Pienkoneiden bensiini ja öljyt – valinta on tärkeää niin koneen kuin käyttäjänkin kannalta

Kodeissa ja kesämökeillä on runsaasti bensiinikäyttöisiä pienkoneita ruohonleikkureista moottorisahoihin ja perämoottoreista lumilinkoihin. Polttoaineen valinnalla on yllättävän suuri vaikutus pienkoneen toimintaan – ja se voi vaikuttaa jopa käyttäjän terveyteen. Myös pienkoneöljyn valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Suomessa on käytössä valtavasti moottorikäyttöisiä pienkoneita. Omakotitaloista löytyy usein ruohonleikkuri, lumilinko tai lehtipuhallin. Mökkien varusteisiin voi taas kuulua raivaussaha, siimaleikkuri tai veneen perämoottori. Tällaisissa bensiinikäyttöisissä koneissa kannattaa ehdottomasti käyttää pienmoottoribensiiniä. Tämä on tärkeää niin koneen kuin sen käyttäjänkin kannalta.

Pienmoottoribensiini on erilainen tuote kuin tavallinen bensiini


Neste PRO™ -pienmoottoribensiini koostuu lähes kokonaan parafiineistä. Siksi monet sen ominaisuudet ovat varsin erilaisia kuin autoissa käytettävällä bensiinillä. Pienkonebensiini palaa puhtaammin, tuottaa vähemmän päästöjä, ei haise ja säilyy toimintakunnossa selvästi tavallista bensaa pidempään.

Pienmoottoribensiini kannattaa valita terveysnäkökohtien vuoksi

  • Ei sisällä terveydelle haitallisia aromaatteja. Koska pienmoottoribensiini on ns. alkylaattibensiini, se ei sisällä lainkaan terveydelle haitallisia olefiineja tai etanolia, eikä bentseeniä tai muita aromaattisia yhdisteitä.
  • Vähemmän pakokaasupäästöjä. Koska pienkonebensiini palaa puhtaammin kuin tavallinen bensa, pakokaasuja ja päästöjä syntyy vähemmän. Tämä on erityisen hyödyllistä pienkoneissa, joissa käyttäjä yleensä altistuu pakokaasuille enemmän kuin vaikkapa autossa.
  • Pienmoottoribensiiniä haihtuu vähemmän. Pienkonebensiinin kemiallisen rakenteen vuoksi sitä haihtuu huomattavasti tavallista bensiiniä vähemmän.
  • Ero näkyy tutkimuksissa. Neste ja Työterveyslaitos tutkivat vuonna 2013 pienmoottoribensiinin ja normaalin autobensiinin pakokaasupäästöeroja. Tutkimuksessa havaittiin, että pienmoottoribensiinin tuottamat pakokaasut ovat vähemmän haitallisia kuin tavallisen bensiinin.

Pienmoottoribensiini ei haise ja on miellyttävämpi käyttää

Pienmoottoribensiinin kemiallisesta rakenteesta ja vähäisemmästä haihtuvuudesta seuraa, että se ei juurikaan haise. Tämä tekee käytöstä miellyttävämpää, eikä pienkonebensiini tartuta bensan hajua myöskään vaatteisiin 

Pienmoottoribensiini säilyy pitempään ja toimii varmemmin

Pienmoottoribensiini säilyy pitempään. Tavallisesta autobensiinistä haihtuu säilytyksen aikana kevyempiä jakeita. Tämä johtaa helposti käynnistysongelmiin ja huoltotarpeeseen esimerkiksi talvisäilytyksen jälkeen. Pienmoottoribensiinissä ei ole näitä ongelmia – eli pienkone käynnistyy myös keväällä helposti.
Moottori pysyy puhtaampana. Koska pienmoottoribensiini palaa puhtaammin, moottoriin ei synny karstaa, ja palolämpötila pysyy matalampana. Näin moottori toimii paremmin, ja sen käyttöikä pitenee.
Lisäaine suojaa moottoria. Neste PRO -pienmoottoribensiinissä on myös korroosionsuojan lisäainetta. Se suojaa pienkoneen polttoainejärjestelmää syöpymisiltä.

Pienkonehuolto – huomioi valmistajan asettamat öljyn vaatimukset

Pienkoneissa voi helposti unohtua, että myös niissä valmistaja asettaa tiettyjä vaatimuksia esimerkiksi moottoriöljylle. Lisäksi täytyy huomioida moottorityyppi.

  • Kaksitahtimoottorissa moottoriöljy sekoitetaan bensiinin sekaan. Neste valmistaa 2-tahtimoottorien pienmoottoribensiiniä, johon on sekoitettu biohajoavaa öljyä. Kaksitahtimoottoreissa öljyn vaatimukset ovat yleensä hieman joustavampia kuin nelitahtikoneissa. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi perämoottoreille suositellaan Neste Marine 2T -öljyä. Se sopii hyvin vesijäähdytteisiin moottoreihin, joiden käyntilämpötila on ilmajäähdytteisiä moottoreita matalampi. Esimerkiksi moottorikelkkoihin, joilla ajetaan myös kovilla pakkasilla, soveltuu taas paremmin täyssynteettinen Neste Super Racing 2T -öljy. Tarkista aina öljyn sopivuus valmistajan ohjekirjasta.
  • Muista öljynvaihto nelitahtimoottorissa. Nelitahtimoottoreissa – joita on esimerkiksi päältä ajettavissa ruohonleikkureissa – öljy on autojen tapaan erillään polttoaineesta, ja öljy täytyy muistaa vaihtaa. On tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita öljynvaihtovälistä ja siitä, millainen moottoriöljy pienkoneeseen käy. Lue lisää: Vinkit – ruohonleikkurin huolto.

Mistä pienkoneen bensiiniä ja öljyjä voi hankkia?