Kumppanuudet
8.04.2022

Saariselkä pienentää hiilijalanjälkeään uusiutuvalla polttoöljyllä yhdessä Napapiirin Kuljetuksen ja Nesteen kanssa

Saariselkä siirtyi ensimmäisenä laskettelukeskuksena syyskuussa 2021 uusiutuvan polttoöljyn käyttöön. Saariselkä Ski & Sport Resort vastaa Saariselän laskettelurinteistä sekä lisäksi välinevuokraamosta, rinneravintoloista ja hiihtokoulusta. Napapiirin Kuljetus mahdollisti kumppanina uusiutuvan polttoöljyn jakelun ja tukee näin Saariselän ilmastotavoitteita. Alallaan Lapin johtaviin yrityksiin kuuluva Napapiirin Kuljetus on perustettu vuonna 1967 ja sen omistavat lappilaiset pienyrittäjät.

3 haastetta, jotka Saariselkä Ski & Sport Resort ja Napapiirin Kuljetus halusivat ratkaista

1. Kuinka pienentää Saariselän ilmastojalanjälkeä ja näyttää suuntaa muille Lapin matkailukeskuksille?

Saariselkä Ski & Sport Resort on sitoutunut toiminnassaan kohti nollapäästöjä. Neste MY Uusiutuvan Polttoöljyn ansiosta Saariselkä Ski & Sport Resort vähentää merkittävän osan rinteiden ylläpidosta aiheutuvista päästöistään. 

2. Kuinka yhdessä kasvattaa liiketoimintaa vastuullisissa ratkaisuissa?

Saariselän siirryttyä uusiutuvaan polttoöljyyn Napapiirin Kuljetus odottaa kasvua uusiutuvien polttonesteiden toimituksesta myös muihin Lapin matkailukeskuksiin. Tämän lisäksi potentiaalisia asiakkaita ovat esimerkiksi uusiutuviin polttoaineisiin siirtyvät metsäkoneyrittäjät.

3. Kuinka viedä vastuullisuus konkreettisesti liiketoiminnan ytimeen? 

Saariselkä Ski & Sport Resort on mukana Business Finlandin kestävään matkailuun keskittyvässä Sustainable Travel Finland -ohjelmassa. Ohjelma edellyttää osallistujilta selkeää suunnitelmaa ja konkreettisia toimia ilmastoympäristöjalanjäljen kaventamiseksi. Kun ehdot täyttyvät, yritykselle myönnetään vastuullisesta toiminnasta kertova STF-merkki. Uusiutuvaan polttoöljyyn siirtyminen on merkittävä askel kohti STF-merkin saavuttamista.

 

Uusiutuvan polttoöljyn myötä olemme niin lähellä nollapäästöjä kuin se tällä seudulla on mahdollista.”
Jarmo Katajamaa, toimitusjohtaja, Saariselkä Ski & Sport Resort Oy 

 

Ratkaisu

Urho Kekkosen kansallispuiston ja Hammastunturin erämaa-alueen välissä sijaitseva Saariselän hiihtokeskus on keskellä tunturien täplittämää ylänköä. Talvilajeja harrastavien asiakkaiden keskuudessa Saariselällä on lumivarman kohteen maine.

“Saariselkä on meille sekä työ että koti. Olemme ylpeitä tästä seudusta ja haluamme säilyttää sen ainutlaatuisen tunnelman myös tuleville sukupolville. Siksi teemme kaikki ne toimenpiteet, joita voimme ilmaston ja ympäristön hyväksi tehdä”, sanoo Saariselkä Ski & Sport Resort Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Katajamaa.

Aiemmin Saariselän hiihtokeskus on Lassila & Tikanojan myötävaikutuksella siirtynyt jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen sekä vaihtanut uusiutuvaan sähköön. 

“Näillä toimilla pääsimme jo hyvään alkuun. Kuitenkin rinnekoneiden käyttämä polttoöljy on tuottanut suuret ilmastopäästöt. Olemme olleet kiinnostuneita uusiutuvista polttonesteistä, mutta pitkät etäisyydet ovat olleet meille haaste.”

Lokakuussa 2021 Saariselän talvikausi käynnistyi uusiutuvin voimin, kun Napapiirin Kuljetus aloitti uusiutuvan polttoöljyn toimitukset tunturikohteeseen. Neste MY Uusiutuva Polttoöljy on valmistettu 100-prosenttisesti jätteistä ja tähteistä, minkä vuoksi se pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 %* fossiilisen polttoöljyn käyttöön verrattuna. Vanhemmassa kalustossa uusiutuva polttoöljy pienentää myös merkittävästi lähipäästöjä. 

 

Tulokset

Saariselkä siirtyy Suomen ensimmäisten talviurheilukohteiden joukossa käyttämään 100-prosenttisesti uusiutuvaa polttoöljyä rinnekoneissa. Neste MY korvaa kokonaan koneiden aiemmin käyttämän fossiilisen polttoöljyn. 

Ilmastohyötyjä tuo lisää se, että Napapiirin Kuljetuksen toimitukset ajetaan lähes kokonaan Neste MY Uusiutuvalla Dieselillä myös logistiikan päästöjen pienentämiseksi. Napapiirin Kuljetus on Saariselän pitkäaikainen polttoainelogistiikkakumppani. 

“Tiesimme tätä kautta heidän aktiivisista toimistaan päästöjen vähentämiseksi,” Napapiirin Kuljetuksen toimitusjohtaja Janne Keskinarkaus kertoo. “Kun vinkkasimme mahdollisuudesta uusiutuvien polttonesteiden toimittamiseen, sopimukseen päästiin nopeasti.“ 

Keskinarkauksen mukaan polttonesteiden myynti ja toimitus tuottaa noin kolmanneksen Napapiirin Kuljetuksen liikevaihdosta. Yritys odottaa nyt uutta kasvua uusiutuvien polttonesteiden toimituksista. 

“Saariselkä on hyvä ensimmäinen askel uusiutuvien saralla. Potentiaalisia asiakkaita ovat muut tunturikohteet ja esimerkiksi uusiutuviin siirtyvät metsäkoneyrittäjät.”

“Tällä hetkellä uusiutuvien käyttö on asiakkaillemme kilpailuetu. Uskomme, että tulevaisuudessa uusiutuvista tulee standardi. Olemme valmiit vastaamaan kasvavaan kysyntään”, Keskinarkaus päättää.

 

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2018/2001/EU) mukainen.

Haluatko pienentää yhdessä yrityksesi hiilijalanjälkeä? 

Vastuullisuudessa kumppanuuksilla saadaan rakennettua merkittävää vaikutusta. Autamme pienentämään hiilijalanjälkeäsi, raportoimaan vaikutuksista ja kertomaan siitä mitattavalla markkinointiviestinnällä.

Ota yhteyttä