Liikenne
7.07.2020

Automatisoidut palvelut osana liikenneasemia ‒ ja apuna muovijätteen vähentämisessä?

Jukka Peltoniemi
Manager, Automated Services, Neste

Yksityisautoilijat sekä ammattiliikenteen kuljettajat kaipaavat liikenneasemilta enenevässä määrin automatisoituja palveluja, jotka helpottavat ja nopeuttavat asiointia tien päällä liikkuessa. Samalla vastuullisuuden rooli on kasvanut; autoilijat haluavat ostaa palveluita, jotka kuormittaisivat vähemmän ilmastoa.  

Nesteen asemaverkosto on Suomen laajin, lähes 800 asemaa palvelee autoilijoita ympäri maan. 

Tieliikenteen päästöjen vähentäminen on ilmaston kannalta keskeisessä roolissa, ja tähän asemaverkostossamme onkin jo ratkaisu tarjolla; 100 %:sti jätteistä ja tähteistä valmistettu Neste MY uusiutuva diesel, jonka avulla autoilija voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään jopa 90 %* verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön, koko elinkaaren ajalta laskettuna. 

Autoilusta syntyvien päästöjen lisäksi toinen keskeinen ongelma on muovijätteen määrä. 

Onneksi haasteeseen on tartuttu, sillä Suomi allekirjoitti hiljattain Euroopan muovisitoumuksen (European Plastics Pact), jossa myös Neste on mukana. Yksi sitoumuksen tavoitteista on 20 prosentin vähentämistavoite muovin kulutukselle vuoteen 2025 mennessä. 

Kysymys siis kuuluu, miten Nesteen asemaverkosto voisi osaltaan vähentää muovijätteen määrää ja mikä rooli automatisoiduilla palveluilla voisi tässä työssä olla?  

Lasinpesunestettä suoraan tankkauspistoolista 

Avasimme loppuvuodesta 2019 Nesteen asemaverkoston ensimmäisen täysin automatisoidun Easy Wash -pesuaseman Espoon Karakalliossa sijaitsevan kylmäaseman yhteyteen. 

Asemalle tuotiin myös Suomen ensimmäinen Easy Fill -tuulilasinpesunesteautomaatti, jonka avulla autoilija voi tankata tarvitsemansa määrän lasinpesunestettä kätevästi suoraan tankkauspistoolista.   

Miehittämätön pesuasema ei varsinaisesti ole uusi innovaatio, sillä automaattipesuloita löytyy ympäri Suomea. Ja lasinpesunesteautomaatteja sen sijaan löytyy Euroopasta; esimerkiksi Nesteen Baltian asemaverkosto tarjoaa automaatteja yli 40 asemalla Virossa, Latviassa ja Liettuassa. 

Suomeen palvelu ei kuitenkaan näkyvästi ole rantautunut ennen Karakallion Easy Filliä, joten on hienoa päästä vihdoin tuomaan automaatteja myös kotimaahan, ja samalla osaltamme vähentämään muovijätteen määrää asemillamme. 

Jopa 20 roskalavallista vähemmän muovia pääkaupunkiseudun asemilla 

Arviomme mukaan Karakallion asemalla toimivat Easy Fill -automaatit vähentävät jopa 2000 muovista lasinpesukanisteria vuodessa, mikä vastaa käytännössä yhtä täyttä roskalavallista muovijätettä. Mitä useammalle asemalle saamme tuotua palvelun, sitä useampi roskalavallinen jää täyttymättä tyhjillä muovikanistereilla. 

Asiakkaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita uudenlaisesta tavasta ostaa lasinpesunestettä ja ovat toivoneet vastaavia automaatteja myös muille asemille. 

Vastaamme tähän toiveeseen tuomalla Easy Fill -automaatteja jopa 20 pääkaupunkiseudun Express-asemalle kevään 2020 aikana. Uudistuksella voimme vähentää jopa 40 000 muovipakkausta, mikä vastaa käytännössä 20 roskalavallista muovijätettä.   

Pyrimme löytämään myös muita keinoja vähentää muovijätettä. Olemme esimerkiksi enenevissä määrin vaihtaneet asemillamme myynnissä olevat lasinpesunestepakkaukset muovikanistereista pussipakkauksiin, mikä osaltaan vastaa haasteeseen.  

Askel askeleelta kohti vähemmän ilmastoa kuormittavia palveluita. 

Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleeksi Karakallioon kokeilemaan lasinpesunesteen tankkaamista suoraan pistoolista. Ja erityisesti tässä hetkessä on turvallista maksaa tankkaus puhelimella auton sisältä käsin, käyttämällä Neste-äppiä.   

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2009/28/EY) mukainen.

Kirjoittanut
Jukka Peltoniemi
Manager, Automated Services, Neste