7 vinkkiä auton pesuun – Näin saat auton puhtaammaksi

Auton pesulla on suuri merkitys maalipinnan kestävyyteen varsinkin Suomen vaativissa olosuhteissa. Näillä vinkeillä peset auton turvallisesti, saat maalipinnan puhtaammaksi ja voit jopa pidentää auton käyttöikää. 

1. Miten usein auto kannattaa pestä?

Auto kannattaa pestä vähintään kerran tai pari kuukaudessa, sillä säännöllinen pesu suojelee auton maalipintaa ja koria. Pesu irrottaa auton pinnoilta pölyn, hiekan, hyönteisten jäänteet, lintujen jätökset ja suolan, jotka vahingoittavat maalipintaa ja aiheuttavat korroosiota.

Säännöllinen pesu ja vahakäsittelyt estävät myös maalipinnan haalistumista. Puhdas auto erottuu edukseen ja säännöllisesti pesty auto säilyttää arvonsa pidempään.
 

2. Harjaton vai harjallinen pesu?

 • Harjapesu on tehokkain vaihtoehto, ja se poistaa ”maantiefilmin”. Harjallinen pesu on yleensä suositeltavin vaihtoehto, sillä se irrottaa likaa paremmin kuin harjaton pesu. Vaikka modernit harjattomat pesut ovat tehokkaita, ne eivät välttämättä poista auton pintaan ajan myötä kerääntyvää ohutta kalvoa, ns. maantiefilmiä. Siksi vähintään osa pesuista kannattaa ottaa harjallisina.
 • Moderni pehmoharjapesu on turvallinen maalipinnalle. Jotkut ovat olleet huolissaan siitä, että harjapesut vaurioittaisivat auton maalipintaa. Tällaista riskiä ei käytännössä ole ollut enää pariin vuosikymmeneen. Modernit ja hyvin huolletut pehmoharjapesut ovat turvallisia maalipinnalle.

 

3. Maalipinnan vaurioittamisen riski liittyy lähinnä käsinpesuun

 Autopesu käsin vaatii osaamista. Muista huomioida seuraavat seikat:

 • Puhdista välineet huolellisesti ennen pesua. Jos harjoihin tai muihin pesuvälineisiin on jäänyt hiekkaa tai esimerkiksi kovettumia, ne voivat helposti naarmuttaa maalipintaa. Tarkasta ja puhdista välineet ennen pesun aloittamista.
 • Poista hiekka huolellisesti esipesussa. Jos auton maalipinnalle jää hiekkaa, maali voi pestäessä naarmuuntua. Tee esipesu siksi huolellisesti.
 • Käytä riittävästi vettä. Käsinpesussa autoa pestään usein liian pienellä vesimäärällä. Silloin irronnut lika voi naarmuttaa pintaa.

 

Autopesu

4. Millainen konepesu sopii eri tilanteisiin?

 Yleensä tarjolla on useita erilaisia automaattipesuja, jotka soveltuvat hieman erilaisiin tilanteisiin.

 • Valitse pesu auton maalipinnan likaisuuden mukaan. Jos auto ei ole kovin likainen, peruspesu voi olla riittävä. Tehokkaammissa pesuissa lopputulos on kuitenkin parempi. Niissä voidaan käyttää useampia pesuaineita, niitä annostellaan enemmän ja vaikutusajat ovat pidempiä. Myös harjaus voi olla tehokkaampi, ja pesuohjelmaan saattaa sisältyä esimerkiksi renkaiden ja vanteiden pesu ja kiillotus.
 • Moderni konevahaus antaa hyvän kiillon. Kattavampiin konepesuihin sisältyy usein vaha, joka ruiskutetaan auton päälle ja lisäksi kiillotetaan pehmoharjoilla. Parhaimpiin konepesuihin saattaa sisältyä myös erillinen kiiltoa ja kestävyyttä lisäävä pintakäsittely.
 • Auton pohja kannattaa pestä talviaikaan. Pesuohjelmaan voi usein lisätä auton pohjan pesun. Se kannattaa tehdä erityisesti talvella ja keväällä, sillä näin auton pohjasta saadaan pois korroosiota aiheuttava suola.

 

5. Auton pesu pakkasella ja talvella

 • Poista niin paljon lunta ja jäätä kuin mahdollista. Auton päällä oleva lumi ja jää voivat heikentää esipesua ja pesutulosta, joten auto kannattaa puhdistaa järkevässä määrin lumesta ennen pesua.
 • Auton voi pestä osassa autopesuloista suksiboksin kanssa. Tietyt pesukoneet osaavat tunnistaa suksiboksin, jolloin se tai kattotelineet eivät estä pesua. Pesukoneen harjat eivät kuitenkaan pääse suksiboksin alle, mikä voi siltä osin vaikuttaa hieman pesutulokseen. Lisäksi auto ei välttämättä tule yhtä kuivaksi kuin ilman suksiboksia. Tarkasta aina etukäteen, voiko pesukone pestä auton suksiboksin tai kattotelineiden kanssa.
 • Pakkasella varmista pesun jälkeen, että tiivisteet ovat kuivat. Ovien jäätyminen pesun jälkeen on haaste pakkaskeleillä. Ongelman voi estää kuivaamalla ovien ja takaluukun tiivisteet pesun jälkeen.

Lue tarkemmin, miksi auton pesu talvella on tärkeää

6. Miten pesukatu toimii?

 Pesukadulla kuljetinhihna kuljettaa auton pesukadun läpi, ja useammat peräkkäiset laitteet pesevät auton. Pesukadulla voidaan siksi pestä useita autoja samanaikaisesti.

 
7. Hyödynnä Nesteen Suomen laajinta autopesuverkostoa

 • Auton voi pestä Nesteen asemilla ympäri Suomea. Tarjolla on lisäksi automatisoituja Neste Easy Wash -pesuasemia.
 •  Monilla asemilla pesun voi maksaa Neste-äpillä ilman autosta nousemista tai jonottamista.
 • Nesteen Easy Wash -asemilla käytetään Joutsenmerkittyjä pesukemikaaleja, ja pesuvedet puhdistetaan asianmukaisesti. Osa Nesteen autopesuista pystyy puhdistamaan ja kierrättämään jopa 80 prosenttia pesuvedestä.
 • Miten toimia autopesussa? Pesun maksaminen ja pesukoneeseen ajaminen toimivat hieman erilaisilla tavoilla laitteistosta riippuen. Tarkasta ohjeet paikan päällä ja toimi niiden mukaan.