17 Toukokuu 2023

Neste juhlistaa Singaporen jalostamon laajennuksen avajaisia ja perustaa uusiutuvan lentopolttoaineen toimitusketjun Changin lentoasemalle

Neste Oyj, Lehdistötiedote, 17.5.2023 klo 5

Neste julkisti joulukuussa 2018 lopullisen investointipäätöksensä uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetin kasvattamisesta Singaporen jalostamollaan. Singaporen 1,6 miljardin euron laajennusprojekti ja laajennusosan käynnistys on saatu onnistuneesti päätökseen huhtikuun puolivälin jälkeen. Tänään Neste juhlii laajennuksen avajaisia. Laajennus kaksinkertaistaa Nesteen tuotantokapasiteetin Singaporessa ja nostaa jalostamon vuotuisen kokonaiskapasiteetin 2,6 miljoonaan tonniin tarjoten mahdollisuuden tuottaa jopa miljoona tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta. Laajennus vahvistaa Nesteen asemaa maailman johtavana uusiutuvan lentopolttoaineen tuottajana. Tuotantokapasiteetin ohella kasvatettiin myös raaka-aineiden esikäsittelykapasiteettia, joka lisää Nesteen kykyä käsitellä haastavampia jäte- ja tähderaaka-aineita.

”Juhlimme tänään Singaporen jalostamon laajennuksen avajaisia asiakkaidemme, kumppaneidemme ja työntekijöidemme kanssa. Tämä on jälleen yksi merkittävä virstanpylväs uusiutuvien liiketoimintojen kasvustrategiassamme. Jalostamolaajennuksen valmistuminen on merkittävä saavutus, kun otetaan huomioon hankkeen monimutkaisuus ja se, että laajennustyö toteutettiin pandemian aikana. Haluan ilmaista vilpittömät ja lämpimät kiitokseni kaikille yhteistyökumppaneillemme ja työntekijöillemme, jotka ovat olleet mukana tässä projektissa”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus.

”Singaporessa on maailmanluokan logistiikkayhteydet, joiden ansiosta voidaan tehokkaasti kuljettaa uusiutuvat raaka-aineet jalostamolle ja lopputuotteet maailmalle. Lisäksi Singaporen maailmanlaajuisesti tunnustettu koulutus tukee tulevaisuuden kykyjen löytämistä niin tuotanto- kuin kaupalliseenkin toimintaamme sekä vahvistamaan tutkimus- ja kehitystyötämme Singaporen innovaatiokeskuksessamme, jonka avajaisia juhlimme hiljattain kuluvan vuoden helmikuussa”, Lehmus jatkaa.

Neste perustaa integroidun uusiutuvan lentopolttoaineen toimitusketjun Singaporen Changin lentoasemalle

Neste on sitoutunut tukemaan maailman ilmailualaa saavuttamaan nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Nesteellä on myös ilo tukea Singaporea saavuttamaan kunnianhimoiset päästövähennystavoitteensa osana Green Plan 2030 -ohjelmaa sekä Sustainable Air Hub Blueprint -suunnitelmaa, jonka on määrä valmistua myöhemmin vuonna 2023.

”Singapore on ilmailun johtava keskus Aasian ja Tyynenmeren alueella. Sen lisäksi, että Singapore on Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen tuotannon maailmanlaajuinen keskus, olemme perustaneet Singaporen Changin lentoasemalle integroidun uusiutuvan lentopolttoaineen toimitusketjun. Näin tuotteemme on yhä useampien alueellisten ja kansainvälisten lentoyhtiöiden saatavilla. Uusiutuva lentopolttoaine valmistetaan Singaporen Tuasin alueella sijaitsevassa jalostamossamme. Tämän jälkeen se sekoitetaan perinteiseen fossiiliseen lentopolttoaineeseen, sertifioidaan täyttämään lentopolttoaineille asetetut vaatimukset Singaporen sekoitusterminaalissa ja lopulta toimitetaan asiakkaille Changin lentoasemalla”, sanoo Nesteen Renewable Aviation -liiketoimintayksikön väliaikainen johtaja Sami Jauhiainen.

Jotta Neste voi tarjota sekoitettua Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine™ -tuotetta suoraan lentoyhtiöille Singaporen Changin lentoasemalla, yhtiö on sopinut ostavansa vähemmistöosakkuuden Changi Airport Fuel Hydrant Installation Company Pte Ltd:sta (CAFHI), joka on lentoaseman polttoainevarastointiin ja infrastruktuuriin keskittyvä yhteisyritys. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten kaupan ehtojen täyttymistä.

Uusiutuva lentopolttoaine on laajalti tunnustettu keskeiseksi ratkaisuksi ilmailualan kunnianhimoisten päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Neste haluaa tukea ilmailuasiakkaitaan maailmanlaajuisesti heidän päästövähennystavoitteidensa saavuttamisessa uusiutuvan lentopolttoaineen avulla. Tämän vuoksi yhtiö kehittää myös globaalia lentoasemaverkostoa, jonka kautta se voi toimittaa uusiutuvaa lentopolttoainetta suoraan lentokoneisiin. Singaporen Changin lentokenttä laajentaa tätä verkostoa, johon kuuluu myös San Franciscon lentoasema (SFO), Los Angelesin lentoasema (LAX), Amsterdamin lentoasema (AMS) ja Helsinki-Vantaan lentoasema (HEL). Neste toimittaa uusiutuvaa lentopolttoainetta myös polttoaineita markkinoiville yrityksille laajentaen näin sen saatavuutta myös oman lentoasemaverkostonsa ulkopuolella.

Nesteen uusiutuvalla lentopolttoaineella voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosentilla* tuotteen elinkaaren ajalta laskettuna fossiiliseen lentopolttoaineeseen verrattuna. Nesteen kyky tuottaa uusiutuvaa lentopolttoainetta kasvaa tämän vuoden loppuun mennessä 1,5 miljoonaan tonniin vuosittain Rotterdamin jalostamon muutostöiden päätyttyä, ja 2,2 miljoonaan tonniin, kun Rotterdamin jalostamon laajennus valmistuu vuoden 2026 ensimmäisellä puoliskolla.

*) Puhtaassa muodossa eli sekoittamattomana käytettynä. Laskettu vakiintuneilla elinkaariarvioinnin menetelmillä (esim. CORSIA).

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (tänään 17.5. klo 5.00 alkaen ja muutoin arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Kuvat medialle

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi