Mikrolevät

Levien käyttöä polttoaine- ja kemianteollisuuden raaka-aineena on tutkittu viime vuosikymmeninä laajasti. Mikrolevät ovat kuin tehokkaita mikroskooppisia polttoainetehtaita, ja ne voidaan valjastaa tuottamaan raaka-aineita polttoaineiden ja materiaalien teollista tuotantoa varten. Ilmastonmuutoksen torjunnassa ne ovat omaa luokkaansa. Fotosynteesin kautta mikrolevät tuottavat jopa 50 prosenttia maapallon hengityskelpoisesta ilmasta.

Merissämme, joissamme ja järvissämme elää satoja tuhansia eri levälajeja, valtavasta päärynälevästä aina pikkuruisiin mikro-organismeihin. Polttoainetuotannossa mikrolevät ovat erityisen kiinnostuksen kohteena, sillä ne käyttävät auringonvaloa valmistaakseen sokereita, rasvoja ja muita monimutkaisia biomolekyylejä, jotka mahdollistavat niiden nopean kasvun. Levien valmistamien lipidien ja rasvahappojen energiatiheys on korkea, ja siksi ne sopivat erinomaisesti biopolttoaineiden raaka-aineeksi. Olemme tutkineet ja kehittäneet levien käyttöä Nesteellä jo yli 15 vuoden ajan. NEXBTL-teknologiamme hyödyntää leväraaka-aineen tehokkaasti ja tuottaa siitä täysin uusiutuvaa diesel- ja lentopolttoainetta. 

Jotta voimme tuottaa energiatiheitä lipidejä, tarvitsevat mikrolevät valoa, hiilidioksidia ja vettä sekä ravinteita, kuten typpeä ja fosforia. Tämä prosessi on nimeltään fotosynteesi. Se pilkkoo vesimolekyylejä ja vapauttaa happea ilmakehään. Mikrolevät siis sitovat hiilidioksidia ilmakehästämme samalla kun ne tuottavat polttoaineita auringonvalon avulla.
 
Levät kasvavat paljon nopeammin kuin maanpäälliset kasvit, ja niiden tuotto on korkeampi kuin muiden öljykasvien. Levien tuottamilla proteiineilla ja muilla aineilla on lukuisia käyttökohteita, kuten ihmisten ruoka ja eläinten rehu sekä kosmetiikan ja lääketeollisuuden raaka-aineet. Me Nesteellä seuraamme ja tutkimme myös näitä levien kaupallisen hyödyntämisen muotoja.

öljymusta