27 Marraskuu 2020

Neste RE mahdollistaa tulevaisuuden, jossa kaikki muovituotteet voidaan valmistaa uusiutuvista, kierrätetyistä materiaaleista – ja tulevaisuus alkaa tänään

Neste Oyj, Uutinen, 27.11.2020

Neste RE on sataprosenttisesti uusiutuvista ja kierrätetyistä materiaaleista valmistettu muoviraaka-aine, jolla voidaan korvata neitseellinen fossiilinen raaka-aine muovien ja kemikaalien valmistuksessa monissa sovelluksissa leluista aina terveydenhuollon tuotteisiin. Kuva: Neste

Neste lanseeraa uuden Neste RE -tuotteen, joka on sataprosenttisesti uusiutuvista ja kierrätetyistä materiaaleista valmistettu raaka-aine muovien ja kemikaalien tuotantoon. Tuotteen avulla voidaan taistella ilmastonmuutosta vastaan, sillä se vähentää neitseellisten fossiilisten raaka-aineiden käytön tarvetta ja tarjoaa samalla uuden ratkaisun muovi- ja kemianteollisuuden tuotteiden elinkaaren loppua koskeviin haasteisiin. Neste RE:tä voidaan käyttää monissa eri muovisovelluksissa urheiluvälineistä leluihin ja jopa herkissä sovelluksissa, kuten suorituskykyisissä terveydenhoidon välineissä. Neste RE mahdollistaa biopohjaisten jätteiden ja tähteiden sekä jätemuovin hyödyntämisen korkealaatuisten tuotteiden valmistuksessa.

Kiertotalouden osuus maailman taloudesta on tällä hetkellä vain 8,6 % (lähde: Circular bioeconomy study, 2020, WBCSD & BCG). Kiertotalouteen siirtymisellä on kova kiire (lähde: IPCC Global warming report), ja siinä on syytä hyödyntää useita eri teknologioita. Nesteellä on kymmenen vuoden kokemus uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen kehittämisestä ja valmistamisesta liikenteen tarpeisiin. Yhtiö on nyt laajentamassa tuotevalikoimaansa muovi- ja kemianteollisuuteen. Neste auttaa vähentämään riippuvuutta raakaöljystä tuomalla markkinoille vastuullisempia vaihtoehtoja, joilla voidaan korvata nykyiset neitseelliset fossiiliset raaka-aineet muovien ja kemikaalien tuotannossa. 

”Meidän on ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin, jotta välttämätön siirtyminen kiertotalouteen materiaalien osalta olisi mahdollista. Neste RE:ssä yhdistyvät uusiutuvien ja kierrätettyjen materiaalien parhaat ominaisuudet ja se tarjoaa vastuullisen raaka-ainevaihtoehdon muovi- ja kemianteollisuudelle. Uusi tuote tarjoaa teollisuudelle uuden ratkaisun materiaalikiertojen sulkemiseksi. Neste RE:tä on saatavissa maailmanlaajuisesti, ja yhdessä samalla tavoin ajattelevien kumppanien kanssa voimme Neste RE:n avulla muuttaa ja mullistaa muoviteollisuutta,” sanoo Lars Börger, johtaja, Nesteen Renewable Polymers and Chemicals -liiketoimintayksiköstä. 

Uusi alku muoveille

Neste RE on uusiutuvista ja kierrätetystä raaka-aineista valmistettu tuote: sen uusiutuva komponentti valmistetaan jäte- ja tähdeperäisistä öljyistä ja rasvoista sekä kestävästi tuotetuista kasviöljyistä. Kierrätetty komponentti on valmistettu kemiallisesti kierrätetystä muovijätteestä, jota ei voi kierrättää mekaanisesti, kuten pakkauksista, jotka koostuvat värillisistä, monikerroksisista tai useista materiaaleista. 

Mitä suurempi osa fossiilisesta sisällöstä voidaan korvata uusiutuvilla tai kierrätetyillä raaka-aineilla, sitä parempi planeettamme kannalta. Vuonna 2018 Euroopassa kerättiin yli 29 miljoonaa tonnia kuluttajamuovijätettä, josta vain 9,4 tonnia ohjattiin kierrätykseen (lähde: Plastics Europe) – ja vieläkin pienempi osa lopulta kierrätettiin. Lisäksi muovin tuotannossa käytettävän öljyntuotannon osuus maailmassa saattaa nousta nykyisestä 6 prosentista 20 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä (lähde: New Plastics Economy, Ellen MacArthur Foundation). Näihin lukuihin puuttuminen nopeuttamalla muoviteollisuuden siirtymistä biopohjaiseen kiertotalouteen edellyttää kiireellisiä toimia sekä yhteistyötä avainasemassa olevien teollisuuden edelläkävijöiden välillä.

Nesteen yhteistyöhankkeet kantavat jo hedelmää: Vuonna 2019 Neste teki yhteistyötä LyondellBasellin kanssa biopohjaisen polypropeenin valmistamisessa – ensimmäistä kertaa maailmassa kaupallisessa mittakaavassa. Maaliskuussa 2020 Neste ja Borealis valmistivat yhteistyössä uusiutuvaa polypropeenia uusiutuvasta propaanista propaanin dehydrauslaitoksella ensimmäistä kertaa historiassa. Clariant puolestaan lanseerasi laajan lisäainevalikoiman, jossa on hyödynnetty Neste RE:tä. Yhdessä Recycling Technologiesin ja Unileverin kanssa Neste tekee yhteistyötä muovijätteen kemiallisen kierrätyksen järjestelmien testaamisessa ja validoinnissa. Neste tekee Covestron kanssa strategista yhteistyötä, jossa se edistää kestävien raaka-aineiden käyttöä muovintuotannossa ja erityisesti polykarbonaattien valmistuksessa. Nesteen tavoitteena on yhdessä Jockeyn kanssa luoda markkinat kestävistä, kierrätetyistä raaka-aineista valmistetuille koville elintarvike- ja muille pakkauksille.

Neste RE on tarjolla eri puolilla maailmaa polymeerien ja kemikaalien arvoketjuun kuuluville toimijoille, kuten brändeille, jotka haluavat lisätä tuotevalikoimaansa biopohjaista ja kierrätettyä sisältöä. Neste RE on drop-in-ratkaisu, joka on yhteensopiva polymeerien ja kemikaalien nykyisen tuotantoinfrastruktuurin kanssa. Neste RE:llä valmistetut materiaalit ovat korkealaatuisia ja täysin identtisiä neitseellisistä fossiilisista raaka-aineista valmistettujen muovituotteiden kanssa, joten ne voidaan myös kierrättää samalla tavoin. 

Lisätietoja: Lars Börger, Vice President, Renewable Polymers & Chemicals, Neste. Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen, puh. 050 458 5076 / media@neste.com (arkisin klo 8.30–16.00).

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun ja kiertotalouden vauhdittamiseen. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan dieselin ja vastuullisen lentopolttoaineen tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Olemme teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana ja olemme sitoutuneet hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2035 mennessä. Aiomme myös prosessoida uusiutuvia ja kierrätysraaka-aineita kuten jätemuoveja öljynjalostuksen raaka-aineina. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2019 Nesteen liikevaihto oli 15,8 miljardia euroa, ja 82 % yrityksen vertailukelpoisesta liikevoitosta tuli uusiutuvista tuotteista. Lue lisää: neste.fi & www.neste.fi/vastuulliset-ratkaisut/tuotteet/muovit/neste-re

Liitetiedostot:
Photo: Neste RE(71.42 KB)