14 Joulukuu 2022

Kinkkutemppu tulee taas – kiertotaloustempaus käynnistyy perjantaina 16.12.Neste Oyj, Uutinen, 14.12.2022

Neste on mukana jo seitsemättä kertaa järjestettävässä Kinkkutempussa, joka käynnistyy perjantaina 16.12.2022 ja jatkuu 8.1.2023 asti. Monille suomalaisille osaksi joulunvieton perinnettä muodostunut Kinkkutemppu tukee kiertotaloutta ja tarjoaa mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksessa syntyneet paistinrasvat helposti. Ympäri Suomen löytyy yhteensä lähes 250 paistinrasvojen keräyspistettä.

Kinkkutemppu sopii joulun hyvän mielen ja yhdessä tekemisen tematiikkaan, sillä se järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena ja sen tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Samalla halutaan korjata haitallisia toimintamalleja, kuten paistinrasvojen kaataminen viemäriin, mikä saattaa aiheuttaa tukoksen.

“Kinkkutempussa kerätty paistinrasva saa uuden elämän Neste MY Uusiutuvana Dieselinä, joka valmistetaan Suomen markkinalle 100 %:sesti jätteistä ja tähteistä ja sen käyttö vähentää autoilun hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 %* verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön. Nesteellä yhteistyö sidosryhmien ja asiakkaidemme kanssa on keskeisessä roolissa, kun luomme ratkaisuja liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Kinkkutempussa yhteistyö on tekemisen ytimessä ja kiertotalouden hyödyt konkretisoituvat”, kertoo Nesteen Suomen asemaverkoston myynnistä vastaava johtaja Katri Taskinen.

Kinkkutemppuun on helppoa osallistua

Kinkkutempun paistinrasvan keräyspisteitä löytyy valtakunnallisesti Neste- ja Neste K -asemien, lukuisten K-ruokakauppojen ja kaikkien K-Citymarketien jätteenkeräyspisteiltä. Paistinrasvojen palautus onnistuu helposti esimerkiksi kauppareissun yhteydessä, sillä keräys jatkuu 8.1.2023 asti.

Lassila & Tikanoja toimittaa Kinkkutempun keräyspisteisiin tuodut paistinrasvat Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi, josta rasvajäte kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen ja siitä valmistetaan Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä.  

Vuonna 2021 Kinkkutemppu keräsi paistinrasvaa yhteensä 55,5 tonnia. Tällä joulukinkusta ja muiden jouluruokien paistinrasvoista kerätystä rasvamäärästä valmistetulla Neste MY Uusiutuva Diesel -polttoaineella voisi ajaa henkilöautolla jopa 270 edestakaista matkaa Hangosta Utsjoelle. 

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasvatölkit lähimpään keräyspisteeseen 16.12.2022–8.1.2023 välisenä aikana.
  • Ethän laita tölkkejä keräysastiaan muovipussissa.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka Kinkkutemppu-kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Tuo rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

*) Elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmät ovat EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin II (2018/2001/EU) mukaisia.

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin klo 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2021 Nesteen liikevaihto oli 15,1 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi 

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry. Lisätietoja osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

Liitetiedostot: