3 Kesäkuu 2020

Neste avaa Euroopan ensimmäisen RFID-teknologiaan perustuvan itsepalvelukaupan – ostokset voidaan skannata laukun läpi

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 3.6.2020 klo 7.30

Neste avaa 3.6.2020 uudenlaisen automatisoidun Easy Deli -kaupan Helsingin keskustaan. Kaupassa hyödynnetään Nordic ID:n Suomessa kehittämää RFID-teknologiaa, joka skannaa asiakkaan kaikki ostokset kerralla, esimerkiksi suoraan ostoskassin tai laukun läpi. Kyseessä on Euroopan ensimmäinen vastaavaa itsepalveluratkaisua hyödyntävä vähittäiskauppa.

“Ostokäyttäytyminen on valtavassa murroksessa. Haluamme olla kehitystyössä mukana ja tarjota uudenlaisia, entistä sujuvampia ja nopeampia asiakaskokemuksia. Easy Delin tuotelukija on ensimmäinen lajissaan Suomessa, ja se on harppaus eteenpäin perinteisiin itsepalvelukassoihin verrattuna. Ostokokemus on huomattavasti aiempaa nopeampi ja helpompi. Lähimmät verrokit löytyvät Kiinasta, joista on saatu positiivista palautetta asioimisen vaivattomuudesta”, kertoo Nesteen automatisoiduista palveluista vastaava Jukka Peltoniemi.  

Easy Deli -kauppa sijaitsee Helsingin Ratakadulla Neste Express -aseman yhteydessä. Neste avaa kesän 2020 aikana myös toisen vastaavan RFID-teknologiaa hyödyntävän Easy Deli -kaupan pääkaupunkiseudulle. Lisäksi vuoden 2020 aikana Latvian Riikaan on tavoitteena avata useampi automatisoitu Easy Deli -kauppa Neste-automaattiasemien yhteyteen. Vuorokauden ympäri auki olevat itsepalvelukaupat täydentävät Nesteen palveluvalikoimaa perinteisten asemien rinnalla.  

RFID-teknologialla nopeutta ja vähemmän hävikkiä 

Nordic ID kehittää RFID-sensoriteknologiaan (radio frequency identification) pohjautuvia tuoteseuranta- ja paikantamisratkaisuja, joita käytetään muun muassa tuotedatan keräämiseen. RFID mahdollistaa yksittäisen tuotteen yksilöinnin ilman näköyhteyttä, jolloin sen avulla voidaan skannata suuria määriä tuotteita muutamassa sekunnissa. Lisäksi lukuvirheiden määrä pienenee, kun jokaista tuotetta ei tarvitse skannata erikseen.  

“Idea ratkaisun kehittämiseen lähti kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksesta ‒ ostoksia halutaan tehdä silloin kun itselle parhaiten sopii, läheltä ja ympäri vuorokauden. Ihmiset välttävät nykyään jonottamista ja voivat jopa jättää ostokset tekemättä, jos jono koetaan liian pitkäksi. Perinteisillä viivakoodiperusteisilla itsepalvelukassoilla asioiminen saattaa kestää jopa kauemmin kuin miehitetyllä kassalla. Jokaisen tuotteen viivakoodin skannaaminen voi tottumattomalle käyttäjälle olla vaivalloista, ja siten hidastaa ostosten tekoa”, kertoo Nordic ID Oyj:n toimitusjohtaja Juuso Lehmuskoski.

Kaupan alalla ensimmäisiä RFID:n hyödyntäjiä ovat olleet vaatekaupat. Teknologialla voidaan ostamisen tarkkuuden ja nopeuden lisäksi ennakoida ja vähentää ruokahävikin syntymistä sekä ennaltaehkäistä varkauksia. 

“Ei enää viivakoodeja tai yksittäisten tuotteiden lukemista” 

Asiointi Ratakadun Easy Deli -kaupassa aloitetaan tunnistautumalla sisään Nesteen mobiilisovelluksella, Neste-äpillä. Tunnistautuminen takaa kaupassa asioinnin turvallisuuden ja ennaltaehkäisee väärinkäytöksiä sekä ilkivaltaa.  

Tunnistautumisen jälkeen asiakas kerää haluamansa ostokset hyllyltä ja asettaa ne maksutasolle, josta RFID-teknologia lukee kaikki tuotteet kerralla, muutamassa sekunnissa. Lopuksi ostokset maksetaan Apple Paylla, Google Paylla tai maksukortilla.  

“Easy Deli -konseptia on aiemmin jo pilotoitu Vantaalla, ja kuluttajien kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Sujuvuuden ja nopeuden lisäksi Easy Deli -kauppa on kätevä liikuteltavuutensa vuoksi.  Kaupan saa pystyyn nopealla aikataululla ilman rakennus- ja maatöitä. Siinä on käytetty vastuullisia ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, ja energiankulutusta on pyritty minimoimaan jo rakennusvaiheessa. Kiinnostuksen kasvaessa voimme tuoda liikekonseptin myös laajempaan käyttöön,” Peltoniemi lisää. 

Lisätietoja: www.neste.fi/easydeli

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja (vt.)

Lisätietoja: Jukka Peltoniemi, automatisoidut palvelut, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste. Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen puh. 050 458 5076 / media@neste.com (arkisin klo 8.30-16.00).

Nordic ID: Juuso Lehmuskoski, toimitusjohtaja, Nordic ID. Yhteydenotot puh. 040 510 3790 / juuso.lehmuskoski@nordicid.com.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) kehittää vastuullisia ratkaisuja liikenteen, yritysten ja kuluttajien tarpeisiin. Autamme asiakkaitamme pienentämään ilmastopäästöjä monipuolisella uusiutuvien tuotteiden valikoimalla. Olemme maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja ja tuomme uusiutuvia ratkaisuja myös lento- ja muoviteollisuuteen. Olemme myös teknologinen edelläkävijä korkealaatuisten öljytuotteiden jalostajana. Haluamme olla luotettava kumppani, jonka osaamista, tutkimustyötä ja vastuullisia toimintatapoja arvostetaan laajasti. Vuonna 2019 Nesteen liikevaihto oli 15,8 miljardia euroa. Vuonna 2020 sijoituimme kolmanneksi maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalla. Lisätietoa: neste.com.

Nordic ID lyhyesti

Nordic ID Oyj on suomalainen RFID-teknologiayhtiö, joka tarjoaa asiakkailleen pilvipohjaista palveluratkaisua (PaaS, Platform as a Service) tavaravirtojen ja tuotteiden reaaliaikaiseen seurantaan ja hallintaan. Yhtiön liikevaihto tilikaudella 1.1.- 31.12.2019 oli 9,2 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta 76 % muodostuu viennistä; yhtiön tavoitteena on vahvistaa entisestään asemaansa Euroopassa sekä kasvattaa markkinaosuuttaan Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Yhtiö on listattu Nasdaq First North Growth Market-markkinapaikalla. Lisätietoa: nordicid.fi

Liitetiedostot:
Photo: Easy Deli(457.12 KB)