Olet täällä

Kesätyökokemuksia

Vastuuta, arvoja ja porukalla tekemistä – Kesätöissä Nesteellä pääsee merkityksellisten tehtävien äärelle.

Lue Elina Kahrin, Salla Niemosen ja Antti Tarkan inspiroivista kesätyökokemuksista ja hae meille kesätöihin Nesteelle! Hakuaika kesätyöpaikkoihin on auki 13.1.–7.2. 

Hae kesätöihin

Elina Kahri, brändimarkkinoinnin harjoittelija

Elina Kahri

Kuka: Elina Kahri, Helsinki
Duunipaikka: Neste 
Tehtävä: Viestintäyksikön brändimarkkinoinnin harjoittelija
 
Elina Kahri on työskennellyt kahtena kesänä harjoittelijana Nesteen viestintäyksikön brändimarkkinoinnissa. Opinnot Helsingin kauppakorkeassa ovat loppusuoralla ja Nesteen tarjoama kansainvälinen ilmapiiri sekä ison yrityksen uskottavuus kiinnostivat Kahria. Mutta yhtä lailla vaakakupissa painoivat arvot: “Yritysten vastuullisuus on minulle tärkeä juttu, ja Nesteellä arvot osuivat yksiin omieni kanssa.”
 
Nesteellä Kahri sai vastuullisia tehtäviä hoitaakseen jo alusta alkaen: “Olen saanut työskennellä aidosti tiimin jäsenenä enkä kahvinkeittäjänä.” Kokemusta on kesäpestien aikana karttunut niin käytännön tehtävistä kuin strategisesta suunnittelustakin. 

Bisnesmaailman opit haltuun

Ensimmäisenä kesänä Kahri oli järjestämässä Neste Rallyn ja Flow-festivaalin markkinointitapahtumia sekä tekemässä vaikuttajakampanjaa NBA-tähti Lauri Markkasen kanssa.

“Opin miten markkinoinnin prosessit sujuvat ja kuinka bisnesmaailmassa toimitaan. Nesteen toimiala on monimutkainen ja haastava, mutta siitäkin ymmärrys on kasvanut huimasti.”
 
Koronaepidemia toi muutoksia työtapoihin. “Keskityimme suunnitteluun ja strategian kehittämiseen ja tapahtumat järjestimme virtuaalisesti.” Sekin opetti uusia taitoja. 
 
 “Yksi hauskimmista töistä on ollut järjestää kesätyöntekijöille yhteistä toimintaa, kuten virtuaalisia tietovisoja. Nesteellä pidetään tärkeänä, että kaikki pääsevät porukkaan mukaan ja tapaamaan toisiaan. Naurua on riittänyt, kun olemme tehneet parissa viikossa somekampanjan ja juosseet tukka putkella.” 
 
Vaikka isoissa yrityksissä prosessit ovat syystäkin hitaita, tarpeen vaatiessa toimeen ryhdytään hyvinkin joustavalla aikataululla: “Se on välillä kuin tuulahdus startup-maailmasta”, Kahri summaa.

Arvot, joiden takana seistä

Kahri suosittelee lämpimästi kesätöiden hakemista Nesteeltä ihan jo kansainvälisen yrityksen tarjoamien kehittymismahdollisuuksien takia. Lisäksi iso yritys tarjoaa mahdollisuuksia rakentaa uraa; Elinan työt samassa yksikössä ovat jatkuneet kesän jälkeenkin. Kuitenkin juuri työn merkityksellisyys puhutteli erityisesti.
 
“Neste on vastuullisuuden edelläkävijä ja haluaa vaikuttaa siihen, millainen ala jalostamo- ja polttoaineteollisuus on tulevaisuudessa. Minulle on tärkeää pystyä seisomaan Nesteen sanoman takana ja olla mukana tekemässä parempaa huomista. Olen ylpeä siitä, että olen Nesteellä töissä.”

Salla Niemonen, Porvoon jalostamon tislausyksikön ja katalyyttiyksikön käyttöinsinööri 

Salla Niemonen

Kuka: Salla Niemonen, Vantaa 
Duunipaikka: Neste 
Tehtävä: Porvoon jalostamon tislausyksikön ja katalyyttiyksikön käyttöinsinööri 

Kemian prosessitekniikkaa Metropoliassa opiskelevan Niemosen tavoitteena oli kesätyö, jossa tutustua öljynjalostusprosesseihin. Alan suurimpana kotimaisena yrityksenä Neste oli selkeä kärkiehdokas. 
 
“Nesteeltä soitettiin pian sen jälkeen kun olin lähettänyt hakemukseni. Se herätti huomion, koska minulla on kemiantekniikan alan koulutustausta ja olin opiskelujen ohella työskennellyt trukkikuskina. Päiväoperaattorin työssä tämäkin taito oli tärkeä, koska kuljetamme tavaroita paikasta toiseen. Hauskaa ettei mikään työkokemus mene hukkaan!”

Eteenpäin urapolulla

Niemonen työskenteli dieselpolttoainetta tuottavassa yksikössä, jossa päivät olivat työntäyteisiä mutta mukavia: “Tunnelma oli rento ja työkaverit kannustivat. Minua pyydettiin tulemaan seuraavana kesänä uudestaan hommiin.” Niemonen päätti kuitenkin hakea seuraavaksi kesäksi käyttöinsinöörin tehtävää ja onnistui saamaan paikan. 
 
"Käyttöinsinöörit vastaavat siitä, että kemian tuotantolinja toimii moitteettomasti. Viime kesänä vastasin yhden kolonnin toiminnasta tislausyksikössä . Kolonni on kemianteollisuudessa käytettävä laite, eräänlainen suuri, pystysuora putki, jolla aineet saadaan erotettua toisistaan. Seurasin tarkasti laitteiden paineita, tein tarvittaessa ohjeistuksia prosessin muutoksiin ja koulutin laitoksen operaattoreita.

Kokemus tuo näkemystä

Mieleenpainuvinta muistoa ei kauaa tarvitse hakea: “Huoltoseisokki, joita tehdään muun muassa kolonnin kunnon tarkistamiseksi. Pääsin tutkimaan kolonnia sisältä. Se oli todella mielenkiintoista. Opinnoissa käsitellään paljon kolonneja, mutta en koskaan ollut päässyt tutustumaan sellaiseen niin kouriintuntuvalla tavalla.“
 
Niemonen kertoo kartuttaneensa kesätöissä ammattiosaamistaan tuntuvasti. Konkreettisten taitojen lisäksi myös näkökulma on muuttunut. 

"Olen parempi ongelmanratkaisija kesätöiden ansiosta. Havaitsin myös, että kaikkea ei tarvitse osata etukäteen. Vaikka koulussa oppii paljon asioita, ne eivät pelkästään kannattele. Töissä oppii paljon lisää."

“Nesteellä pidin myös mukavista työkavereista. Jos ongelmia tuli, niitä ratkottiin porukalla. Yksin ei tarvinnut jäädä kummastelemaan”, Niemonen kiittelee.

Antti Tarkka, Porvoon jalostamon alkylointiyksikön prosessi-insinööri 

Antti TarkkaKuka: Antti Tarkka, Oulu
Duunipaikka: Neste 
Tehtävä: Porvoon jalostamon alkylointiyksikön prosessi-insinööri 

Oulussa diplomi-insinööriksi opiskellut Tarkka pääsi prosessitekniikan opintojensa loppusuoralla kesätöihin Nesteen Porvoon-jalostamon alkylointiyksikköön. 
 
Kesätyöpesti osui korona-aikaan, joten insinöörien toimistoissa oli hiljaisempaa kuin tavallisesti ja kenttäpalavereita oli vähemmän. “Pääsin tilanteesta huolimatta porukkaan hyvin mukaan. Arvostan perehdyttäjäni tapaa tutustuttaa minut yksikön töihin. Hän havainnollisti tehtävien monipuolisuutta tarkoilla kysymyksillään. Vastauksia pohtimalla pääsin hyvin perille työnkuvastani ja sen vaatimuksista.”

Vastuu palkitsee

Prosessi-insinöörin sijaisen pestin vaativuus tuntui mielekkäältä: “Sain paljon vastuuta, ja se oli työn parhaita puolia”, Tarkka arvioi. 
 
“Piti osata yksikön tuotantoprosessi täydellisesti. Jos ilmeni ongelma, tehtäväni oli päättää miten edetään, nostetaanko esimerkiksi pääreaktorin lämpötilaa vai lisätäänkö jonkin ainesosan syöttöä. Käytössä oli erittäin myrkyllisiä aineita, siksi oli tärkeää valvoa että työ- ja ympäristöturvallisuus säilyy.”

Ei pelkkä data, vaan miten sitä käyttää

Päällimmäisenä mieleen jäi kaikki opittu. Päällimmäisenä mieleen jäi kaikki opittu. “Opettavaisin kesä ikinä”, Tarkka muotoilee. “Laitteistojen toiminnoista kertovia kaavioita tutkiessani näin miten koko systeemi on rakentunut. Käsissäni oli avaimet kaikkeen tietoon ja opin valikoimaan olennaisimman kuhunkin tilanteeseen. Opin myös muokkaamaan dataa hyödylliseen muotoon. Osaavan tiedonkäsittelyn kautta oikeat ratkaisut myös syntyvät,” Tarkka muotoilee.

Hae kesätöihin