26 Lokakuu 2022

Neste onnittelee vuoden 2022 Millennium-teknologiapalkinnon saajaa, professori Martin Greeniä

Neste Oyj, Uutinen, 26.10.2022

Kuva: Tekniikan Akatemia -säätiö TAF

Neste onnittelee australialaisen New South Walesin yliopiston professori Martin Greeniä vuoden 2022 Millennium-teknologiapalkinnon johdosta. Miljoonan euron arvoinen palkinto jaettiin tiistaina 25.10.2022 Helsingissä. Neste on toiminut Millennium-palkinnon yhtenä pääyhteistyökumppanina vuodesta 2006 alkaen.  

Professori Greenin palkittu innovaatio on aurinkopaneeleissa käytetty PERC-kenno (Passivated Emitter and Rear Cell). Tämän vuonna 1983 lanseeratun teknologian käyttöön perustuu tänä päivänä lähes 90 prosenttia aurinkokennojen maailmanlaajuisista markkinoista. PERC-kennon toiminnan tehokkuus syntyy siitä, että piipohjaisen aurinkokennon ylä- ja alapinnan laatua parantamalla sähkövirtaa tuottavat elektronit pysyvät liikkeellä pidempään ja kenno tuottaa näin ollen perinteisiä ratkaisuja enemmän energiaa. Teknologia on tuonut aurinkopaneelien käyttökustannuksia selkeästi alaspäin ja helpottanut auringon voimalla tuotetun sähkön kilpailua fossiilisia vaihtoehtoja vastaan. 

“Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste ja tarvitsemme kaikki käytettävissä olevat keinot sen hillitsemiseksi. Olemme erittäin iloisia professori Greenin saamasta tunnustuksesta, sillä hänen innovaationsa on mahdollistanut taloudellisesti kannattavan aurinkoenergian hyödyntämisen. Lisäksi se alleviivaa innovaatioiden ja tutkimustyön ratkaisuhakuisuuden sekä toimialojen välisen yhteistyön tärkeyttä”, sanoo Nesteen innovaatiojohtaja Lars Peter Lindfors.

Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen, joka toinen vuosi jaettava miljoonan euron kunnianosoitus uraauurtavalle teknologiselle innovaatiolle, joka parantaa ihmisten elämänlaatua ja edistää kestävää kehitystä. Palkittavien innovaatioiden tulee olla yhteiskunnallisesti vaikuttavia, kaupallisesti elinvoimaisia ja ihmiskunnan hyvinvointia edistäviä. Millennium-teknologiapalkinnon jakaa Tekniikan Akatemia -säätiö TAF. 

Palkinnon jakamisen yhteydessä järjestetään Helsingissä kaksipäiväinen seminaari Millennium Innovation Forum, jonka Green Transition -osiossa Lars Peter Lindfors puhuu tänään 26.10.2022 Nesteen innovaatiotyöstä ja uusiutuvien raaka-aineiden merkityksestä. Helsingin tapahtumien lisäksi Neste järjestää tänään Singaporessa oman satelliittitapahtuman, joka kokoaa yhteen alan ammattilaisia keskustelemaan tulevaisuuden ratkaisuista. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Singaporen Suomen suurlähetystön kanssa.

Lue lisää:
Tekniikan Akatemia -säätiö TAF: https://millenniumprize.org/ 

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun puh. +358 800 94025 / media@neste.com (arkisin klo 8.30–16.00). 

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2021 Nesteen liikevaihto oli 15,1 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi