5 Heinäkuu 2019

Neste luopuu polttoaineen vähittäiskaupastaan Venäjällä ja myy sen PJSC Tatneftille

Neste Oyj, lehdistötiedote, 5.7.2019 klo 9.00

Neste Oyj on allekirjoittanut sopimuksen polttoaineen vähittäiskauppansa myynnistä Tatneftille, joka on Venäjän johtavia öljy- ja kaasuyrityksiä. Kauppaan kuuluu 75 asemaa Pietarin alueella sekä terminaali.  Luopuminen ei vaikuta Nesteen Marketing & Services -liiketoimintayksikön toimintaan Suomessa ja Baltian maissa.

”Nesteen tavoitteena on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa. Luopumalla Venäjän polttoaineen vähittäiskaupasta pystymme keskittymään ensisijaisiin strategisiin tavoitteisiimme”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker. 

”Vuosien mittaan olemme onnistuneet kehittämään Pietarin alueella menestyksekästä liiketoimintaa, jossa on mukana noin tuhat työntekijää. Meidät tunnetaan erinomaisesta asiakaspalvelusta ja sitoutumisesta tiukkoihin terveys-, turvallisuus- ja ympäristövaatimuksiin. Olemme tyytyväisiä siihen, että Tatneft haluaa jatkaa polttoaineen vähittäiskauppamme kehittämistä Venäjällä”, Vanacker jatkaa.

”Nesteellä on yli tuhat asemaa kattava verkosto Suomessa ja Baltian maissa. Keskitymme kehittämään ratkaisujamme ja palveluitamme Suomessa ja Baltian maissa, joissa voimme toimittaa Neste MY uusiutuvaa dieseliä ja muita laadukkaita polttoaineita omista jalostamoistamme”, sanoo Marketing & Services -liiketoimintayksikön johtaja Panu Kopra.

Tatneftin toimitusjohtaja Nail Maganov totesi: ”Tatneftin vähittäismyyntiverkostossa on yli 600 omaa asemaa, ja se on Venäjän viiden suurimman ketjun joukossa. Vähittäismyynnissä strategiamme painopisteitä ovat huippuluokan jalostamollamme, TANECOlla, tuotettujen laadukkaiden polttoaineiden jakelu sekä laadukkaan palvelun, kuten myymälöissä  kahvilapalveluiden ja ostosmahdollisuuksien tarjoaminen asiakkaillemme. Nesteen vähittäisliikemyynnin osto Kaakkois-Venäjällä, joka on Tatneftin tärkeimpiä toiminta-alueita, on merkittävä askel kohti strategisia tavoitteitamme, joista yksi on markkinoida noin puolta omasta polttoainetuotannostamme kotimaassa. Tatneftin vähittäismyyntiverkoston kehittämisen ja toiminnan keskeisiä painopisteitä on ympäristövaikutusten minimointi. Neste on tässä alan markkinajohtajien joukossa Venäjällä, ja yhteistyömme auttaa meitä laajentumaan ja edistämään alan parhaita käytäntöjä.”

Yritysoston yhteydessä Tatneftin ja Nesteen välillä tehdyn erillisen sopimuksen mukaisesti asemaverkosto toimii Nesteen brändillä enintään viiden vuoden ajan.

Osapuolet ovat sopineet, että kauppahintaa ei julkaista. Kaupalla ei ole olennaista vaikutusta Nesteen tai Tatneftin taloudelliseen asemaan. Kaupan toteutuminen edellyttää Venäjän kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja kaupan arvioidaan toteutuvan lopullisesti vuoden 2019 loppuun mennessä.

Neste Oyj

Susanna Sieppi

Viestintäjohtaja (vt.)

Lisätietoja: 

Neste: Panu Kopra, Marketing & Services -liiketoimintayksikön johtaja, puh. 050 458 9444

PJSC Tatneft: Dmitry Petrov, Deputy head of department for development and corporate support of projects, tel. +7 495 730 0482

Tatneft lyhyesti

PJSC Tatneft (TATN, Moscow Exchange; ATAD, LSE) on yksi laajimmin vertikaalisesti integroituneista Venäjän öljy-yhtiöistä, jonka ydintoiminnot sijaitsevat Tatarstanissa. Vuonna 2018 Tatneft Group tuotti 29,5 miljoonaa tonnia (210,4 MMbbl) raakaöljyä ja 925,3 miljoonaa kuutiota kaasua. Tatneftilla on Venäjän yksi moderneimmista ja kehittyneimmistä jalostamoista, TANECO. Vuonna 2018 sen  tuotanto oli 8,7 miljoonaa tonnia öljyjalosteita, joista kevyiden jakeiden osuus oli 84%. 

Vuonna 2019 TANECOssa lanseerataan uusi jalostusyksikkö, jonka myötä Tatneft pystyy tuottamaan öljyjalosteita 203 000 barrelia päivässä, ja tulevaisuudessa jopa 293 000 barrelia päivässä. Tatneft on mukana myös petrokemianteollisuudessa, lähinnä renkaiden tuotannossa, petrokemiantuotteiden, öljyn ja kaasun tuotantoon, käsittelyyn ja jalostamiseen tarkoitettujen laitteistojen tuotannossa ja markkinoinnissa, sekä niiden jalostamiseen liittyvissä erilaisissa suunnittelu- ja rakentamisratkaisuissa, ja lisäksi vuodesta 2016 lähtien myös pankkiliiketoiminnassa. Tatneftin myynti- ja muut tulot muualta kuin pankkisektorilta ilman tulleja tai veroja olivat 910 534 miljoonaa ruplaa vuonna 2018 (US$ 14 520 milj.). Lisätietoja www.tatneft.ru

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) kehittää vastuullisia ratkaisuja liikenteen, yritysten ja kuluttajien tarpeisiin. Autamme asiakkaitamme pienentämään ilmastopäästöjä monipuolisella uusiutuvien tuotteiden valikoimalla. Olemme maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja ja tuomme uusiutuvia ratkaisuja myös lento- ja muoviteollisuuteen. Olemme myös teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana. Haluamme olla luotettava kumppani, jonka osaamista, tutkimustyötä ja vastuullisia toimintatapoja arvostetaan laajasti. Vuonna 2018 Nesteen liikevaihto oli 14,9 miljardia euroa. Vuonna 2019 sijoituimme kolmanneksi maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalla. Lisätietoa: neste.com