20 Kesäkuu 2022

ESL Shipping ottaa maailman ensimmäisenä varustamona käyttöön Nesteen yhteisprosessoidun laivapolttoaineen vähentääkseen kasvihuonekaasupäästöjä

Neste Oyj, Uutinen, 20.6.2022 klo 8

Kuva: ESL Shipping

Suomalaisesta ESL Shippingistä tulee maailman ensimmäinen varustamo, joka alkaa hyödyntää uutta vähäpäästöistä Neste Marine™ 0.1 Co-processed -laivapolttoainetta aluksissaan Suomessa ja Ruotsissa. ISCC PLUS -sertifioitu* yhteisprosessoitu laivapolttoaine vähentää kasvihuonekaasupäästöjä fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna jopa 80 prosenttia** elinkaarensa aikana tuotteen laadusta ja suorituskyvystä tinkimättä.

ESL Shipping on Pohjoismaiden ja Baltian alueen johtava kuivia irtolasteja kuljettava varustamo. ESL Shipping etsii jatkuvasti vastuullisia kuljetusratkaisuja ja pyrkii minimoimaan laivastonsa ympäristövaikutuksia.

"Olemme odottaneet yhteisprosessoitua laivapolttoainetta jo pitkään. ESL Shipping on sitoutunut näyttämään tietä merenkulkualan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä, ja olemme nyt onnekkaita voidessamme käyttää tätä vähäpäästöistä vaihtoehtoa ilman muutoksia laivoihimme. Uskomme, että tämä on oikea tapa toimia, ja olen vakuuttunut, että me Pohjoismaissa voimme näyttää esimerkkiä globaalille meriteollisuudelle", sanoo ESL Shippingin toimitusjohtaja Mikki Koskinen.

"Merenkulkualan tukeminen kohti hiilineutraaliutta edellyttää kumppanuuksia, kaikkien saatavilla olevien ratkaisujen hyödyntämistä ja uusia innovaatioita. Olemme ylpeitä ratkaisuistamme, joita olemme tarjonneet globaalisti ilmailualalle ja maantieliikenteeseen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Se, että voimme tarjota samanlaisia ratkaisuja myös merenkulkualalle, on Nesteelle iso askel. Koska meriliikenne edustaa 90 prosenttia maailmankaupasta ja 13 prosenttia maailman liikenteen päästöistä, ala tarvitsee vähäpäästöisempiä ratkaisuja, jotka ovat saatavilla jo nyt", kertoo Nesteen laivapolttoaineista ja palveluista vastaava Sveta Ukkonen.

Pilotointivaiheessa oleva Neste Marine 0.1 Co-processed -laivapolttoaine valmistetaan Nesteen Porvoon jalostamolla, jossa osa fossiilisista raaka-aineista korvataan uusiutuvilla raaka-aineilla perinteisessä jalostusprosessissa. Drop-in-polttoaineen koostumus on samanlainen kuin perinteisillä laivapolttoaineilla, joten sen käyttöönotto ei edellytä laivoihin tehtäviä muutoksia.

Korkealaatuiseksi jalostettu yhteisprosessoitu laivapolttoaine on ISO 8217 -standardin vaatimusten mukainen, ja sillä on massabalanssiin perustuva kansainvälinen ISCC Plus -sertifiointi.

*) Tämän uuden yhteisprosessoidun laivapolttoaineen pilotointivaiheessa kasvihuonekaasupäästöjen vähennyslaskelmat eivät ole osa ISCC PLUS -sertifiointiprosessia.
**) Elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähennysten laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan EU RED II -direktiivin (EU) 2018/2001 mukainen.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2021 Nesteen liikevaihto oli 15,1 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi

ESL Shipping lyhyesti 

ESL Shipping on Itämeren johtava kuivia irtolasteja kuljettava varustamo. ESL Shipping varmistaa ja optimoi vastuullisesti teollisuuden ja energiantuotannon tuote- ja raaka-ainekuljetukset ympärivuotisesti vaikeissakin sääolosuhteissa. Varustamo tarjoaa erityispalveluina suurten valtamerialusten lastauksia ja kevennyksiä merellä. ESL Shipping on toiminut yli 70 vuotta ja kuuluu pörssilistattuun Aspo-konserniin. ESL Shippingin tytäryhtiöllä AtoB@C Shippingillä on tällä hetkellä 33 alusta 3 000-6 000 dwt:n segmentissä. ESL Shippingin ja AtoB@C Shippingin yhdistetty laivasto koostuu 48 aluksesta lastikapasiteetiltaan 3 000–56 000 tonnia.