Journey to Zero
10.08.2018

Uusiutuvat energiaratkaisut mahdollistavat päästöttömän elämän Nolla-mökissä

 

Uusiutuvat energiaratkaisut ovat keskeisessä roolissa, kun tavoitellaan mahdollisimman vähäpäästöistä elämäntapaa. Aurinkoenergia ja uusiutuva diesel sopivat täydellisesti herkässä saaristoympäristössä sijaitsevan Nolla-mökin energialähteiksi.

Nolla-mökki saa kaiken energiansa uusiutuvista lähteistä: Fortumin aurinkopaneelit tuottavat mökin sähkön auringonvalosta ja ruoanlaittoa ja lämmitystä varten varattu Wallaksen liesi toimii Neste MY uusiutuvalla dieselillä. Auringonvalo on uusiutuva energianlähde ja aurinkopaneelien käyttöikä voi olla jopa 30 vuotta, joten aurinkoenergiaan investoiminen säästää pitkällä tähtäimellä merkittävästi sekä luontoa että lompakkoa. Vastoin yleistä käsitystä aurinkopaneelit tuottavat energiaa myös kylmällä ja pilvisellä säällä, joten ne soveltuvat hyvin myös pohjoiselle pallonpuoliskolle. Vaihtelevissakin sääolosuhteissa aurinkopaneelien tuottoisuus vaihtelee vuosittain vain noin 5–10 prosenttia.

Nolla-mökin uusiutuvat energiaratkaisut

Kestävät ja täysin päästöttömät Fortumin aurinkopaneelit olivat luonnollinen energiaratkaisu Nolla-mökille, sillä mökki sijaitsee aurinkoisella kalliolla. Energiatuotannon tehostamiseksi paneelit asennettiin katon luoteispuolelle, jottaa ne altistuisivat auringolle mahdollisimman paljon. Paneelit eivät aiheuta melusaastetta tai päästöjä, joten niiden käyttö on omiaan luonnon keskellä.

Ruuan kypsentämistä varten tuli myös keksiä kestävä ratkaisu, sillä avotulen tekeminen on Vallisaaren luonnonsuojelualueella kielletty. Wallaksen purjehdusaluksiin suunniteltu liesi osoittautui ketteräksi ratkaisuksi pienikokoiseen mökkiin, jossa sähköä ja neliöitä on rajallisesti.

Wallaksen liesi Nolla-mökissä

Wallaksen liesi toimii Neste MY uusiutuvalla dieselillä, joka valmistetaan kokonaan jätteistä ja tähteistä, ja joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % perinteiseen dieseliin verrattuna. Liettä voi myös käyttää tarvittaessa mökin lämmitykseen. Koska Nolla-mökin tarkoituksena on tutkia vastuullista elämäntapaa, sen energiantuotanto on suunniteltu kattamaan vain kaikkein oleellisimmat tarpeet, kuten valaistuksen, ruuanlaiton ja pienlaitteiden latauksen. Nolla-mökki inspiroi kuluttamaan vähemmän, ja nauttimaan enemmän luonnosta ympärillämme – uusiutuvan energian voimalla.

Olemme ottaneet ensiaskeleet matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, mutta määränpäätä on vaikea saavuttaa yksin. Yhdessä kumppaniemme kanssa tutkimme mahdollisuuksia ohjata maailmaa kohti parempaa tulevaisuutta.