22 Maaliskuu 2022

Kinkkutempulla jälleen hyvä tulos ‒ kerätystä rasvasta valmistetulla uusiutuvalla dieselillä ajaisi 270 edestakaista matkaa Suomen halki

Neste Oyj, Uutinen, 22.3.2022

Jo kuudetta kertaa toteutettu Kinkkutemppu järjestettiin lähes 300 keräyspisteen voimin 17.12.2021‒7.1.2022 välisenä aikana. Joulunajan kiertotalousteko keräsi kotitalouksissa syntynyttä paistinrasvaa yhteensä 55,5 tonnia. Joulukinkusta ja muiden jouluruokien paistinrasvoista kerätystä rasvamäärästä valmistetulla Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineella voisi ajaa henkilöautolla jopa 270 edestakaista matkaa Hangosta Utsjoelle.

“Kinkkutemppu on hyvä keino osallistua kiertotalouteen kierrättämällä joulunajan käytetty paistinrasva. Edellisjouluna paistinrasvaa kerättiin 350 keräyspisteen voimin ‒ nyt päästiin lähes samoihin lukemiin pienemmällä määrällä keräyspisteitä. Olemme erittäin iloisia tuloksista ja siitä, että suomalaiset ovat ottaneet Kinkkutempun osaksi jouluperinteitään. Uskomme sen kasvattavan kiertotalouden merkitystä myös muuten ihmisten arjessa”, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä kertoo.

Keräyspisteitä oli valtakunnallisesti tarjolla kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen, Neste- ja Neste K -asemien yhteydessä sekä joidenkin kuntien jätepisteillä. Suosituimpia keräyspisteitä olivat K-Citymarket Kajaani ja Seinäjoen K-Citymarket Päivölä. Neste-asemien osalta suurimmat rasvamäärät kerättiin Joensuun Neste Niinivaaran sekä Kotkan Neste Karhulan asemilta.

“Kinkkutempun paistinrasva saa uuden elämän Neste MY Uusiutuvana Dieselinä, jonka käyttö vähentää autoilun hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 %* verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön. Haluamme kiittää kaikkia aktiivisesta osallistumisesta yhteiseen joulun ajan ilmastotekoon. Samalla kiitos kuuluu myös uudelle kumppanillemme Rasmix Oy:lle, joka operoi rasvajätteen käsittelyn ja toimituksen jalostamollemme“, Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen kertoo.

Lisätietoa: www.kinkkutemppu.com.

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2018/2001/EU) mukainen.

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on Kemianteollisuus ry:n aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry. Lisätietoja osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2021 Nesteen liikevaihto oli 15,1 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi

Liitetiedostot: