Journey to Zero
11.11.2019

Ilmastodonkit kertovat ilmastokriisistä

Äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä ilmastonmuutoksen seurauksena. Äärisäiden ja ilmaston lämpenemisen yhteys ei kuitenkaan ole kaikille tuttu. Levittääkseen tietoutta ilmastokriisin vaikutuksista haitallisiin sääilmiöihin Neste ja NBA-tähti Lauri Markkanen ovat luoneet viisi ilmastodonkkia eri sääilmiöille. Auta levittämään ilmastotietoutta jakamalla donkkivideoita sosiaalisessa mediassa.

Lauri Markkanen pyrkii tekemään arjessaan vastuullisempia valintoja. Lue lisää. 

Lumimyrsky

Ilmastokriisi lisää voimakkaiden lumimyrskyjen määrää. Kasvihuonepäästöjen aiheuttamat lämpimämmät sääolosuhteet sisältävät enemmän kosteutta, ja lisääntyneestä kosteudesta aiheutuneet myrskyt tuovat mukanaan rankempia lumisateita. Arktisen alueen lämpeneminen on yksi pääsyistä lisääntyneisiin lumimyrskyihin.

Lumimyrskyt Philadelphiassa

Philadelphia on kohdannut useita ankaria lumimyrskyjä. Jopa kymmeniä tuumia lunta voi pudota päivässä, mikä johtaa liikenteen ruuhkautumiseen ja vaikeuttaa ihmisten elämää. Lumimyrskyt maaliskuussakaan eivät ole mitään uutta Philadelphian asukkaille.

Lauri Markkanen ilmastdonkit
Lauri Markkanen ilmastodonkki: hurrikaani

Hurrikaani

Valtamerien nousevat lämpötilat ja korkeampi merenpinta vaikuttavat hurrikaanien syntyyn. Lämpimämpi sää johtaa veden haihtumiseen ja suuret sademäärät luovat suotuisat olosuhteet hurrikaanien kehittymiselle. Voimakkaita hurrikaaneja on esiintynyt aiempaa useammin kahden viime vuosikymmenen aikana.

Tulva

Ilmastokriisi aiheuttaa merenpinnan nousua ja lisääntyneitä sateita, jotka puolestaan lisäävät äkillisten tulvien määrää. Tulvat aiheuttavat tuhoa jokaisessa osavaltiossa. Voimakkaammat myrskyt, rankemmat sateet ja korkeampi merenpinta vaikuttavat tulviin, jotka aiheuttavat omaisuusvahinkoja ja pahimmillaan johtavat ihmishenkien menetykseen.

Lauri Markkanen ilmastodonkki: tulva
Lauri Markkanen ilmastodonkki: helleaalto

Helleaalto

Helleaallot ovat noin 4 °C kuumempia kuin vuosisata sitten. Keskimääräisten lämpötilojen noustessa lämpöaallot ovat yleistyneet ja muuttuneet haastavimmiksi. Äärimmäiset lämpötilat ovat yksi keskeisin säähän liittyvien kuolemien aiheuttaja Yhdysvalloissa.

Maastopalo

Ilmastokriisin edetessä lämpötilat nousevat kiihtyvässä tahdissa. Kuivat maa-alueet luovat ihanteelliset kytemisolosuhteet maastopaloille. Kuivuuden ja kuumuuden jatkuessa räjähdysmäiset maastopalot lisääntyvät.

Olemme ottaneet ensiaskeleet matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, mutta määränpäätä on vaikea saavuttaa yksin. Yhdessä kumppaniemme kanssa tutkimme mahdollisuuksia ohjata maailmaa kohti parempaa tulevaisuutta.