Antti Tarkka, Porvoon jalostamon alkylointiyksikön prosessi-insinööri 

Antti Tarkka, Porvoon jalostamon alkylointiyksikön prosessi-insinööri

Kuka: Antti Tarkka, Oulu
Duunipaikka: Neste 
Tehtävä: Porvoon jalostamon alkylointiyksikön prosessi-insinööri 

Oulussa diplomi-insinööriksi opiskellut Tarkka pääsi prosessitekniikan opintojensa loppusuoralla kesätöihin Nesteen Porvoon-jalostamon alkylointiyksikköön. 
 
Kesätyöpesti osui korona-aikaan, joten insinöörien toimistoissa oli hiljaisempaa kuin tavallisesti ja kenttäpalavereita oli vähemmän. “Pääsin tilanteesta huolimatta porukkaan hyvin mukaan. Arvostan perehdyttäjäni tapaa tutustuttaa minut yksikön töihin. Hän havainnollisti tehtävien monipuolisuutta tarkoilla kysymyksillään. Vastauksia pohtimalla pääsin hyvin perille työnkuvastani ja sen vaatimuksista.”

Vastuu palkitsee

Prosessi-insinöörin sijaisen pestin vaativuus tuntui mielekkäältä: “Sain paljon vastuuta, ja se oli työn parhaita puolia”, Tarkka arvioi. 
 
“Piti osata yksikön tuotantoprosessi täydellisesti. Jos ilmeni ongelma, tehtäväni oli päättää miten edetään, nostetaanko esimerkiksi pääreaktorin lämpötilaa vai lisätäänkö jonkin ainesosan syöttöä. Käytössä oli erittäin myrkyllisiä aineita, siksi oli tärkeää valvoa että työ- ja ympäristöturvallisuus säilyy.”

Ei pelkkä data, vaan miten sitä käyttää

Päällimmäisenä mieleen jäi kaikki opittu. “Opettavaisin kesä ikinä”, Tarkka muotoilee. “Laitteistojen toiminnoista kertovia kaavioita tutkiessani näin miten koko systeemi on rakentunut. Käsissäni oli avaimet kaikkeen tietoon ja opin valikoimaan olennaisimman kuhunkin tilanteeseen. Opin myös muokkaamaan dataa hyödylliseen muotoon. Osaavan tiedonkäsittelyn kautta oikeat ratkaisut myös syntyvät,” Tarkka muotoilee.

Hae kesätöihin