PSD2 - miten se vaikuttaa Neste-äpillä maksamiseen 1.1.2021 alkaen

 

EU:n toinen maksupalveludirektiivi (Payment Services Directive, PSD2) astuu voimaan 1.1.2021. Se  tuo  osaltaan muutoksia myös Neste-äpillä maksamiseen. Direktiivi vaikuttaa eri tavalla Neste-äpin käyttäjiin, riippuen siitä millä maksukortilla ostotapahtuma tehdään.

PSD2 vaikuttaa erityisesti niihin ostotapahtumiin, jotka tehdään pankkien  myöntämillä pankki- ja/tai luottokorteilla (debit/credit-kortit). Jos Neste-äpissä käyttää maksukorttina Neste-korttia, ei direktiivi aiheuta muutoksia maksamiseen. 

Lue alta tarkemmat tiedot PSD2-direktiivin vaikutuksista Neste-äppiin ja maksamiseen. 
 

 

Mikä on EU:n maksupalveludirektiivi PSD2?

PSD2 (Payment Services Directive) on EU:n laajuinen maksupalveludirektiivi, jonka tarkoitus on tehdä verkko- ja mobiilimaksamisesta turvallisempaa kuluttajille sekä estää väärinkäytöksiä. Direktiivin käyttöönoton myötä vahva tunnistautuminen tulee pakolliseksi kaikkiin verkon kautta tapahtuviin maksuihin EU:n alueella.

Mitä on vahva tunnistautuminen?

Vahvassa tunnistautumisessa on tarkoituksena tunnistaa, että maksua tekevä asiakas on todella maksuvälineen oikea haltija. Suomessa kortinhaltijan vahva tunnistaminen tapahtuu lähtökohtaisesti pankin myöntämien pankkitunnusten avulla. Sähköisiä maksutapahtumia ovat esimerkiksi verkkopankissa tehdyt tilisiirrot ja korttien maksupäätetapahtumat, etämaksaminen sekä verkkokaupassa maksaminen (mobiilimaksaminen). 

Miten PSD2 vaikuttaa mobiilimaksamiseen Neste-äpillä?

PSD2:n vaikutukset Neste-äpin käyttäjiin  riippuvat siitä, mitä maksuvälinettä ostotapahtumassa käytetään. Käytännössä vahva tunnistautuminen vaaditaan entistä useammin niissä tapauksissa, joissa Neste-äpissä maksuvälineenä käytetään pankki- tai luottokorttia.

Vahva tunnistautuminen pyydetään pääsääntöisesti yli 30 euron ostoissa kun maksuvälineenä on pankki- tai luottokortti.

Alle 30 euron ostoissa vahvaa tunnistautumista ei välttämättä pyydetä (niin sanottu pienten maksujen poikkeus), mutta pankki tekee käyttäjän tunnistamisen tarpeellisuudesta päätöksen, ei Neste. Vahva tunnistautuminen tulee pakolliseksi myös pienten maksujen kohdalla kun kyseessä on kuudes peräkkäinen osto ilman tunnistautumista tai aiempien, tunnistautumattomasti tehtyjen ostojen yhteenlaskettu summa täyttää 100 euroa.

Neste-äppi ohjaa sinut oman pankkisi vahvaan tunnistautumiseen ennen kuin tankkaus on mahdollista aloittaa. Seuraa äpissä annettuja ohjeita. Vahvan tunnistautumisen lisäksi sinun tulee syöttää maksun vahvistuksen yhteydessä joko Neste-äpin PIN koodi tai käyttää biometristä tunnistautumista (Face ID tai sormenjälkitunnistus). Neste-äpin PIN-koodi tai biometrinen tunnistus eivät yksinään jatkossa ole riittävän vahvoja tunnistamistapoja.

Olen Nesteen yritysasiakas, muuttuuko maksaminen?

Nesteen yritysasiakkaiden osalta PSD2 ei aiheuta muutoksia, vaan maksutapahtuman vahvistamiseen riittää maksun vahvistuksen yhteydessä äpissä syötettävä Neste-äpin PIN-koodi tai biometrinen tunnistautuminen (sormenjälkitunnistus tai Face ID) kuten tähänkin asti.

Minulla on käytössäni Nesteen yksityiskortti, muuttuuko maksaminen?

Neste-yksityiskorttia käyttävien asiakkaiden osalta PSD2 ei aiheuta muutoksia, vaan maksutapahtuman vahvistamiseen riittää maksun vahvistuksen yhteydessä äpissä syötettävä Neste-äpin PIN-koodi tai biometrinen tunnistautuminen (sormenjälkitunnistus tai Face ID) kuten tähänkin asti.

Entä jos tankkaan aina alle 30 euron edestä?

Vahvaa tunnistautumista ei pääsääntöisesti tarvita kun maksut ovat alle 30 euron suuruisia (niin sanottu pienten maksujen poikkeus). Päätöksen vahvan tunnistautumisen tarpeesta tekee lopulta kuitenkin aina pankki, ei Neste. Pienten maksujen kohdalla vahva tunnistautuminen kuitenkin vaaditaan kun näitä maksuja on ollut 5 kertaa tai korkeintaan 100 euron edestä peräkkäin.

Vaikuttaako PSD2 Neste-äpin käyttöönottoon?

Uusi maksupalveludirektiivi vaikuttaa ainoastaan maksamiseen. Neste-äppiin rekisteröityminen ja kirjautuminen pysyvät ennallaan.

Mitä voin tehdä helpottaakseni maksamista äpillä maksupalveludirektiivin astuessa voimaan?

1. Varmista, että sinulla on puhelimessasi/mobiililaitteessasi asennettuna oman pankkisi tunnistautumissovellus (esm. OP-mobiilin sisällä toimiva mobiiliavain, Nordean Tunnuslukusovellus). Tämä nopeuttaa pankin vahvan tunnistautumisen tekoa laitteellasi maksun yhteydessä. Seuraa myös pankkisi ohjeistuksia verkkomaksujen vahvistamiseen liittyen, sillä toimintatavoissa voi olla pankkikohtaisia eroja.

2. Sormenjälkitunnistuksen tai Face ID:n käyttäminen maksun vahvistamisessa Neste-äpissä nopeuttaa maksutapahtumaa, sillä tällöin Neste-äpin PIN-koodia ei  tarvita.Tarkista, tukeeko laitteesi biometrista tunnistautumista (Face ID tai sormenjälkitunnistus) ja aktivoi se käyttöön Neste-äpin asetuksissa kohdassa Omat tiedot → Turvallisuus. 

3.Tarkista sovelluskaupasta, että käytössäsi on viimeisin versio Neste-äpistä. Uusin versio sisältää aina viimeisimmät päivitykset ja helpottaa näin äpin käyttöä.

 

Voit lukea lisää uudesta maksupalveludirektiivistä mm. Finanssiala ry:n verkkosivuilta : https://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Miten-PSD2-vaikuttaa-verkko-ostoksiin-ja-korttimaksamiseen.aspx  ja https://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/QA-Toinen-maksupalveludirektiivi.aspx.  
Lisätietoa saat myös omalta pankiltasi.