Raskaalla kalustolla ilmastotalkoisiin

Hongisto Oy:lle Neste MY uusiutuva diesel on konkreettinen ja nopea tapa vähentää yrityksen kasvihuonekaasupäästöjä. Ilmastotalkoistaan yritys kertoo avoimesti jopa neljännesmiljoonan kokoiselle yleisölle.

Oulun seudulla toimiva Hongisto Oy on nosturi-, kurottaja- ja  erikoiskuljetuspalveluja tarjoava perheyritys. Vuonna 1954 perustettu yritys on vuosikymmenten aikana kehittynyt alueelliseksi johtotähdeksi.

“Kova draivi ja uusien innovaatioiden hyödyntäminen ensimmäisten joukossa ovat ne menestystekijät, jolla Hongisto on kasvanut nykyiseen mittaansa“, kommentoi Hongisto Oy:n kolmannen polven yrittäjä Sakari Yrjö-Koskinen.

“Hongisto on esimerkiksi ensimmäinen yritys Oulussa, jonka kurottajissa on pyörivät trukkipiikit, mikä mahdollistaa entistäkin ahtaammissa paikoissa toimimisen.”

Hongiston kalusto on hiljattain laajentunut kattamaan 19 raskasta ajoneuvoa. Kalusto käyttää vuosittain yhteensä noin 70 000 litraa dieseliä ja polttoöljyä. Tämä määrä vastaa noin 10 miljoonaa henkilöautolla ajettua kilometriä. Kasvihuonekaasupäästöjä syntyy vuosittain noin 165 tonnia.

“Tällä alalla ei ole vielä tavanomaista, että työkoneiden kasvihuonekaasupäästöihin kiinnitetään erityistä huomiota. Yrityksen perustaja, isoisäni Väinö Hongisto opetti meidät pienestä pitäen arvostamaan ja vaalimaan sekä luontoa että ympäristöä. Siksi etsimme jatkuvasti konkreettisia ratkaisuita näiden arvojen toteuttamiseen. Lisäksi metsänkasvatus ja -hoito on ollut kuulunut aina sekä yrityksen että perheemme aktiviteetteihin. Suunnitelmissamme on myös uusien metsien istutusprojektit, joihin haluamme innostaa asiakkaamme mukaan”, visioi Sakari Yrjö-Koskinen

Hongisto korvaa Neste MY:lla kaiken käyttämänsä fossiilisen dieselin, noin 20 000 litraa vuosittain. Neste MY uusiutuva diesel valmistetaan 100-prosenttisesti jätteistä ja tähteistä. Neste MY uusiutuvan dieselin avulla Hongisto Oy vähentää kasvihuonekaasupäästöjään keskimäärin 90 %.

Neste MY
Haluamme näin kannustaa myös muita alan yrityksiä miettimään mitä he voivat tässä ja nyt tehdä oman hiilijalanjälkensä ja ympäristöarvojen eteen.
Sakari Yrjö-Koskinen, Yrittäjä, Hongisto Oy

Täysin valmis paketti

“Neste MY on meidän tarpeisiimme täysin valmis paketti: Kalustoon ei tarvita mitään muutoksia. Kun otetaan huomioon mahdolliset lisäinvestoinnit vaihtoehtoisiin energianlähteisiin, Neste MY on sekä ympäristön että kukkaron kannalta paras ratkaisu. Jatkossa pohdimme myös 50 000 polttoöjylitran korvaamista Neste MY:llä.”

Hongisto Oy kertoo suurelle yleisölle Neste MY:n valinnasta suorapuheisella radiomainoksella, jonka teksti on: Neste MY uusiutuva diesel. Jätteitä ja tähteitä. Näillä pyörii Hongiston pyörät: 10 prosenttia lisää polttoainekuluja, mutta vähemmän pienhiukkasia ja 90 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä.

“Kun suunnittelimme tätä tempausta, pohdimme hetken, haluammeko nostaa kustannuspuolta esiin. Mutta kun asiaa tarkemmin pohtii, kaikille on varmasti selvää, että uusiutuvan dieselin käyttäminen on ainakin aluksi jonkinlainen kuluerä. Samaan aikaan se on myös investointi ja konkreettinen tapa toteuttaa yrityksen arvoja.” 

Yrjö-Koskinen kertoo, että radiokampanja tavoittaa arviolta noin neljännesmiljoonaa kuulijaa.

“Moni yritys puhuu päästöjen kompensoinnista. Me olemme päättäneet ottaa yhteiseen ongelmaan käytännöllisen lähestymistavan. Nimittäin jokaisesta meille tehdystä tilauksesta istutamme yhden puun! 

Yrjö-Koskisen mukaan vuonna 2019 puita tullaan istuttamaan noin 1 500 kappaletta mm. Afrikkaan Kirkon Ulkomaanavun kautta. Näiden toimien myötä Hongiston tavoitteena on olla hiilinegatiivinen yritys jo vuonna 2020.

“Neste My:llä saamme vähennettyä tehokkaasti suoria päästöjämme ja puiden istutuksella saamme kompensoitua ne kokonaan!”, Sakari Yrjö-Koskinen iloitsee.