14 Tammikuu 2020

Neste: Lakolla olisi erittäin mittavat yhteiskunnalliset ja inhimilliset haittavaikutukset Suomessa

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 14.1.2020 klo 9 

Teollisuuden piirissä Suomessa on julistettu poikkeuksellisen laaja lakonuhka ajankohdalle 27.1. –9.2.2020, mikä kohdistuu myös merkittävästi Nesteeseen. Suomen Nesteen toiminnoissa lakkouhan piirissä on yhteensä noin 1 400 henkilöä. 

Nesteellä on merkittävä rooli polttonesteiden jakelun varmistamisessa maa-, meri- ja lentoliikenteessä. Pitkäaikainen häiriö jakelussa lamaannuttaisi yhteiskunnan liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon. Lisäksi se vaikeuttaisi merkittävästi Suomen vientitoimintaa monilla aloilla. 

“Olemme erittäin huolissamme tilanteesta. Toivomme, että neuvottelujen osapuolet tekevät kaikkensa ratkaisun löytämiseksi, jotta mittavat vaikutukset yhteiskunnalle eivät toteudu, ja liikkumisen ja teollisen toiminnan turvallisuus voidaan taata. Kahden viikon lakkouhka öljynjalostuksessa on erittäin kriittinen tilanne, jolla on huomattavasti kahta viikkoa pidemmät seuraukset tuotannolle ja tuotteiden jakelulle”, sanoo Hannele Jakosuo-Jansson, Nesteen henkilöstö-, HSSEQ- ja hankintajohtaja.

Kemianteollisuuden prosessit ovat monimutkaisia ja suunnittelemattomille muutoksille herkkiä kokonaisuuksia. Porvoon kaltaisen toiminnallisesti vaativan jalostamon huoltoseisokki suunnitellaan tapahtuvaksi viiden vuoden välein, ja projektin valmistelu kestää useamman vuoden. Kilpilahdessa on useita eri teollisten toimijoiden toisiinsa kytkeytyneitä jatkuvatoimisia prosesseja.

Talvi on poikkeuksellinen ja vaikea ajankohta jalostamon pysäyttämiselle, sillä prosessin osat ja laitteistot altistuvat jäätymiselle. Siitä aiheutuu prosessin käynnistymisen viivästyksiä, jolloin tuotannon normaalitilaan saattaminen ja tuotteiden jakelu markkinoille vaikeutuu. Pahimmillaan jäätyminen voi aiheuttaa vakavia laiterikkoja ja sen seurauksena prosessin vuotoriskin ja räjähdysvaaran. Tästä johtuen jalostamon suunniteltuja huoltoseisokkeja ei koskaan ajoiteta talvikaudelle.

“Lakon kaltainen poikkeustilanne aiheuttaa aina kohonneen laiterikko-, henkilöturvallisuus- ja ympäristöriskin, jota talviolosuhteet voimistavat. Edellä mainittujen tosiasioiden valossa lakosta johtuva jalostamon pysäytys sydäntalvella on erittäin riskialtis toimenpide ja sen kerrannaisvaikutukset olisivat hyvin laajat”, sanoo Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola.

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja, (vt.)
Lisätietoja: Hannele Jakosuo-Jansson, Nesteen henkilöstö-, HSSEQ- ja hankintajohtaja. Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen puh. 050 458 5076 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00).

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) kehittää vastuullisia ratkaisuja liikenteen, yritysten ja kuluttajien tarpeisiin. Autamme asiakkaitamme pienentämään ilmastopäästöjä monipuolisella uusiutuvien tuotteiden valikoimalla. Olemme maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja ja tuomme uusiutuvia ratkaisuja myös lento- ja muoviteollisuuteen. Olemme myös teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana. Haluamme olla luotettava kumppani, jonka osaamista, tutkimustyötä ja vastuullisia toimintatapoja arvostetaan laajasti. Vuonna 2018 Nesteen liikevaihto oli 14,9 miljardia euroa. Vuonna 2019 sijoituimme kolmanneksi maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalla. Lisätietoa: neste.com