Kumppanuudet
27.01.2020

AGCO Power kehittää yhdessä Nesteen kanssa maailman vähäpäästöisimpiä työkoneita

Muun muassa Valtran, Fendtin ja Massey-Fergusonin traktoreihin ja työkoneisiin moottoreita suunnitteleva ja valmistava AGCO Power lukeutuu maailman johtaviin dieselmoottoreiden valmistajiin. AGCO Powerin tehtailta valmistuu vuosittain jopa 100 000 moottoria työkoneisiin ympäri maailman.

“AGCO Powerilla laatu alkaa jo designista. Moottorit suunnitellaan alusta asti työkonekäyttöön ilman kompromisseja. Näin asiakkaat saavat parasta vastinetta työkoneinvestoinneilleen”, toimitusjohtaja Juha Tervala tiivistää.

AGCO Powerin laatu ja kilpailukyky perustuu laajamittaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön. 

“Tavoitteenamme on tehdä moottoreista sekä vähäpäästöisempiä että taloudellisempia ja aina pysytellä edelläkävijöiden ja suunnannäyttäjien joukossa.”

“Tavoitteenamme on tehdä moottoreista sekä vähäpäästöisempiä että taloudellisempia ja aina pysytellä edelläkävijöiden ja suunnannäyttäjien joukossa.”
Juha Tervala, Toimitusjohtaja

Tällä saralla AGCO Power toi markkinoille ensimmäisenä maailmassa Tier III -moottoreihin SCR-järjestelmän, joka leikkasi polttoaineenkulutusta 15 prosenttia. Ohjauselektroniikan kehityksessä AGCO Power on pysytellyt myös maailman eturintamassa. 

“Nykymoottoreissa ratkaisevat erot syntyvät ohjaustekniikasta. Tällä rintamalla panostamme voimakkaasti liitettävyyden, ohjelmistojen ja tekoälyn kehitykseen”, kertoo AGCO Powerin tuotekehityksestä vastaava Kari Aaltonen.

Moderneissa moottoreissa on  tuhansia  säädettäviä parametreja, mikä tarkoittaa mittavaa optimointityötä silloin, kun moottoreita viritetään erilaisiin käyttöolosuhteisiin. 

”AGCO Powerin ratkaisuilla optimointi tapahtuu softaperustaisesti, jolloin manuaalisen optimointityön määrä putoaa murto-osaan.”

Muun muassa näitä innovaatioita yhdistelee AGCO Powerin vuonna 2023 lanseerattava uusi moottoriperhe AP3000. Tulevan moottorimalliston merkittävin edistysaskel on hybridikäyttöisyys: Energianlähteenä toimii sekä nestemäinen polttoaine että kaasu. 

“Meille on tärkeää keskittyä ydinosaamiseemme eli maailman parhaisiin työkonemoottoreihin. Mutta moottorit eivät ole vain koneita vaan oikeastaan kyse on ekosysteemistä. Siksi tarvitaan laaja verkosto ja osaavia kumppaneita myös tutkimustyössä.”
Kari Aaltonen, Tuotekehitysjohtaja

Uusi moottorisukupolvi on AGCO Powerin vastaus työkonemaailmassa meneillään olevaan muutokseen: Hybridivoimanlähteisiin ja vähäpäästöisiin polttoaineisiin kohdistuu yhä enemmän kysyntää ja kiinnostusta myös raskaimmissa työkone- ja ajoneuvoluokissa. 

“Meille on tärkeää keskittyä ydinosaamiseemme eli maailman parhaisiin työkonemoottoreihin. Mutta moottorit eivät ole vain koneita vaan oikeastaan kyse on ekosysteemistä. Siksi tarvitaan laaja verkosto ja osaavia kumppaneita myös tutkimustyössä.”

Loppuasiakkaat ohjaavat kehitystä

Vähäpäästöisissä polttoaineratkaisuissa AGCO Powerin tutkimus- ja kehityskumppani on Neste. Yhteinen tutkimustyö keskittyy Neste MY uusiutuvan dieselin käyttöön työkoneissa ja polttoaineen hyötyjen maksimointiin. Jätteistä ja tähteistä valmistettava Neste MY on sataprosenttisesti uusiutuva polttoaine, jonka kasvihuonekaasupäästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia pienemmät fossiilisiin dieseleihin verrattuna. Neste MY:n pienhiukkaspäästöt ovat myös merkittävästi fossiilisia dieseleitä pienemmät.

Nesteen polttoainetuotteiden kehityksestä vastaavan Teemu Sarjovaaran mukaan uusiutuvan dieselin kysyntää ja käyttöä on ohjannut pitkään lainsäädäntö, mutta viime vuosina tilanne on muuttunut. 

“Loppuasiakkaiden kulutuskäyttäytyminen muokkaa tuotantorakenteita. Esimerkiksi maataloustuotteiden päästöihin on kiinnitetty yhä enemmän huomiota kaupan hyllyllä. Haluamme siten yhteistyöllämme tarjota uusia mahdollisuuksia vähentää radikaalisti muun muassa AGCO Powerin asiakkaiden ympäristökuormaa”, Sarjovaara kommentoi.

Hyötyjä automaatiosta 

AGCO Powerin ja Nesteen yhteistyönä on kehitteillä myös automaattinen polttoaineentunnistusjärjestelmä, joka havaitsee, onko käytössä fossiilinen vai uusiutuva polttoaine. Uudessa järjestelmässä polttoaineen tunnistaminen tapahtuu polttoainetankkiin sijoitettujen fyysisten antureiden avulla.

“Kun tankissa oleva polttoaine voidaan tunnistaa automaattisesti, se mahdollistaa luotettavan päästöraportoinnin ja tätä kautta helpottaa esimerkiksi mahdollisten verohyötyjen saamista”, Sarjovaara sanoo.

Toinen hyöty polttoaineen automaattisesta tunnistamisesta ovat suorat kustannussäästöt. 

“Uusi tekniikka helpottaa moottorin optimointia ja kulutuksen minimointia vaihtuvien käyttöolosuhteiden mukaan. Tehokkaammalla optimoinnilla voidaan vähentää myös AdBluen kulutusta”, AGCO Powerin Kari Aaltonen lisää.

Päästöt alas myös tehtaalla

AGCO Powerin vähäpäästöisyyden periaate käsittää myös tuotantoketjun. Linnavuoren tehtaalla käytetään vuosittain yli miljoona litraa dieseliä sisälogistiikassa sekä tuotetestauksessa. Tänä vuonna Neste MY uusiutuva diesel korvaa fossiilisen polttoaineen sisäisen logistiikan ajoneuvoissa. Jakeluratkaisuna on Neste Oma Asema -palvelu, joka tuo tehtaan tiloihin automaattisesti täytettävän Neste MY:tä sisältävän tankkausaseman. 

Tuotetestauksessa ACGO Power lisää Neste MY:n käyttöä asteittain.

“Neste MY palaa niin puhtaasti, että kun moottoreita testataan tuotannossa, mahdolliset päästöihin liittyvät moottoreiden laatupoikkeamat eivät rekisteröidy laaduntarkkailujärjestelmissämme. Emme siten voi vielä käyttää sataprosenttista Neste MY:tä, vaan mukaan on laitettava fossiilista dieseliä”, Aaltonen sanoo.