Suomalaisin voimin maailmalle

Valmet Automotive hakkaa henkilöautojen tuotantoennätyksiä vuodesta toiseen. Kun tuliterät autot lähtevät Uudestakaupungista maailmalle, ne käyvät Nesteen korkealaatuisilla polttoaineilla.

Henkilöautojen teollinen valmistus on aina ollut suuren mittakaavan toimintaa, jossa vain tehokkaimmat ja innovatiivisimmat menestyvät. Kun ajoneuvojen eurooppalaiset sopimusvalmistajat laskettiin vielä kymmenen vuotta sitten kahden käden sormilla, tänään sopimusvalmistajia on Euroopassa jäljellä kolme.

Yksi menestyjistä on Valmet Automotive. Toiminnan mittakaavasta kertoo se, että Uudessakaupungissa sijaitseva henkilöautotehdas on Suomen suurin tehdas.

“Harva olisi arvannut, että Valmet Automotive on yksi kolmesta voittajasta”, viestintäjohtaja Mikael Mäki kommentoi.

Mäki arvioi, että eräs ratkaisevimmista tekijöistä Valmet Automotiven menestyksen takana on vahva referenssijatkumo. Hyvin tehty työ on johtanut aina uusiin ja suurempiin asiakkuuksiin.  

“Saabin valmistus oli vahva referenssi Porschelle, ja Porsche oli vahva referenssi Daimlerin sopimusvalmistusta varten”, Mäki sanoo.

Mercedes-Benzin GLC-katumaasturisarjan sekä A-sarjan valmistuksella tehtiin vuonna 2017 kaikkien aikojen tuotantoennätys: Uudestakaupungista lähti maailmalle 90 000 autoa. Vauhti jatkuu. Valmet Automotive arvioi tekevänsä vuonna 2018 uuden tuotantoennätyksen.

“Daimlerin kanssa yhteistyö on edennyt syvemmälle kuin minkään muun asiakkuuden kanssa”, Mäki kertoo. “Valmet Automotiven rooli on tukea Daimlerin kansainvälistä tuotantoinfrastruktuuria. Me olemme siis kiinteä osa heidän maailmanlaajuista verkostoaan.”

Osaaminen kantaa

Työntekijöiden määrällä mitattuna Valmet Automotive on Suomen suurin tehdas, ja henkilömäärä kasvaa edelleen. Vuonna 2017 Valmet Automotive palkkasi 2 000 uutta työntekijää.

“Vuonna 2017 Valmet Automotiven henkilöstö kasvoi nopeammin kuin esimerkiksi Nokian henkilömäärä Suomessa minkään vuoden aikana. Vuonna 2018 tehtaalle palkataan edelleen 1 000 uutta osaajaa”, Mäki kertoo.

“Kilpailukyvyssä ei ole kyse vain hinnasta, vaan osaamisesta. Jos autojen valmistussopimukset ratkeaisivat vain hintalapun perusteella, tuskinpa autoja valmistettaisiin lainkaan Euroopassa. Kilpailukyky ja laatu syntyvät kustannustehokkuuden lisäksi luotettavuudesta, yhteistyökyvystä ja nopeudesta.”

Esimerkkinä nopeudesta Uudenkaupungin tehtaalla Mäki mainitsee tuotannon ylösajoajan.

“Kun uusi automalli tulee valmistukseen, tuotannon aloittamiseen kuluu sopimusvalmistajilta tyypillisesti kahdesta kolmeen vuotta. Valmet Automotivella tuotannon ylösajoaika on yleensä noin vuoden verran.”

Parasta laatua myös tankkeihin

Kun uusi auto lähtee maailmalle Uudestakaupungista, käy tuliterä moottori suomalaisin voimin myös polttoaineiden osalta. Neste toimittaa Uudenkaupungin tehtaalle polttoaineet autojen ensitankkauksiin.

“Olemme tehneet Nesteen kanssa yhteistyötä jo vuosikymmenien ajan, ja yhteistyö on toiminut ilman ongelmia. Kotimaisuus, yhteydenpidon helppous ja jalostamojen läheisyys ovat yhteistyötä puoltavia seikkoja, samoin toimiva jakeluketju ja siitä johtuva palvelun nopeus.Tärkeä rooli on myös polttonesteiden laadulla”, Mäki listaa.

Ensitankkauksissa bensiiniautoihin tankataan säilyvyys- ja käyntiominaisuuksiltaan korkealuokkaisinta Neste Pro pienmoottoribensiini.

“Pienmoottoribensiinin vähäiset lähipäästöt ovat myös hyödyksi liikuteltaessa autoja tehdasalueella.”

Dieselautoihin Uudenkaupungin tehtaalla tankataan Neste Pro Dieseliä. Pro Diesel sisältää noin 15 % Nesteen jalostamaa Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jonka kasvihuonekaasupäästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia fossiilista dieseliä pienemmät.

Neste valittiin vuonna 2018 maailman toiseksi vastuullisimmaksi yritykseksi.

“Myös tällä seikalla on suuri merkitys Valmet Automotivelle. Vastuullisuuden painoarvo on jatkuvasti kasvussa kaikilla toimialoilla, eikä vähiten autonvalmistukessa. Olemme osaltamme ylpeitä Nesteen saavutuksesta, ja uskomme että tunnustus vie eteenpäin myös meidän liiketoimintaamme.”

Huom! Neste Pro Diesel™ poistuu Suomen asemaverkoston asemilta kesään 2020 mennessä. Jatkossa kaikilta asemilta on saatavilla Futura Dieseliä sekä yhä useammalta asemalta myös Neste MY uusiutuvaa dieseliä, joka on ympäristön kannalta ensisijaisesti suosittelemamme vaihtoehto autoilijoille.