Salla Niemonen, Porvoon jalostamon tislausyksikön ja katalyyttiyksikön käyttöinsinööri 

Salla Niemonen

Kuka: Salla Niemonen, Vantaa 
Duunipaikka: Neste 
Tehtävä: Porvoon jalostamon tislausyksikön ja katalyyttiyksikön käyttöinsinööri 

Kemian prosessitekniikkaa Metropoliassa opiskelevan Niemosen tavoitteena oli kesätyö, jossa tutustua öljynjalostusprosesseihin. Alan suurimpana kotimaisena yrityksenä Neste oli selkeä kärkiehdokas. 
 
“Nesteeltä soitettiin pian sen jälkeen kun olin lähettänyt hakemukseni. Se herätti huomion, koska minulla on kemiantekniikan alan koulutustausta ja olin opiskelujen ohella työskennellyt trukkikuskina. Päiväoperaattorin työssä tämäkin taito oli tärkeä, koska kuljetamme tavaroita paikasta toiseen. Hauskaa ettei mikään työkokemus mene hukkaan!”

Eteenpäin urapolulla

Niemonen työskenteli dieselpolttoainetta tuottavassa yksikössä, jossa päivät olivat työntäyteisiä mutta mukavia: “Tunnelma oli rento ja työkaverit kannustivat. Minua pyydettiin tulemaan seuraavana kesänä uudestaan hommiin.” Niemonen päätti kuitenkin hakea seuraavaksi kesäksi käyttöinsinöörin tehtävää ja onnistui saamaan paikan. 
 
"Käyttöinsinöörit vastaavat siitä, että kemian tuotantolinja toimii moitteettomasti. Viime kesänä vastasin yhden kolonnin toiminnasta tislausyksikössä . Kolonni on kemianteollisuudessa käytettävä laite, eräänlainen suuri, pystysuora putki, jolla aineet saadaan erotettua toisistaan. Seurasin tarkasti laitteiden paineita, tein tarvittaessa ohjeistuksia prosessin muutoksiin ja koulutin laitoksen operaattoreita.

Kokemus tuo näkemystä

Mieleenpainuvinta muistoa ei kauaa tarvitse hakea: “Huoltoseisokki, joita tehdään muun muassa kolonnin kunnon tarkistamiseksi. Pääsin tutkimaan kolonnia sisältä. Se oli todella mielenkiintoista. Opinnoissa käsitellään paljon kolonneja, mutta en koskaan ollut päässyt tutustumaan sellaiseen niin kouriintuntuvalla tavalla.“
 
Niemonen kertoo kartuttaneensa kesätöissä ammattiosaamistaan tuntuvasti. Konkreettisten taitojen lisäksi myös näkökulma on muuttunut. 

"Olen parempi ongelmanratkaisija kesätöiden ansiosta. Havaitsin myös, että kaikkea ei tarvitse osata etukäteen. Vaikka koulussa oppii paljon asioita, ne eivät pelkästään kannattele. Töissä oppii paljon lisää."

“Nesteellä pidin myös mukavista työkavereista. Jos ongelmia tuli, niitä ratkottiin porukalla. Yksin ei tarvinnut jäädä kummastelemaan”, Niemonen kiittelee.

Hae kesätöihin