Journey to Zero
3.12.2019

Zero Exclusion - Taidehanke nuorten syrjäytymistä vastaan

 

Yli 60 000 nuorta Suomessa on syrjäytynyt. Ongelmalla on laajat vaikutukset, mutta syrjäytyneiden ääni kuuluu harvoin. Haluamme muuttaa tämän yhdessä. Siksi pyysimme kolmea nuorta taiteilijaa maalaamaan toivon, valtava nosturi siveltimenään, nuorten tasa-arvon puolesta.

Zero Exclusion -hanke nostaa korkealle merkittävän haasteen, antaen äänen nuorille yllättävällä ja herättävällä tavalla. Kaikki tauluista saatava tuotto lahjoitettiin lyhentämättömänä Hope ry:lle ja heidän työlleen nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Hankkeella kerättiin yhteensä 55,000 euroa.

Korkealle kurottava taidehanke nuorten syrjäytymistä vastaan

Teimme nuorille maailman suurimmasta hydraulisesta satamanosturista Mantsinen 300:sta siveltimen. Kolme nuorta taiteilijaa ottivat haasteen vastaan, astuivat 380-tonnisen koneen ohjaimiin ja maalasivat omat viestinsä toivosta 5 x 2 -metrisille kierrätetyille kankaille.

Taideteokset ovat osa Zero Exclusion -kampanjaa, jolla nostetaan tietoisuutta nuorten syrjäytymisestä.

Koko projektin takana ovat kaksi pitkäaikaista liikekumppania: Neste ja Mantsinen. Mantsinen 300 käytti Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Teknos kehitti myös pinnoitteen Neste MY uusiutuvasta isoalkaanista hanketta varten ja osa tauluista maalattiin sillä ensimmäistä kertaa maailmassa.

Osta maalaus – auta taistelussa syrjäytymistä vastaan

Kokoelma sisälsi 42 maalausta, jotka on tehty kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa nuoret maalasivat Vuosaaren satamassa, Helsingissä, käyttäen Mantsinen 300 -konetta pensselinä.

Toinen vaihe toteutettiin Buffalossa Albright-Knoxin museossa, joka lukeutuu maailman johtaviin modernin taiteen museoihin. Buffalossa suuret kankaat leikattiin pienemmiksi teoksiksi ja viimeisteltiin käyttäen monia eri menetelmiä. Läpi koko prosessin nuorten taiteen tekemistä ohjasivat ja tukivat Albright-Knoxin taidekuraattorit.

Zero Exclusion

Tutustu taiteilijoihin

Kukka-Maaria Juvonen

Kukka-Maaria on vasta 16-vuotias, mutta näkee jo itsensä taiteilijana. Hän haluaa tehdä taidetta myös tulevaisuudessa. Kukka-Maaria tunnetaan lempinimellä Kukkis ja hän saa inspiraationsa ympäri maailmaa. Tämä oli hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä.

Miia Kuittinen

Miia inspiroituu auringonlaskuista kotikaupungissaan Helsingissä. Taide on ollut tärkeä osa Miian elämää siitä lähtien, kun hän oli pieni. Tulevaisuudessa hän näkee itsensä työskentelemässä sosiaalialalla, nuorten parissa. Itse apua saaneena hän odottaa pääsevänsä keräämään varoja Hope ry:lle maalausten avulla. Tämä oli hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä.

Kip Pääkkönen

Kip opiskelee Torkkelin taidelukiossa. Hänen oma suosikkimenetelmänsä taiteen tekoon on digitaalinen. ”Helpompi kuin nostokurki”. Vuosien aikana hän on saanut osan taidevälineistään Hope ry:n kautta. Nyt on hänen aikansa antaa takaisin. Tämä oli hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä.

 

Olemme ottaneet ensiaskeleet matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, mutta määränpäätä on vaikea saavuttaa yksin. Yhdessä kumppaniemme kanssa tutkimme mahdollisuuksia ohjata maailmaa kohti parempaa tulevaisuutta.