31 Tammikuu 2019

Neste selvitti: valtaosa autoilijoista uskoo robottien korvaavan ihmisen tulevaisuudessa ‒ tietyissä töissä

Neste Oyj Lehdistötiedote 31.1.2019 klo 8

Liikkuminen on ennennäkemättömän nopeassa muutoksessa. Nesteen toteuttamasta kyselystä* selviää, että siihen vastanneista autoilijoista peräti 83 % uskoo robottien korvaavan ihmisen tietyissä töissä tulevaisuudessa. Kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia suhtautuu joko myönteisesti tai neutraalisti niiden hyödyntämiseen palveluissa. Lähes 40 prosenttia uskoo robotiikan lisääntymisen helpottavan omaa autoilua tulevaisuudessa.

“Moni suhtautuu jo nyt myönteisesti robotiikan tarjoamiin mahdollisuuksiin autoilussa. On kiinnostavaa nähdä, miten asenteet sitä kohtaan kehittyvät. Varmaa on, että tulemme näkemään yhä pidemmälle robotisoituja tai automatisoituja palveluita”, sanoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen johtaja Panu Kopra.

Hyötyinä “nopeus, tehokkuus rutiiniasioissa” ‒ mutta “elävää ihmiskontaktia ei korvaa mikään”

Robotiikan eduiksi kyselyyn vastanneet autoilijat laskevat sujuvuuden, nopeuden ja palvelun tasalaatuisuuden. Monissa avoimissa vastauksissa robotisointia toivotaan ennen kaikkea päivittäisiin rutiineihin.

Huolta herättävät kuitenkin ongelmatilanteiden asianmukainen hoito sekä ihmiskontaktin puuttuminen asiakaspalvelutilanteessa. Avoimissa kommenteissa toistuvat vastaukset, joiden mukaan ihmistä ei kuitenkaan voida korvata yksilöllistä palvelua tai tunneälyä vaativissa asioissa: “Elävää ihmiskontaktia ei korvaa mikään”, eräs kyselyyn vastanneista kertoo.

Robotisoiduista palveluista tarvitaan lisää tietoa

Puolet kyselyn vastaajista kertoo käyttäneensä robotisoitua palvelua viimeisen vuoden aikana. Toisaalta kolmannes (33 %) vastaajista ei tiennyt, oliko jo käyttänyt tällaista palvelua vai ei.

“Vaikuttaa siltä, etteivät mielikuvat robotisoiduista palveluista ole aivan selviä. Tällaisten palveluiden tuottajien tulisi tarjota tietoa ja myös konkreettisia mahdollisuuksia tutustua erilaisiin käytännön sovelluksiin. Tähän liittyen pilotoimme Vantaalla yhtä visiota tulevaisuuden liikenneasemasta, johon kuuluu myös auton tankkaava robottikäsi. Testaamme sillä robotisoitujen palveluiden kuten robottitankkaamisen istumista autoilijoiden arkeen. Kerromme lisää pilotin etenemisestä myöhemmin keväällä”, Kopra lisää.

*) Nesteen toteuttamaan kyselyyn vastasi 132 Nesteen autoilijapaneelin jäsentä (otos 1 495, vastausprosentti 9 %) 10.‒17.10.2018 välisenä aikana. Kyselyn tarkoitus oli kartoittaa yleisiä mielipiteitä robotiikasta sekä sen merkityksestä autoilussa.

Neste Oyj

Kaisa Lipponen
Viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja

Lisätietoja: Panu Kopra, Marketing & Services -liiketoiminta-alueen johtaja, Neste, puh. 050 458 9444

Lue lisää:

Tiedote: Neste avaa pilottiaseman Vantaalle ‒ ostokset hoituvat automaattikaupasta ja auton tankkaa robotti
Video: Näin robotti tankkaa auton Vantaan Siltamäessä

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) kehittää vastuullisia ratkaisuja liikenteen, yritysten ja kuluttajien tarpeisiin. Autamme asiakkaitamme pienentämään ilmastopäästöjä monipuolisella uusiutuvien tuotteiden valikoimalla. Olemme maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja ja tuomme uusiutuvia ratkaisuja myös lento- ja muoviteollisuuteen. Olemme myös teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana. Haluamme olla luotettava kumppani, jonka osaamista, tutkimustyötä ja vastuullisia toimintatapoja arvostetaan laajasti. Vuonna 2017 Nesteen liikevaihto oli 13,2 miljardia euroa. Vuonna 2019 sijoituimme kolmanneksi maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalla. Lisätietoa: neste.com

Liitetiedostot: