24 Marraskuu 2023

Neste aloittaa aurinkovoiman käytön Porvoon jalostamolla

Neste Oyj, Uutinen, 24.11.2023

Neste on sopinut aurinkovoiman toimituksista Porvoon jalostamolleen energiayhtiö CPC Finland Oy:n kanssa. 

Aurinkovoiman toimitukset Raumalla sijaitsevalta Lakarin aurinkopuistosta alkavat keväällä 2024. Valmistuttuaan aurinkopuisto on suurin Suomessa toimivista aurinkopuistoista. Sopimuksen vuosittainen kokonaiskapasiteetti on noin 24 GWh, joka vastaa 75 %:a aurinkovoimapuiston vuosittaisesta kapasiteetista. 

“Aurinkovoimaa koskeva sopimus on arvokas lisä Nesteen olemassa oleviin tuulivoima- ja vesivoimasopimuksiin. Sovittu vuosittainen aurinkovoiman määrä vastaa noin kahta prosenttia Porvoon jalostamon vuosittaisesta energiankulutuksesta”, kertoo Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja Markku Korvenranta.  

Porvoon jalostamo on käyttänyt 100 %:sti uusiutuvaa sähköä jo vuoden 2022 alusta lähtien. Jalostamolle suunniteltujen kehitystoimenpiteiden johdosta sähkönkäytön arvioidaan kasvavan tulevien vuosien ajan. Uudella aurinkoenergian hankintasopimuksella Neste pyrkii varmistamaan, että sen käyttämä sähkö on jatkossakin kokonaisuudessaan uusiutuvaa.

Neste on sitoutunut torjumaan ilmastonmuutosta ja vähentämään päästöjä ilmaan sekä globaalisti että paikallisesti. Näitä tavoitteita tukemaan yhtiö on asettanut kunnianhimoiset ilmastotavoitteet: Aurinkovoiman hankintasopimus tukee Nesteen tavoitteita vähentää tuotannon hiilijalanjälkeä ja auttaa yhtiötä kohti hiilineutraalia tuotantoa vuoteen 2035 mennessä. Tämän lisäksi Neste on sitoutunut vähentämään asiakkaidensa kasvihuonekaasupäästöjä uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen avulla vähintään 20 miljoonalla CO2e-tonnilla vuosittain vuoteen 2030 mennessä ja myymiensä tuotteiden käyttövaiheen päästöintensiteettiä 50 %:lla vuoteen 2040 mennessä sekä työskentelemään toimittajiensa ja yhteistyökumppaneidensa kanssa päästöjen vähentämiseksi koko arvoketjussa (scope 3).

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Yhtiö jalostaa jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi.

Maailman johtavana uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottajana sekä polymeerien ja kemikaalien valmistukseen tarkoitettujen uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineisiin perustuvien syöttöaineratkaisujen edelläkävijänä, Neste auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. 

Yhtiön tavoitteena on tehdä Porvoon öljynjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä.  Neste on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä ja aikoo vähentää myymiensä tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Neste on myös asettanut korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjulle. Yhtiö on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi 

Tietoa CPC Finlandista

CPC Finland on erikoistunut tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden kehitykseen, rakennukseen sekä ylläpitoon Suomessa. CPC Finland on osa saksalaista CPC Germania GmbH & Co. KG:tä. CPC Finland on onnistuneesti vienyt läpi neljä tuulivoimahanketta, joiden kokonaiskapasiteetti on 385 MW. Yhtiöllä on tällä hetkellä useampi hanke rakennusvaiheessa Suomessa. CPC Finlandilla on kehityksessä hankkeita yli 600 MW edestä. 1993 perustettu CPC Germania on yksi Euroopan vanhimpia tuulivoiman kehittäjiä. Yhtiö on toteuttanut yli 50 hanketta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti ylittää 1000 MW. CPC Finland on toiminut vuodesta 2011 ja on tästä lähtien omistautunut edistämään kestäviä energiaratkaisuja Suomessa.