8 Helmikuu 2021

Nesteen Veturi-kumppanuusohjelma lähtee kaupallistamaan sähköpolttoaineita

Julkaistu Tiedotteet ja uutiset kategoriassa Innovaatio

Neste Oyj, Uutinen, 8.2.2021

Nesteen Veturi-ohjelmaan liittyvä e-fuel-tutkimushanke käynnistyi tammikuussa 2021. VTT:n johtama hanke tuo yhteen viisitoista kumppania T&K-yhteistyöhön, jonka tavoitteena on sähköpolttoaineiden suuren mittakaavan tuotanto ja kaupallistaminen.

Kaksi vuotta kestävässä hankkeessa kehitetään uusien synteettisten polttoaineiden tuotantoa yli kuudella miljoonalla eurolla. Ilman mittavaa kehitystyötä tuotantoa ei voida skaalata kestävästi suureen mittaluokkaan ja vastata näin kasvavaan kysyntään.

Yhteistyö E-fuel-hankkeessa vahvistaa edelleen Nesteen monipuolista kumppaniverkostoa, joka edistää uusiutuvaan sähköön ja kierrätettyyn hiilidioksidiin perustuvien sähköpolttoaineiden tuotantoa. Nyt käynnistyneessä yhteistyössä on mukana yrityksiä sähköpolttoaineiden koko arvoketjusta uusiutuvan sähkön tuotannosta synteettisten polttoaineiden käyttäjiin. 

Hankkeen kehitystyön ytimessä on kolme avainteknologiaa: uusiutuvan vedyn tuotantoon tarvittava elektrolyysi, hiilidioksidin talteenotto sekä polttoaineiden valmistaminen vedystä ja hiilidioksidista. Kustannustehokkuus ja korkea hyötysuhde ovat olennaisia kaikkien osa-alueiden kehittämisessä kohti kaupallista kypsyyttä. 

Veturi-ekosysteemin kaltainen laajapohjainen yhteistyö mahdollistaa maailmanluokan power-to-X-liiketoiminnan rakentamisen sekä siihen liittyvien teknologioiden kehityksen ja valmistuksen Suomessa. Uusiutuvan sähkön tuotannon ja hyödyntämisen lisääntyessä myös power-to-X -ala sekä siihen liittyvät liiketoiminnan kasvumahdollisuudet kehittyvät nopeasti.

Lisätietoa e-fuel-hankkeesta VTT:n lehdistötiedotteesta

Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen puh. 050 458 5076 / media@neste.com (arkisin klo 8.30-16.00). 

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun ja kiertotalouden vauhdittamiseen. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan dieselin ja vastuullisen lentopolttoaineen tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Olemme teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana ja olemme sitoutuneet hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2035 mennessä. Aiomme myös prosessoida uusiutuvia ja kierrätysraaka-aineita kuten jätemuoveja öljynjalostuksen raaka-aineina. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2020 Nesteen liikevaihto oli 11,8 miljardia euroa, ja 94 % yrityksen vertailukelpoisesta liikevoitosta tuli uusiutuvista tuotteista. Lue lisää: neste.fi

Liitetiedostot:
Photo: E-fuel(1.02 MB)