15 syyskuu 2022

Neste MY Uusiutuvaa Lentopolttoainetta toimitetaan ensimmäistä kertaa Air New Zealandille Uuteen-Seelantiin

Neste Oyj, Lehdistötiedote,15.9.2022 klo 9

In the picture, we see the tail of the black and white coloured plane. In the front of the aircraft, there is a white-orange truck. Both vehicles are located on the airport runway.

Kuva: Air New Zealand 

Air New Zealand on askeleen lähempänä tavoitettaan saavuttaa Flight NZ0 -sitoumuksensa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Air New Zealand vastaanottaa ensi viikolla ensimmäisen Neste MY Uusiutuva LentopolttoaineTM -tuotteen toimituksen Uuteen-Seelantiin. Uusiutuvaa lentopolttoainetta toimitetaan Uuteen-Seelantiin yhdessä Z Energyn kanssa. 

Toimitettava 1,2 miljoonan litran määrä uusiutuvaa lentopolttoainetta vastaa noin 400 Auckland–Wellington-menopaluulennon polttoainemäärää. Puhtaassa muodossa käytettynä Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine voi elinkaarensa aikana vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 %* fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.

Ensimmäisen toimituksen myötä uusiutuvan lentopolttoaineen toimitusketju Uudessa-Seelannissa testataan ja otetaan käyttöön. Uusiutuva lentopolttoaine on niin sanottu drop-in-polttoaine, ja se toimitetaan Uuden-Seelannin polttoainejärjestelmään Marsden Pointin satamassa. Sieltä lentopolttoaine siirtyy Aucklandin lentoasemalle ja edelleen Air New Zealandin käyttöön tavallisen lentopolttoaineen toimitusketjussa.

Air New Zealandin toimitusjohtaja Greg Foranin mukaan lentoyhtiö on sitoutunut aloittamaan uusiutuvan lentopolttoaineen käytön koneissaan, ja Nesteen polttoainetoimituksen myötä säännöllinen maahantuonti käynnistyy. ”Tämä on meille merkittävä saavutus. Kun julkistimme Flight NZ0 -ohjelmamme aiemmin tänä vuonna, sitouduimme etsimään vastuullisemman tavan olla yhteydessä maailmaan. Air New Zealand nykyaikaisine koneineen on jo nyt maailman polttoainetehokkaimpia lentoyhtiöitä, mutta matkustamisen tulevaisuus tulee perustumaan vähäpäästöiseen lentoliikenteeseen.” 

”Vaikka aloitamme pienestä, tämä auttaa meitä varmistamaan, että toimitusketju pystyy vastaamaan kysyntään. Uusiutuvan lentopolttoaineen osuus kaikista maailman polttoaineista on tällä hetkellä vain alle 1 prosentti ja se maksaa noin 3–5 kertaa enemmän kuin fossiilinen lentopolttoaine. Niinpä sen hankintaan liittyy haasteita, mutta teemme parhaamme niiden ratkaisemiseksi. Uskomme, että vuoteen 2030 mennessä 10 prosenttia koneistamme käyttää uusiutuvaa lentopolttoainetta.”

”Neste on täysin sitoutunut tukemaan ilmailualan päästöjen vähentämistä. Olemme olleet eturintamassa vauhdittamassa uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantoa ja käyttöä, ja yhä useammat lentoyhtiöt ympäri maailman käyttävät Neste MY Uusiutuvaa Lentopolttoainetta. Olen iloinen, että uusiutuvaa lentopolttoainettamme toimitetaan nyt myös Air New Zealandille yhteistyössä Z Energyn kanssa. Olemme ylpeitä, että voimme tukea Air New Zealandia ja Uuden-Seelannin hallitusta saavuttamaan kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja siten toimimaan hienona esimerkkinä myös muille. Singaporen jalostamomme laajennusprojektin ja Rotterdamin jalostamollamme käynnissä olevan muutostyön valmistuttua saavutamme jopa 1,5 miljoonan tonnin vuosittaisen uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteetin vuoden 2023 loppuun mennessä. Tällä kapasiteetilla voimme tukea ilmailualaa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella että maailmanlaajuisesti”, sanoo Sami Jauhiainen, Vice President APAC, Renewable Aviation, Neste.

Toimituskumppani Z Energyn toimitusjohtaja Mike Bennetts kertoo, että Z investoi jo vähäpäästöisiin tulovirtoihin, jotka ovat parempia sekä asiakkaille että ympäristölle. ”Uusiutuvasta lentopolttoaineesta tulee Uudessa-Seelannissa normi, ja tuemme sitä. Se on keskeinen osa Z:n suunnitelmaa, jolla tuemme asiakkaitamme heidän matkallaan kohti vähäpäästöistä tulevaisuutta. Olemme tyytyväisiä, että voimme yhteistyössä Air New Zealandin ja Nesteen kanssa toimittaa uusiutuvaa lentopolttoainetta Uuteen-Seelantiin. Muidenkin yhteistyömahdollisuuksien tunnistaminen on olennaisen tärkeää, jotta voimme vähentää päästöjä sellaisessa mittakaavassa ja tahdissa, jota ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii.”

Uusiutuva lentopolttoaine on yhtä suorituskykyinen kuin tavanomainen lentopolttoaine, mutta sen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi. Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine valmistetaan 100-prosenttisesti vastuullisesti tuotetuista uusiutuvista jätteistä ja tähteistä, kuten käytetystä paistorasvasta ja eläinrasvajätteestä. Uusiutuva lentopolttoaine sekoitetaan fossiiliseen lentopolttoaineeseen, ja se toimii saumattomasti jo käytössä olevien polttoaineiden jakelujärjestelmien ja lentokoneiden moottoreiden kanssa. Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine on tämän päivän ratkaisu, joka on kaupallisesti saatavilla ja käytössä maailmanlaajuisesti.

*) Laskettu vakiintuneilla elinkaariarvioinnin menetelmillä (esim. CORSIA).

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Lisätietoja:

Neste: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin klo 8.30–16.00).

Air New Zealand: Please contact Air New Zealand Communications, email: media@airnz.co.nz, phone: +64 21 747 320

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2021 Nesteen liikevaihto oli 15,1 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi 

About Air New Zealand

Air New Zealand’s story started in 1940, first taking to the skies between Auckland and Sydney on a flying boat - a Short S30. Known for its warm Kiwi hospitality, today, the airline has 98 operating aircraft ranging from Boeing 787-9 Dreamliners and Airbus A320s to ATRs and Q300s, offering customers comfort in the latest most efficient jets and turboprops. It’s a modern fuel-efficient fleet with an average age of 6.7 years. Air New Zealand’s global network of passenger and cargo services centres around New Zealand. Pre-Covid, the airline flew more than 17 million passengers every year, with 3,400 flights per week. Air New Zealand was recently named the World's Safest Airline by the Australian rating service AirlineRatings.com, highlighting the airline’s laser-focus on safety. This year, Air New Zealand won Best Corporate Reputation in New Zealand – 8th year in a row.  
Air New Zealand has a well-connected domestic business, connecting customers and cargo to 20 different regions around New Zealand. Internationally, the airline has direct flights to major cities across Australia, Asia, the Pacific Islands and the US, and through its strong relationships with alliance partners, offers customers more choice and convenience to connect further afield to hundreds of destinations. Air New Zealand has a particular focus on sustainability and its Sustainability Framework helps guide the airline’s efforts in tackling some of New Zealand's and the world's most complex challenges. Airpoints, Air New Zealand’s loyalty programme, is seen as the most valuable loyalty programme in New Zealand with 3.5 million members. It allows members to earn Airpoints Dollars™ and Status Points for VIP benefits in the air and on the ground. Air New Zealand aircraft are proudly identified by its distinct tail livery of the Mangōpare, the Māori symbol of the hammerhead shark which represents strength, tenacity, and resilience.

Liitetiedostot: