CO2 Friendly Beat

Vaikuta ilmastoon musiikillasi

Ruuhkat, reitin muutokset, tietyöt ja törttöilevät kanssakuskit. Liikenteessä moni asia saa pulssimme kohoamaan. Se johtaa aggressiivisempaan ajotyyliin, turvallisuuden heikentymiseen sekä tietenkin päästöjen kasvuun.

Mitä jos voisimme laskea kuljettajien päästöjä vaikuttamalla heidän 
sykkeeseensä?

Neste otti selvää suomalaisten musiikkimausta, ja suunnitteli joukon soittolistoja, jotka ovat omiaan pitämään ajotavan ilmastoystävällisenä, jolloin ihan huomaamattaan säästää sekä päästöissä että rahassa.

tekstikuva: matala tempo = matalampi pulssi = pienemmät päästöt

 

Näin musiikki vaikuttaa ajamiseen

Musiikin tempo vaikuttaa keskeisesti pulssiin.*  Pulssi puolestaan vaikuttaa ajonopeuteen ja ajotapaan, ja siten siihen paljonko ajotapa kuluttaa päästöissä ja euroissa. Korkeatempoinen musiikki johtaa helposti kasvaviin ajonopeuksiin, kun taas tempoltaan rauhallisempi musiikki hidastaa pulssia. Tutkimusten mukaan autoillessa keskittymisen ja liikenneturvallisuuden kannalta optimaalinen biittien määrä minuutissa on alle 90 bpm**. Yli 120 bpm:n musiikkia kuunnellessa riski nopeampaan ajonopeuteen ja liikennerikkomuksiin kasvaa***. Nopeatempoista musiikkia kuuntelevat ajoivat tutkimuksen mukaan keskimäärin 10 mph (16 kmh) nopeammin. ****

Tutkimusten mukaan kuunnellessamme rauhallisemman tahdin omaavaa musiikkia kehomme laskee kierroksia. Matalampi tempo keventää kaasujalkaa, parantaa kuljettajien havainnointia ja lisää liikenneturvallisuutta. 

Lähteet: *International Journal of Research in Medical Sciences **The Sunday Times Driving ***RAC  ****The Sunday Times Driving

 

Suomalaiset autoilijat ja musiikki

Keväällä 2023 Neste otti selvää siitä, minkälainen musiikki on omiaan nostamaan suomalaisten pulssia, ja mikä on suomalaisten mukaan parasta musiikkia autoiluun. Laitoimme suomalaisille napit korviin, ja soitimme monipuolisen kattauksen musiikkia testataksemme, minkälaiset kappaleet nostavat sykettä eniten. 

 

tekstikuva - yli 50% suomalaisista kertoo, että ruuhka ja liikenteen tukokset aiheuttavat stressiä ja ärsytystä

Tämän perusteella loimme joukon ilmastoystävällistä ajamista tukevia soittolistoja. Jokainen soittolista sisältää musiikkia eri genreistä, mutta yksikään kappale ei ylitä temmoltaan 90 BPM. Valtateiden ruuhkaisimmille tieosuuksille luotuja soittolistoja voi kuka tahansa kuunnella Nesteen Spotify-tililtä.

Tutustu soittolistoihimme

CO2 friendly playlists

Kuuntele

Muistatko vielä aiemmat CO2 Friendly -tutkimuksemme?