3 Toukokuu 2023

Nesteen uusiutuvan vedyn projekti Porvoossa etenee

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 3.5.2023 klo 10

Saavuttaakseen kunnianhimoisen tavoitteensa päästä hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2035 mennessä Nesteellä on käynnissä 120 MW elektrolysaattoriprojekti, jonka tavoitteena on tuottaa uusiutuvaa eli vihreää vetyä yhtiön Porvoon jalostamolla. Neste on nyt päättänyt siirtyä hankkeessa perussuunnitteluvaiheeseen. Yhtiö uskoo saavuttavansa valmiuden investointipäätöksen tekemiseen vuoden 2024 alussa. Jos investointipäätös tehdään, vihreän vedyn tuotanto voisi alkaa vuonna 2026.

“Projektimme on yksi suurimmista Euroopan jalostamoilla käynnissä olevista vihreän vedyn projekteista, ja se tukee tavoitettamme tehdä Porvoon jalostamosta Euroopan vastuullisin vuoteen 2030 mennessä. Vihreää vetyä käytettäisiin ensisijaisesti Porvoon jalostamomme prosesseissa, joissa se korvaisi fossiilisista raaka-aineista valmistetun vedyn”, sanoo Markku Korvenranta, Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja.

Vihreän vedyn tuotanto tuottaa myös uusiutuvaa lämpöä. Neste on aloittanut 120 MW:n vihreän vedyn hankkeen yhteydessä esiselvityksen Porvoon Energian kanssa uusiutuvan lämmön hyödyntämisestä kaukolämmössä. Porvoon Energia on suomalainen alueellinen energiayhtiö, joka keskittyy lämmön ja sähkön tuotantoon ja jakeluun sekä sähköverkon kehittämiseen.

Nesteen Porvoon jalostamon vetyprojektit myötävaikuttavat merkittävästi EU:n vihreän vedyn arvoketjuun. Neste sai heinäkuussa 2022 ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä Euroopan komission hyväksymän IPCEI-statuksen (Important Project of Common European Interest; Euroopan yhteistä etua koskeva tärkeä hanke) vetyprojekteilleen. Joulukuussa 2022 Business Finland myönsi Nesteelle 27,7 miljoonan euron julkisen tuen Nesteen Porvoon jalostamon vihreän vedyn hankkeisiin.

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi