28 Helmikuu 2023

Nesteen ja ILLIGin kokeiluhankkeilla esitellään vastuullisempia ratkaisuja lämpömuovattujen muovipakkausten tuotantoon

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 28.2.2023 klo 9

Kuva: ILLIGin tiede- ja teknologiajohtaja Jürgen Lochner ja Nesteen Renewable Polymers and Chemicals -liiketoimintayksikön johtaja Mercedes Alonso. Lähde: Neste
 

  • Neste ja ILLIG aikovat kokeiluhankkeiden avulla esitellä entistä vastuullisempien ratkaisujen hyötyjä ja toteuttamiskelpoisuutta lämpömuovattujen muovipakkausten tuotannossa
  • Yhteistyön tavoitteena on vauhdittaa siirtymää fossiilisista raaka-aineista uusiutuviin ja kierrätettyihin raaka-aineisiin

Neste ja ILLIG ovat solmineet strategisen kumppanuuden, jonka tavoitteena on edistää entistä vastuullisempien ratkaisujen käyttöä lämpömuovattujen muovipakkausten tuotannossa kokeiluhankkeiden avulla. Todellisiin arvoketjuihin perustuvien pienemmän mittakaavan hankkeiden avulla pyritään osoittamaan, että uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita voidaan käyttää sellaisenaan korvaamaan fossiilisia raaka-aineita myös vaativissa sovelluksissa.

Neste on uusiutuvien ja kierrätettyjen polymeeriraaka-aineiden ja ILLIG puolestaan lämpömuovausjärjestelmien valmistuksen asiantuntija, joten molempien osaamista tarvitaan käytännönläheisissä kokeiluhankkeissa. Yksittäisiin hankkeisiin kutsutaan mukaan myös muita kumppaneita. Kokeiluhankkeiden tarkoituksena on osoittaa, että vastuullisemmista raaka-aineista valmistettuja muoveja voidaan jatkojalostaa nykyiseen tuotantoinfrastruktuuriin perustuen samaan tapaan kuin puhtaasti fossiilisista raaka-aineista valmistettuja muoveja. Tuloksena syntyy laadultaan vastaavia ja ominaisuuksiltaan lainsäädännön vaatimukset täyttäviä tuotteita.

Keväällä 2022 hankekumppanit toteuttivat yhteistyössä LyondellBasellin ja Fernholzin kanssa onnistuneen esiselvityksen. Siinä tutkittiin uusiutuvaa alkuperää olevan Neste RE™ -raaka-aineen käyttöä osana arvoketjua, jossa tuotettiin polypropeenia, jonka uusiutuvan sisällön osuus oli mitattavissa radiohiiliajoituksella. Tutkimus osoitti, että uusiutuvan raaka-aineen jatkokäsittely arvoketjun eri vaiheissa (krakkaus, polymerointi, levyn pursutus ja lämpömuovaus) ei aiheuttanut poikkeamia fossiilisten raaka-aineiden käsittelyyn verrattuna. Neljä yritystä esittelivät yhteishankettaan Düsseldorfin K 2022 -messuilla ja järjestivät myös live-esittelyn lämpömuovauksesta. 

Uuden yhteistyösopimuksen myötä ILLIG ja Neste aikovat toteuttaa samankaltaisia tutkimus- ja kokeiluhankkeita edistääkseen Neste RE -tuotteen kaltaisten uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä etenkin vaativissa sovelluksissa, kuten elintarvikekontaktiin soveltuvissa pakkauksissa, sekä teknisissä sovelluksissa, kuten kuluttajaelektroniikassa. Tutkimuksissa voidaan kokeilla valmistaa pakkauksia niin, että uusiutuvaa alkuperää olevan sisällön osuutta vaihdellaan ja sen osuus voidaan todentaa radiohiiliajoitusmenetelmällä. Lisäksi voidaan tarkastella kierrätetyistä raaka-aineista valmistettuja muovipakkauksia hyödyntäen Nesteen kemiallisen kierrätyksen osaamista muovien kierrätykseen perustuvien arvoketjujen luomisessa. Jotta koko arvoketjua voidaan tarkastella kokeiluhankkessa, yksittäisiin hankkeisiin kutsutaan mukaan myös muita kumppaneita. Tutkimushankkeissa käytettyjä prosesseja, tuotantolaitoksia ja koneita valvotaan ja analysoidaan tarkasti. Näin saadaan uutta tietoa tuotteiden laadusta ja ominaisuuksista sekä arvoketjun infrastruktuurin toiminnasta.

“Neste RE -tuotteen kaltaisia uusiutuvia ja kierrätettyjä polymeerien raaka-aineita käytetään tälläkin hetkellä vähentämään sektorin riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista. Nyt keskeistä on niiden osuuden kasvattaminen alan vastuullisuuden parantamiseksi ”, toteaa Jeroen Verhoeven, Vice President Value Chain Development Nesteen Renewable Polymers and Chemicals -liiketoimintayksiköstä. “Yhteistyössä ILLIGin kanssa voimme varmistaa, että ratkaisumme todellakin soveltuu nykyisiin tuotantoinfrastruktuureihin ilman niihin tehtäviä muutoksia ja mahdollistaa siirtymän vastuullisempien raaka-aineiden käyttöön. Nämä käytännönläheiset kokeiluhankkeet luovat perustaa vastuullisempien raaka-aineiden käytölle todellisissa ja suuren mittakaavan arvoketjuissa. Tavoitteemme on esitellä sitä, mikä on mahdollista jo nyt, ja edistää näiden ratkaisujen käyttöönottoa alalla. Kun uusiutuvat ja kierrätettävät raaka-aineet osoittautuvat kokeiluhankkeissa käyttökelpoisiksi arvoketjun eri osissa, ne hyväksytään helpommin käyttöön suuremmassa mittakaavassa.”

“Teknologiakeskuksemme työskentelee päivittäin edistääkseen uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen kehitystä yhdessä kumppaniemme, asiakkaidemme ja heidän asiakkaidensa kanssa”, kertoo Sven Engelmann, ILLIG Technology Centerin ja Packaging Development -yksikön johtaja. “Yhteistyömme Nesteen kanssa on olennainen askel kohti tätä tavoitetta.”

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Lisätietoja: 

Neste: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

ILLIG: Media- ja PR-osasto, puh. +49 7131 505 784 / Media@illig.com

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi 

ILLIG in brief

ILLIG is a leading global supplier of thermoforming and packaging systems as well as tool systems for cardboard, paper and plastics. The company's product and services portfolio includes the development, design, manufacture, installation and commissioning of complex production lines and components. With its unique approach to packaging development, “Pactivity® 360”, ILLIG supplies its customers with resource-friendly and sustainable solutions. With its subsidiaries and sales agencies, ILLIG is active in all markets around the world. For more than 75 years, the family business has been serving its customers as a reliable partner for the cost-effective manufacturing of complex precision packaging and parts with innovative technology of unsurpassed quality and comprehensive global service.

Liitetiedostot: