6 Lokakuu 2023

Nesteen uusiutuvien polttoaineiden käyttöönotolla tavoitellaan lähes kolmasosaa Outokummun Kemin kaivoksen hiilineutraaliustavoitteesta

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 6.10.2023 klo 8.30

Kuva: Nesteen uusiutuvien polttoaineiden avulla teräsyhtiö Outokummun Kemin kaivoksen ja Tornion tehtaan kaluston ja työkoneiden kasvihuonekaasupäästöt vähenevät keskimäärin 90 %*. Lähde: Outokumpu

Neste ja Outokumpu tiivistävät yhteistyötään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Outokumpu korvaa Kemin kaivoksen ja Tornion terästehtaan sekä näissä toimivien urakoitsijoiden käyttämät fossiiliset polttoaineet täysimääräisesti Neste MY Uusiutuva Diesel™ - ja Neste MY Uusiutuva Polttoöljy™ -tuotteilla. Maailman vähäpäästöisimmän ruostumattoman teräksen valmistaja Outokummun tavoitteena on tehdä Kemin kaivoksesta hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Nesteen uusiutuvien polttoaineiden avulla Kemin kaivoksen ja Tornion tehtaan kaluston ja työkoneiden kasvihuonekaasupäästöt vähenevät keskimäärin 90 %*. Kemin kaivoksen vuotuiset kasvihuonekaasupäästöt vähenevät Nesteen uusiutuvien polttoaineiden käyttöönoton myötä lähes 11 300 tonnia, mikä tarkoittaa lähes 30 % Kemin kaivosta koskevan hiilineutraaliuskokonaistavoitteen saavuttamisesta.  

Outokummun Kemin kaivoksen hiilineutraaliuden saavuttamisessa kolme tärkeintä tekijää ovat fossiilisista polttoaineista luopuminen – myös urakoitsijoiden kalustossa – vähäpäästöisen sähkön hyödyntäminen sekä maa- ja propaanikaasun korvaaminen muilla lämmitysmenetelmillä. Nesteen uusiutuvilla polttoaineilla korvataan fossiiliset polttoaineet Kemin kaivoksen ja Tornion terästehtaan työkoneissa, junissa, varavoimanlähteissä ja kaivoksen ja tehtaan välisissä kuljetuksissa.

“Nesteellä tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Olen iloinen, että pitkäaikainen yhteistyömme Outokummun kanssa jatkuu ja voimme tukea yhtiötä sen tavoitellessa kunnianhimoista hiilineutraaliustavoitettaan. Uusiutuvien polttoaineiden käyttöönotto Kemin kaivoksella ja Tornion terästehtaalla on Nesteen tähänastisesti laajin kaivos- ja terästeollisuusyhteistyö Euroopassa. Dieseliä tai kevyttä polttoöljyä käyttävään kalustoon ja työkoneisiin sellaisenaan sopivilla Nesteen uusiutuvilla tuotteilla Outokumpu pystyy pienentämään päästöjään välittömästi sekä oman toiminnan että urakoitsijoiden osalta”, sanoo Nesteen Suomen yritysasiakasmyynnistä vastaava johtaja Joni Pihlström.

“Kemin kaivoksen hiilineutraalius on miljoonien eurojen arvoinen investointi ja tarkoittaa meille toteutuessaan lähes 40 000 tonnin vähennystä Outokummun kasvihuonekaasupäästöihin. Siirrymme ensimmäisenä askeleena uusiutuviin polttoaineisiin, ja pyrimme tunnistamaan kaikki keinot pienentääksemme koko arvoketjun päästöjä – päästäksemme kokonaispäästöissä mahdollisimman lähelle nollaa. Tutkimme mahdollisuuksia kompensoida omassa arvoketjussamme jäljelle jääviä päästöjä, joita ei tällä hetkellä saatavilla olevilla teknologioilla pystytä muutoin vähentämään. Tavoitteenamme on tehdä Kemin kaivoksesta maailman ensimmäinen toiminnassa oleva hiilineutraali kaivos vuoteen 2025 mennessä”, sanoo Outokummun vastuullisuusjohtaja Heidi Peltonen. 

*) Keskimäärin 90 % pienemmät kasvihuonekaasupäästöt koko polttoaineen elinkaaren ajalta, kun päästöjä verrataan fossiiliseen dieseliin ja polttoöljyyn. Elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmät ovat EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin II (2018/2001/EU) mukaisia.

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Lisätietoja:

Neste: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Outokumpu: viestintä- ja brändijohtaja Päivi Allenius, puh. 040 753 7374 tai Outokummun mediapuhelin 040 351 9840 / media@outokumpu.com

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Yhtiö jalostaa jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi.

Maailman johtavana uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottajana sekä polymeerien ja kemikaalien valmistukseen tarkoitettujen uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineisiin perustuvien syöttöaineratkaisujen edelläkävijänä, Neste auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. 

Yhtiön tavoitteena on tehdä Porvoon öljynjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä.  Neste on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä ja aikoo vähentää myymiensä tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Neste on myös asettanut korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjulle. Yhtiö on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi 

Outokumpu lyhyesti

Outokumpu on ruostumattoman teräksen ykkönen maailmassa. Asemamme perustuu kykyymme räätälöidä ruostumatonta terästä lähes mihin tahansa muotoon ja käyttötarkoitukseen. Ruostumaton teräs on ympäristöä säästävä, kierrätettävä ja luja materiaali, joka on suunniteltu kestämään ikuisesti. Yhteiskunnan perusrakenteiden ja kuuluisien maamerkkien lisäksi asiakkaamme valmistavat ruostumattomasta teräksestä tuotteita kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön. Outokummun palveluksessa on noin 8 500 ammattilaista lähes 30 maassa. Konsernin pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Helsingissä. www.outokumpu.fi