Kumppanuudet
27.01.2020

UFF: Neste MY käy kuin hanska käteen

UFF otti käyttöön Neste MY uusiutuvan dieselin logistiikkaketjussaan. Jatkossa UFF:n vuosittain keräämät 15 miljoonaa kiloa vaatteita kuljetetaan kotimaassa jopa 90 prosenttia kevyemmin kasvihuonekaasupäästöin.

Suomalaiset ovat ahkeraa ja vastuullista kierrätyskansaa. Vaatteiden kierrätystä yleishyödyllisiin tarkoituksiin tekevä UFF arvioi keräävänsä tänä vuonna huimat 15 miljoonaa vaatekiloa. Se tarkoittaa, että jokainen suomalainen tuo UFF:n kierrätyslaatikkoon noin kolme kiloa vaatteita.

Jokainen UFF:lle lahjoitettu vaatekappale menee hyvään tarkoitukseen. UFF:n keräämät vaatteet käsitellään ja myydään eteenpäin yhdistyksen liikkeissä tai tukkuerissä, ja vaatteista saatava tuotto lahjoitetaan kehitysyhteistyöhön Afrikassa ja Intiassa. 30 toimintavuotensa aikana UFF on tuonut helpotusta kaikkein köyhimmille alueille, ja tukenut mm. koulutusta ja paikallisen elintason kehitystä.

“Kestävän kehityksen tukemisen lisäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentäminen on UFF:n toiminnan peruskivi”, linjaa UFF:n toiminnanjohtaja Virve Kivi.

Esimerkiksi yksi uudelleenkäyttöön kierrätetty t-paita säästää noin 3000 litraa vettä, 7 kg hiilidioksidipäästöjä ja 500 grammaa torjunta-aineita. Luonnonvarojen kestävä käyttö myös vaatteiden osalta hillitsee ilmastonmuutosta, jonka haittavaikutukset koskettavat erityisesti köyhimpien maiden ihmisiä.

Logistiikkaketju vähähiilisemmäksi

UFF:n toiminta- ja palvelualueena on koko Suomi. UFF:n logistiikkaketju nojaa omaan kalustoon sekä sopimuskuljettajien panokseen. Kilometrejä vaatteiden keruusta kertyy omalla kalustolla vuosittain noin 800 - 900 000, mikä kuluttaa dieseliä noin 230 000 litraa.

Kesäkuussa 2017 UFF aloitti polttoainekumppanuuden Nesteen kanssa. Kumppanuuden myötä UFF:n kalusto tulee kulkemaan Neste MY uusiutuva diesel™ -polttonesteellä. Sataprosenttisesti uusiutuvista jätteistä ja tähteistä jalostettu Neste MY vähentää yrityksen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna perinteiseen fossiiliseen dieseliin.

“Näistä lähtökohdista toimivalle organisaatiolle on erittäin luonnollista ottaa käyttöön polttoaineinnovaatio, joka leikkaa UFFin vaatelogistiikan kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosentilla. Vastaavaa ratkaisua ei tähän mennessä ole ollut lainkaan saatavilla. Olemme tästä kumppanuudesta erittäin innoissamme.”  

Kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Neste MY uusiutuva diesel on täysin yhteensopiva kaikkien dieselmoottoreiden kanssa, ja laadultaan Neste MY vastaa tai ylittää parhaiden markkinoilla olevien fossiilisten dieseleiden ominaisuudet.

“Meille on tärkeää myös se, että UFF:n ei tarvitse tehdä minkäänlaisia ajoneuvoinvestointeja uuden polttoaineen käyttöönottoa varten. Voimme tankata Neste MY:tä suoraan nykyiseen kalustoomme. Näin saamme sen edut heti käyttöömme.”

“Uskomme, että kaikki ne vastuulliset yksityishenkilöt ja yritykset, jotka lahjoittavat vaatteita UFF:lle, arvostavat sitä, että myös logistiikkaketjumme toimii ekologisemmin. Neste MY vahvistaa edelleen sitä ilmastovaikutusta, joka vaatteiden kierrättämisestä syntyy”, Kivi päättää