4 Huhtikuu 2024

Kinkkutemppu-kiertotalouskampanjan aikana kerätystä paistinrasvajätteestä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä ajaa henkilöautolla Helsingistä Ouluun 165 kertaa

Neste Oyj, Uutinen, 4.4.2024

Kinkkutemppu-kiertotalouskampanja järjestettiin 18.12.2023.–7.1.2024 onnistuneesti jo kahdeksannen kerran. Kotitalouksista toimitettiin yhteensä 42 tonnia joulukinkun ja muiden ruokien valmistuksesta syntynyttä paistinrasvaa lähes 200 keräyspisteeseen ympäri Suomen. Tämänkertaisessa Kinkkutempussa kerätystä paistinrasvajätteestä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa henkilöautolla Helsingistä Ouluun jopa 165 kertaa. 

“Kiertotalouden hyödyt konkretisoituvat, kun keräyspisteisiin toimitettu paistinrasva saa uuden elämän Neste MY Uusiutuva Diesel -polttoaineena. Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä on Nesteen Suomen asemaverkostossa tarjolla jo 187 asemalla, ja se valmistetaan Suomen markkinalle 100-prosenttisesti jäte- ja tähderaaka-aineista. Sen käyttö vähentää omasta autoilusta syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90%* polttoaineen koko elinkaaren aikana verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön”, sanoo Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen. 

Kinkkutempun keräyspisteet sijaitsivat kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä muutamien Neste- ja Neste K -asemien ja Rinki-ekopisteiden yhteydessä. Kinkkutempun keräyspisteisiin kartonkipakkauksissa toimitetut paistinrasvat käsiteltiin Rasmix Oy:n toimesta, minkä jälkeen raaka-aineesta valmistettiin muun muassa Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla.  

Kiertotaloustempaus innosti useassa kaupungissa

Kinkkutempussa suurimmat määrät paistinrasvaa keränneet viisi paikkakuntaa ovat Jämsä, Seinäjoki, Riihimäki, Jyväskylä sekä Forssa. 

“Haluamme kiittää kaikkia Kinkkutemppuun osallistuneita. Vaikka emme rikkoneet tänä vuonna ennätyksiä, keräsimme yhdessä huikean määrän paistinrasvaa hyödynnettäväksi kiertotaloudessa”, sanoo bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä. 

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2018/2001/EU) mukainen.

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry. KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Kierrätysteollisuus ry. Lisätietoja osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Yhtiö jalostaa jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi.

Maailman johtavana uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottajana sekä polymeerien ja kemikaalien valmistukseen tarkoitettujen uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineisiin perustuvien syöttöaineratkaisujen edelläkävijänä, Neste auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. 

Yhtiön tavoitteena on tehdä Porvoon öljynjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Neste on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä ja aikoo vähentää myymiensä tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Neste on myös asettanut korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjulle. Yhtiö on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2023 Nesteen liikevaihto oli 22,9 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi

Liitetiedostot: