Kumppanuudet
23.08.2021

Lavasteet liikkuvat vähäpäästöisemmin

Kansallisooppera ja -baletti on Suomen suurin ammattimainen taidelaitos. Kansainvälisesti merkittävän taiteellisen panoksen lisäksi Kansallisooppera ja -baletti haluaa nousta yhä vahvempaan rooliin myös ympäristövastuun kantajana. 

“Ympäristövastuun jatkuva parantaminen edellyttää meiltä konkreettisia ja vaikuttavia tekoja”, kertoo oopperan lavastamo- ja ympäristöpäällikkö Tapio Säkkinen.

Meneillään on Kansallisoopperan ja -baletin ensimmäinen kokonaishiilijalanjäljen laskenta, joka tulevaisuudessa ohjaa entistä tarkemmin oopperan ilmastotoimia. Säkkisen mukaan ilmastotyö on kuitenkin jo hyvässä vauhdissa.

“Suurin energiankäyttömme tulee kiinteistöistä. Ilmaston kannalta tämä puoli on jo hyvissä kantimissa, sillä kaukolämpö ja -kylmä tulee nollahiilisistä lähteistä ja sähkökin on vesienergiaa. Lisäksi Oopperatalon katolle on asennettu aurinkovoimala, jota on mahdollista myös laajentaa tulevaisuudessa.” 

Toinen merkittävä oopperan ja baletin ilmastopäästöjen lähde on tuotantojen logistiikka. Esitykset nojaavat lavasteiden säännöllisiin kuljetuksiin Oopperatalolle sekä oopperan ja baletin kiertuekohteisiin. Pääosa ajoista tapahtuu Nurmijärvellä sijaitsevien varastojen ja Helsingissä sijaitsevan Oopperatalon välillä. 

 

“Katsoimme, että uusiutuvaan dieseliin siirtyminen on keino alentaa logistiikan kasvihuonekaasupäästöjämme merkittävästi. Siksi Oopperan logistiikkakilpailutuksessa edellytettiin sen käyttöä aina kuin mahdollista”, Säkkinen sanoo. 

 

Kilpailutuksen voitti Kansallisoopperan ja -baletin pitkäaikainen yhteistyökumppani Kuljetus Oy Majakka Transport Ab. Majakka käyttää oopperan kuljetuksissa Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä. Jätteistä ja tähteistä valmistettu Neste MY Uusiutuva Diesel pienentää lavastelogistiikan hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 prosenttia verrattuna fossiiliseen dieseliin. Neste MY:llä Majakka vähentää oopperan kasvihuonekaasupäästöjä 41 000 kiloa. 

“Toimintastrategiamme on tuntea asiakkaamme ja heidän tarpeensa mahdollisimman hyvin ja tähän kuuluu myös ajatuksenvaihto konkreettisista keinoista alentaa logistiikan ilmastopäästöjä”, Majakan hallituksen jäsen Janne Partanen kommentoi.
Partasen mukaan oopperan Neste MY -kuljetukset ovat hyvä pelinavaus myös muille asiakkaille tarjottaviin vähäpäästöisiin kuljetuspalveluihin.

“Olemme kehittämässä vastaavaa palvelua myös kiviaineskuljetuksiin. Käymme Nesteen kanssa yhdessä keskustelua siitä, kuinka uusiutuvalla dieselillä saavutettavat päästövähenemät voidaan raportoida loppuasiakkaille parhaalla tavalla”, Partanen kertoo.
 

Kuva: Suomen kansallisooppera ja -baletti /  Heikki Tuuli