16 Helmikuu 2023

Neste harkitsee leväntuotannon pilottilaitoksen perustamista Espanjaan

Julkaistu Tiedotteet ja uutiset kategoriassa Innovaatio

Neste Oyj, Uutinen, 16.2.2023Kuva: Leväjauhe Nesteen tutkimuslaboratoriossa. Lähde: Neste

Neste on maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin sekä polymeeri- ja kemikaaliteollisuuden uusiutuvien raaka-aineratkaisujen tuottaja. Nyt yhtiö vahvistaa entisestään maailmanlaajuisen raaka-ainevalikoimansa kasvua ja suunnittelee perustavansa Espanjaan leväntuotannon pilottilaitoksen, jonka avulla Neste pyrkii kehittämään ja demonstroimaan levien viljelyä ja käsittelyä. Projekti on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa, eikä lopullista investointipäätöstä ole vielä tehty.

”Lisäämällä levät tulevaisuuden raaka-ainevalikoimaamme monipuolistamme Nesteen uusiutuvien raaka-aineiden valikoimaa entisestään uudenlaisilla skaalautuvilla ja kestävillä raaka-aineilla. Pilottilaitos Espanjassa luo perustaa levien ja niihin liittyvien teknologioiden edistyneelle tutkimukselle ja kaupallistamiselle. Lisäksi uudet raaka-aineeet tukevat kasvuamme ja muutostamme mahdollistamalla vähäpäästöisempien ratkaisujen tarjoamisen kasvavaan globaaliin kysyntään”, sanoo Nesteen innovaatiojohtaja Lars Peter Lindfors. 

”Kestävä kehitys vauhdittaa levien käyttöä tulevaisuudessa. Levien biomassan tuotto on suuri, ja niitä voidaan kasvattaa viljelykelvottomilla mailla ja hyödyntää viljelyssä merivettä. Koska levien käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi, tukevat EU:n ja Yhdysvaltojen säännökset levien käyttöä uusiutuvien polttoaineiden, polymeerien ja kemikaalien vähäpäästöisenä raaka-aineena”, toteaa Lindfors.

Espanja valikoitui sopivaksi paikaksi pilottilaitokselle, koska Espanjassa on levien asiantuntemusta, suotuisa ympäristö, keskeinen sijainti ja vankka infrastruktuuri ympäröivillä alueilla. 

Neste käyttää valtaosan vuotuisista tutkimus- ja kehitysmenoistaan tulevaisuuden raaka-aineiden ja niiden käytön mahdollistavien teknologioiden tutkimukseen, kehitykseen ja testaukseen, millä mahdollistetaan niiden käyttö uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa. Nesteellä on yli 15 vuoden kokemus levien tutkimuksesta ja kehittämisestä sekä lukuisista laboratorio- ja kenttäkokeista. Levän ja muiden maailmanlaajuisesti skaalautuvien kestävien raaka-aineiden odotetaan olevan tärkeässä asemassa, kun vähennetään riippuvuutta raakaöljystä ja hillitään ilmastonmuutosta. 

Neste tekee liiketoiminnan pitkän tähtäimen kehitys- ja innovaatiotyötä liiketoiminta-alustoilla, jotka perustuvat tulevaisuuden kestäviin raaka-aineisiin. Niitä ovat esimerkiksi lignoselluloosa, jäte- ja tähderaaka-aineet, levät, kiinteä yhdyskuntajäte, uusiutuva vety ja Power-to-X, jossa käytetään uusiutuvaa sähköä muuntamaan hiilidioksidi polttoaineiksi ja kemikaaleiksi.

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Lue lisää mikrolevistä
Lue lisää Nesteen innovaatio-, tutkimus- ja kehitystoiminnasta

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi

Liitetiedostot: