Journey to Zero
27.06.2018

Journey to Zero: Nolla-mökki

Nolla-mökki on Nesteen kehittämä prototyyppi kestävän tulevaisuuden kesämökistä. Robin Falckin visioiman Nolla-mökin suunnittelussa on otettu kaikin tavoin huomioon hiilidioksidipäästöjen minimoiminen.

 

Robin Falck, Nolla-mökin suunnittelija

 

Mökkielämää jälkiä jättämättä

Nolla-mökki havainnollistaa moderneja ratkaisuja, jotka on suunniteltu omavaraisuuden ja uusiutuvien energialähteiden käytön varaan – siten aiheuttaen mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä. Mökki toimii täysin uusiutuvalla energialla ja siitä on karsittu suurin osa nykyaikaisista mukavuuksista. 

Mökin energialähteet ovat täysin uusiutuvia ja siten hiilineutraaleja. Mökin katolle on asennettu aurinkopaneelit, ja ruoanlaittoa ja lämmitystä varten varattu Wallaksen liesi toimii täysin Neste MY uusiutuvalla dieselillä, joka valmistetaan 100 %:sti jätteistä ja tähteistä. Pohjimmiltaan Nolla-mökin tarkoituksena on kokeilla, miten voisimme tulla toimeen vähemmällä ja nauttia sen sijaan enemmän meitä ympäröivästä luonnosta.

Vallisaari ja Lidö - Nolla-mökkien kotisaaret

Vallisaari on biodiversiteetiltään yksi Helsingin saariston monimuotoisimmista alueista. Pitkään käyttämättömänä ollut ja perhosten valtaama Vallisaari avattiin yleisölle vuonna 2016. Vain vartin päässä Helsingin Kauppatorilta sijaitseva saari mahdollistaa urbaanin mökkikokemuksen lähes koskemattomassa luonnossa.

Nesteen Zero Island -projektin osana Lidön saari sai kesällä 2018 ensimmäistä kertaa oman Nolla-mökin. Projektin tavoitteena oli osoittaa, että hiilineutraali tulevaisuus voidaan saavuttaa jo nykyisin saatavilla olevien ratkaisujen avulla. Tukholman saaristossa sijaitseva Lidö on käynyt läpi muutoksen kohti hiilineutraaliutta. Saaren avajaisia vietettiin kesäkuun puolessa välissä vuonna 2018.

 

Nolla-mökki Lidön saarella

 

Erikoismökki, erikoisvieraat

Kesällä 2018 Nolla-mökkiin kävi tutustumassa artisti SAARA, valokuvaaja Janita Autio ja Joonas Linkola sekä tubettaja Joonas Pesonen. Nolla-mökki kutsui myös vuonna 2019 tunnettuja henkilöitä upeisiin Nolla-mökkimaisemiin kokeilemaan vähäpäästöistä elämäntapaa: henkeäsalpaavista luontokuvista tunnettu valokuvaaja Konsta Punkka ja YouTube-vaikuttaja Sita Salminen viettävät molemmat yön Nolla-mökissä ja kertoivat kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa. Heinäkuussa Nolla sai vieraita meren takaa, kun Chicagossa asuva NBA-tähti Lauri Markkanen saapui Vallisaareen rentoutumaan pitkän pelikauden jälkeen.

 

Lauri Markkanen vieraili Nolla-mökillä

Olemme ottaneet ensiaskeleet matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, mutta määränpäätä on vaikea saavuttaa yksin. Yhdessä kumppaniemme kanssa tutkimme mahdollisuuksia ohjata maailmaa kohti parempaa tulevaisuutta.