28 Marraskuu 2023

Nesteen Porvoon jalostamolle myönnetty vihreän vedyn hankkeeseen liittyvä energiainvestointituki

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 28.11.2023 klo 12.30

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on marraskuussa 2023 myöntänyt Nesteelle 1,96 miljoonan euron energiainvestointituen Porvoon jalostamolle suunnitellun vihreän vedyn tuotannon lämmön talteenottoon. Perussuunnitteluvaiheessa olevan hankkeen tavoitteena on rakentaa 120 MW elektrolysaattori, joka tuottaisi vihreää vetyä jalostamon prosesseihin. Vihreän vedyn lisäksi tuotannossa syntyisi lämpöä, joka olisi mahdollista ottaa talteen. Valmius hankkeen investointipäätökselle arvioidaan saavutettavan vuoden 2024 aikana. 

Energiainvestointitukea on myönnetty myös Porvoon Energialle, jonka kanssa Neste on käynnistänyt selvityksen tuotantoprosessin yhteydessä syntyvän lämmön talteenotosta ja hyödyntämisestä Porvoon kaukolämpöverkossa. 

“Arvostamme TEM:n halua tukea yhteiskunnan siirtymää uusiutuvaan energiaan. Vihreän vedyn hankkeen toteutuessa voimme rahoituksen avulla hyödyntää myös vihreän vedyn tuotantoprosessissa syntyvän lämmön siirtämällä se yhdessä Porvoon Energian kanssa yhteiskunnan käyttöön”, sanoo Markku Korvenranta, Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja.

Nesteelle myönnetty tuki on osa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaista energiainvestointitukea. TEM:n tukiohjelman tavoitteena on vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä, tukea Suomen hiilineutraalisuustavoitteita sekä kannustaa elinkeinoelämää ja etenkin teollisuutta korvaamaan fossiilisia polttoaineita. 

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Yhtiö jalostaa jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi.

Maailman johtavana uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottajana sekä polymeerien ja kemikaalien valmistukseen tarkoitettujen uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineisiin perustuvien syöttöaineratkaisujen edelläkävijänä, Neste auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. 

Yhtiön tavoitteena on tehdä Porvoon öljynjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä.  Neste on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä ja aikoo vähentää myymiensä tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Neste on myös asettanut korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjulle. Yhtiö on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi