17 Toukokuu 2022

Neste tuo markkinoille yhteisprosessoidun laivapolttoaineen kumppaninsa Nordic Marine Oilin kanssa – uusi ratkaisu vähentää merenkulkualan kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia

Neste Oyj, Lehdistötiedote,17.5.2022 klo 9

Neste pilotoi yhteistyökumppaninsa Nordic Marine Oilin kanssa Skandinaviassa uutta Neste Marine™ 0.1 Co-processed -laivapolttoainetta, joka auttaa vähentämään merenkulkualan kasvihuonekaasupäästöjä. ISCC PLUS -sertifioitu* laivapolttoaine vähentää kasvihuonekaasupäästöjä fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna jopa 80 prosenttia** elinkaarensa aikana tuotteen laadusta ja suorituskyvystä tinkimättä.

Merenkulun osuus maailmankaupasta on 90 prosenttia ja liikenteen päästöistä globaalisti 13 prosenttia (lähde: EU Climate Action, IMO). Toteuttamiskelpoisia ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi tarvitaan Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) tavoitteiden mukaisesti.

"Me Nesteellä olemme sitoutuneet auttamaan asiakkaitamme ja koko arvoketjua vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään. Uusiutuvat tuotteemme auttoivat asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä yhteensä 10,9 miljoonaa tonnia vuonna 2021. Meriliikenne on yksi suurimmista liikenteen päästölähteistä. Tuemme laivayhtiöitä siirtymässä kohti hiilineutraalia toimintaa ja esittelemme uuden Neste Marine 0.1 Co-processed -laivapolttoaineen, joka vähentää päästöjä välittömästi", kertoo Nesteen laivapolttoaineista ja palveluista vastaava Sveta Ukkonen.

Nordic Marine Oil on erikoistunut laivapolttoaineiden ja voiteluöljyn toimittamiseen merenkulkualalle. Yhtiöllä on varastosäiliöitä ja bunkrausproomuja Tanskan tärkeimmissä satamissa, joissa myös uusi laivapolttoaine on saatavilla toukokuusta 2022 alkaen.

"Olemme äärimmäisen innoissamme lisäämässä tietoisuutta tästä vähäpäästöisestä laivapolttoaineesta. Nordic Marine Oil on rakentamassa vastuullisten ja ympäristöystävällisten tuotteiden valikoimaa, ja tämä yhteisprosessoitu laivapolttoaine on ensimmäinen askel, jonka avulla merenkulkuala voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjään. Rahti- ja charter-yhtiöille tuote tarjoaa vaivattoman ja kustannustehokkaan mahdollisuuden vähentää liikenteen CO2-päästöjä ja saavuttaa omat ilmastotavoitteet. Päästövähennys on välitön ja polttoaine on helppo ottaa käyttöön, sillä laivanvarustajat eivät joudu investoimaan laivan moottoreihin tai niihin tehtäviin muutoksiin. Kumppanuus Nesteen kanssa varmistaa sen, että voimme toimittaa huomisen polttoaineita meriteollisuudelle jo tänään", sanoo Nordic Marine Oilin toimitusjohtaja Steen Møller.

"Merenkulkuala torjuu ilmastonmuutosta kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla. Uusi yhteisprosessoitu laivapolttoaineemme on kilpailukykyinen ja käyttökelpoinen ratkaisu laiva- ja rahtiyhtiöille sekä brändeille, jotka pyrkivät vähentämään koko arvoketjun kasvihuonekaasupäästöjä", Sveta Ukkonen kertoo. "Nordic Marine Oilin kanssa kerättyjen kokemusten perusteella laajennamme tuotteen saatavuutta. Yhteisprosessoitu laivapolttoaine on meille strateginen askel, jonka myötä vähennämme riippuvuutta fossiilisista luonnonvaroista ja korvaamme raakaöljypohjaisia raaka-aineita uusiutuvilla raaka-aineilla."

Neste Marine 0.1 Co-processed -laivapolttoaine valmistetaan Nesteen Porvoon jalostamolla, jossa uusiutuvia raaka-aineita prosessoidaan yhdessä fossiilisten raaka-aineiden kanssa perinteisessä jalostusprosessissa. Tämän niin kutsutun drop-in -polttoaineen koostumus on samanlainen kuin perinteisillä laivapolttoaineilla, joten sen käyttöönotto ei edellytä muutoksia laivan laitteistoon. Korkealaatuiseksi jalostettu yhteisprosessoitu laivapolttoaine on ISO 8217 -standardin vaatimusten mukainen, ja sillä on massabalanssiin perustuva kansainvälinen ISCC Plus -sertifiointi.

*) ISCC PLUS -sertifikaatti ei kata kasvihuonekaasujen todentamista pilottivaiheessa.
**) Elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähennysten laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan RED II -direktiivin (EU) 2018/2001 mukainen.

Neste Oyj

Susanna Sieppi
Viestintäjohtaja 

Lisätietoja: Sveta Ukkonen, Head of Marine Fuels & Services, Neste. Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin klo 8.30-16.00).

Steen Møller, toimitusjohtaja, Nordic Marine Oil, puh. +45 3842 3240, s-posti: sm@malik.dk

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2021 Nesteen liikevaihto oli 15,1 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi

Nordic Marine Oil lyhyesti

Nordic Marine Oil is a 100% privately owned and Danish-registered company. The company has experienced significant growth over the past years and now embarks on a green journey. Nordic Marine Oil A/S operates its own oil terminals and bunker vessels in Danish key ports, serving customers from all segments of the shipping industry. Read more: https://nordicmarineoil.dk/en/