Kumppanuudet
30.10.2020

Etola: Entistä pienempi hiilijalanjälki Neste MY uusiutuvan dieselin avulla

Teollisuustarvikkeisiin ja -palveluihin keskittyvä Etola-yhtiöt on noin 450 miljoonan liikevaihdolla toimiva teollisuus ja- rakennustarvikkeiden markkinajohtaja. Vuodesta 1932 toiminut yritysryhmä on kasvanut teollisuuden moniottelijaksi, ja käsittää useita alansa johtajiin kuuluvia erikoisliikkeitä. Teollisuuden ratkaisuissa Etola-yhtiöistä tunnetaan laajimmin Etra, joka toimittaa teollisuuden kokonaispalveluita, kun taas konserniin kuuluvat erikoisliikkeet täydentävät tuotevalikoimaa ja osaamista.

“Vahvuutemme on laaja ja korkealaatuinen valikoima sekä asiakkaan mukaan räätälöitävät tuotteet ja palvelut. Tätä täydentää kattava osaaminen ja oman, kotimaisen valmistuskapasiteetin mahdollistama toimitusvarmuus ja –nopeus sekä valmistajan tietotaito”, toimitusjohtaja Mikael Etola tiivistää.

“Näiden vahvuuksien lisäksi Etola-yhtiöiden kilpailuvaltti ovat arvot, joihin kuuluu laadun, luotettavuuden ja kotimaisuuden lisäksi kestävä kehitys. Näiden arvojen mukaan me toimimme pitkäjänteisesti. Se tarkoittaa muun muassa Suomeen investoimista ja ilmastopäästöjen vähentämistä konkreettisilla toimilla.”

Etola-yhtiöiden toiminnan suorat ilmastopäästöt syntyvät suurelta osalta logistiikasta, henkilöautoilusta sekä kiinteistöjen sähkön- ja lämmönkulutuksesta. 

“Olemme huomanneet, että yllättävänkin pienillä investoinneilla voi tehdä suuria muutoksia. Esimerkiksi kivihiilettömän sähkön valinta ei ilmastovaikutuksiin nähden ole kovinkaan kallis teko.”

Etola-yhtiöt on tehnyt myös laajempia aurinkoenergiainvestointeja: Esimerkiksi vuonna 2016 Helsingin Suutarilan toimipisteeseen valmistunut aurinkovoimala on tuottanut vuosittain 165 000 kWh uusiutuvaa sähköä ja Etran Hämeenlinnan logistiikkakeskuksen katolla on peräti 400 kWp tehoinen aurinkovoimala, molemmissa suurissa rakennuksissa jopa 20% sähköstä saadaan omalla tuotannolla. Kaikkiaan konsernin paneelit tuottavat aurinkosähköä 700 kWp teholla.

Neste MY uusiutuva diesel on investointi Suomeen

Logistiikan saralla Etola-yhtiöt tekee uuden ilmastoavauksen konsernin ottaessa asteittain käyttöön Neste MY uusiutuvan dieselin sekä hyllytysautoissa että työsuhdeautoissa. Neste MY on sataprosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettu polttoaine, jota voidaan käyttää kaikissa dieselmoottoreissa. Suomessa myytävä Neste MY on valmistettu jätteistä ja tähteistä, ja sen käyttö  pienentää Etola-yhtiöiden hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 %  fossiiliseen dieseliin  verrattuna.

“Jätteiden kierrättäminen vähäpäästöiseksi polttoaineeksi ja energiaksi on Etolan ympäristöajattelun ytimessä, ja suomalainen innovaatio tarkoittaa meille investointia kotimaahan. Suosittelemme henkilöstöämme tankkaamaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä, lisäksi lähdemme seuraamaan ja raportoimaan Etran hyllytysautoissa sen osuutta kokonaiskulutuksesta. Tavoitteenamme on saada vähintään puolet polttoainekulutuksestamme siirtymään Neste MY uusiutuvaan dieseliin.”

Etola-yhtiöiden autopolitiikassa dieselin kulutusta saatiin 2010-luvulla vähennettyä jopa 30 %, valitsemalla autovalikoimaan vähäpäästöisiä dieselajoneuvoja. Seuraava isompi parannus saavutetaan suosimalla Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jonka avulla sitä käyttävien työsuhdeautojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää koko elinkaaren ajalta jopa 90 %, verrattuna fosiilisen dieselin käyttämiseen.

Vuositasolla Etola-yhtiöiden ajoneuvot käyttävät noin 800 000 litraa polttoainetta, mikä vastaa uusiutuvaan dieseliin vaihdettuna jopa miljoonan kilon vuotuisia säästöjä kasvihuonekaasupäästöissä ‒ yli 340 henkilöauton poistamista tieliikenteestä vuodeksi.
Etola-yhtiöt seuraa Neste MY uusiutuvan dieselin saatavuuden kehitystä ja vertaa sitä sähköautojen kehitykseen. Etola-yhtiöiden vuoden 2020 vertailussa Neste MY uusiutuvan dieselin eduiksi nousivat tänä vuonna merkittävästi laajentunut jakeluverkosto, soveltuvuus nykyiseen dieselkalustoon, käyttöönoton mahdollisuus heti sekä uusiutuvien raaka-aineiden käyttö. 
“Polttoaineet, sähkö ja lämmitys muodostavat yli 90 % Etola-yhtiöiden suorista päästöistä. Vastuulliset ratkaisut näissä tekevät meistä hyvin vähäpäästöisen yhtiön. Näen investointien kannattaneen, sillä niitä voi ajatella vastuullisuustekojen lisäksi markkinointi- ja henkilöstön sitouttamisinvestointeina. Henkilöstömme on ollut jokaisesta ympäristöteosta todella innoissaan ja olen ylpeä siitä”, Mikael Etola sanoo ja jatkaa:

”Neste MY on innovaationa päätähuimaavan hieno. Se, että jätteestä voidaan tehdä dieseliä, lisää myös mielekkyyttä jätteiden kierrättämiselle. ”

Ydinliiketoiminta kestävämmäksi

“Asiakkaillemme kestävän kehityksen toteuttaminen eri tavoilla on yhä arvokkaampi asia. Myös teollisuudessa ympäristötietoisuus kasvaa, ja sitä mukaa toimintaa pyritään kehittämään kestävämpään suuntaan sekä hankinnoissa että omissa prosesseissa. Toimittajamme ovat kotimaisia ja kansainvälisiä laatujohtajia, joten heidän kanssaan vastuullisuusasioiden edistäminen on luontevaa."

”Markkinoiden osalta tilanteen voi nähdä myös eräänlaisena teollisuuden ja kuluttajan paritanssina. Kyllä rattaat kääntyvät, jos kulutetaan viisaasti. Toisaalta merkittävät innovaatiot kuten Neste MY uusiutuva diesel tekevät vastuullisen kuluttamisen mahdolliseksi. Meille Etola-yhtiöissä jokainen suomalainen on asiakas tai vähintään asiakkaan asiakas ja se synnyttää vastuullisuuden tunteen.”
Mikael Etola, Toimitusjohtaja

Mikael Etola pohtii mahdollisuuksia kehittää konsernin ydinliiketoimintaa vähäpäästöiseen ja energiaa säästävään suuntaan tulevaisuudessa.

“Olemme tuoneet jo 1980-luvulla markkinoille Tiivistetekniikka Oy:n prosessiteollisuuden vedenkäyttöä vähentävät Non Flow tiivisteet, joiden avulla asiakkaamme voivat välttää jopa pienen järven tai vedellä täytetyn jalkapallostadionin kokoisen vesimäärän. Lisäksi Hydroll Oy on globaali markkinajohtaja mäntätoimisissa painevaraajissa. Mäntäpaineakut ovat hybriditeknologiaa tuuli-, aurinko- ja aaltoenergiaan sekä mobiilihydrauliikkaan”  

Muovi-ja kumikomponenttien markkinajohtajalle edelläkävijyys myös uusissa materiaaleissa on tärkeä ja silmällä pidettävä asia.   

“Olemme hyvin kiinnostuneita bio- ja uusiomateriaalien kehityksestä ja sovelluksista. Monia fossiilisia muoveja voidaan jo korvata uusilla materiaaleilla. Uskon, että tällä vuosikymmenellä muovialalla tullaan näkemään monenlaisia kestäviä läpimurtoja. Tosin myös uusiutuvissa muoveissa täytyy muistaa kierrätys ja uusiokäyttö. Lyhyellä aikavälillä tärkeintä on vähentää hiilidioksidipäästöjä ja toisaalta pyrkiä laajentamaan hiilinieluja metsänhoidolla, viljelytekniikoilla ja kääntämällä eroosiokehitys. Siinä riittää tekemistä kaikille.” arvioi Mikael Etola.