosta nousemista.
  • Nesteen Easy Wash -asemilla käytetään Joutsenmerkittyjä pesukemikaaleja. Vedenkierrätysjärjestelmien avulla tuoreen veden määrää voidaan pienentää yli 75 prosenttia ilman vaikutusta erinomaiseen pesutulokseen.
  • Pesun maksaminen ja pesukoneeseen ajaminen toimivat hieman eri tavoilla laitteistosta riippuen. Tarkasta ohjeet paikan päällä ja toimi niiden mukaan.