Uusiutuvat ratkaisut
28.05.2020

Neste MY:n kasvutarina Suomessa ‒ mikä saa autoilijan tankkaamaan uusiutuvaa dieseliä?

Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste

 

Neste MY uusiutuvan dieselin tarina on kiehtova. Kyseessä on Porvoossa kehitetty suomalainen innovaatio, jonka idea syntyi jo 1990-luvulla. Varsinaista tuotekehitystä tehtiin 2000-luvulla, ja nykyään suomalainen Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja. Jalostamomme Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa tuottavat vuodessa yhteensä noin kolme miljoonaa tonnia uusiutuvia tuotteita, joita viedään ympäri maailmaa.

Suomessa Neste MY uusiutuvan dieselin jakelu aloitettiin keväällä 2017, jolloin sitä oli mahdollista tankata yhteensä 15:lla kevyen ja raskaan liikenteen asemalla.  

Kolme vuotta myöhemmin Nesteen 100 %:sti uusiutuvista raaka-aineista valmistettua Neste MY:ta tarjoavia asemia oli jo 70 ja nyt kuluvan kevään aikana olemme kasvattaneet saatavuutta jo 120 asemaan. Laajentumisen perusteena on ollut tavoite tarjota puhtaampia ratkaisuja liikenteeseen, sekä kuluttaja- että yritysasiakkaille, läpi Suomen.  

Kysyntää olisi kuitenkin enemmänkin. Saatavuuden lisäämiseen vaikuttaa esimerkiksi asemien säiliökapasiteetti, josta syystä tuotetta ei ole mahdollista tuoda kertaheitolla 800 aseman verkostoon. Teemme kuitenkin jatkuvasti töitä sen eteen, että voisimme mahdollisimman hyvin vastata asiakkaidemme toiveisiin. 

Kysynnän taustalla muutos suomalaisten ilmastotietoisuudessa

Teemme jatkuvaa seurantaa siitä, miten Neste MY uusiutuva diesel tunnetaan ja koetaan, ja millaista palautetta saamme Nesteen liikenneasemien, asiakaspalvelun sekä sosiaalisen median kautta. Säännöllisesti keräämämme data kertoo kasvavasta kysynnästä. Saamme myös lähes viikottain kyselyitä siitä, “milloin Neste MY tulee saataville paikkakunnalle tai asemalle X.”

Suosio on kasvanut tasaisesti niillä asemilla, joilla uusiutuvaa dieseliä on tarjolla; tyypillisesti noin viidennes dieselautoilijoista valitsee sen tankkiinsa. Vastuullisuus ei ole onneksi kadonnut myöskään poikkeuksellisen koronakevään aikana; taloudellinen epävarmuus ei ole vaikuttanut suomalaisten valintoihin uusiutuvan dieselin tankkaamisen suhteen. 

Osaltaan vahvan kysynnän taustalla on muutos suomalaisten illmastotietoisuudessa. Kuluttajat sekä yritykset tekevät ilmastoystävällisempiä valintoja ja ovat tietoisempia omien valintojensa vaikutuksista. 

Toinen selitys suosiolle piilee varmasti myös siinä, että uusiutuva diesel sopii kaikkiin dieselautoihin, niin vanhoihin kuin uusiin, ja se voidaan ottaa käyttöön heti. Suomessa on paljon dieselautoja ja autokanta on vanha; tänä vuonna ostetut autot romutetaan todennäköisesti vasta 2040-luvulla. Yksityisautoilun lisäksi myös ammattiliikenne kulkee dieselillä vielä pitkään. 

Samalla on kuitenkin hienoa huomata, että sähköllä ja kaasulla kulkevien autojen osuus kasvaa, sillä kaikkia ratkaisuja tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Uusiutuva diesel ei ole ainoa ratkaisu, vaan yksi hyvä muiden joukossa ‒ ja lopulta asiakkaiden tarpeet ja toiveet ratkaisevat. 

Pro Diesel poistuu Suomen asemaverkostosta

Nesteellä on ollut tähän mennessä tarjolla kolme dieseltuotetta Suomessa: Neste MY uusiutuva diesel, Neste Futura Diesel sekä Neste Pro Diesel. Haluamme keskittyä entistä vahvemmin ilmaston kannalta parhaimman ratkaisumme, Neste MY uusiutuvan dieselin, saatavuuden lisäämiseen. Tästä syystä olemme jakeluverkoston laajennuksen yhteydessä päättäneet luopua Pro Dieselin myynnistä Suomessa. 

Pro Diesel poistuu noin 300 Neste-automaatti ja -liikenneasemalta tämän vuoden aikana. Futura diesel on muutoksen jälkeen myynnissä kaikilla Neste-automaatti, -Express- ja -liikenneasemilla, ja Neste MY uusiutuva diesel jo lähes 120 asemalla. 

Pro Diesel on ollut erinomainen tuote, joka on tarjonnut monia hyviä etuja autoilijalle. Neste MY:n kasvava kysyntä on kuitenkin osaltaan vaikuttanut siihen, että Pro Dieselin kysyntä on vastaavasti laskenut. Lisäksi Futura Dieselin tuoteominaisuudet ovat tulleet lähemmäs Pro Dieseliä, ja uusien autojen tekniikassa Pro Dieselin aiemmin tuomat hyödyt ovat jääneet vähäisemmiksi. 

Keskustelua käydään tällä hetkellä uusiutuvan dieselin, biokaasun ja sähkön ympärillä, mutta myös uusia energialähteitä tarvitaan. Mielenkiinnolla seuraan Nesteen muutosvauhtia ja tuotekehitystä, jonka avulla voidaan luoda uusia ratkaisuja asiakkaidemme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kiitos ilmastotietoisille suomalaisille tähänastisesta matkasta ‒ muutos tehdään yhdessä.   

Kirjoittanut
Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste