Journey to Zero
8.11.2018

NBA-pelaaja Lauri Markkanen #DontChoke-kampanjasta: Puhtaampi tulevaisuus rakennetaan joukkuepelillä

 

Me ollaan jokainen vastuussa siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville. Se tarkoittaa usein ihan yksinkertaisia arjen valintoja, mutta kuten pelikentälläkin, isommat tavoitteet saavutetaan tiimityöllä.

- Lauri Markkanen

Matka kohti yhteistä tavoitetta

Maapallomme kuormittuminen ja ilmaston lämpeneminen ovat maailmanlaajuisia uhkia, joiden etenemistä voidaan hillitä valitsemalla vastuullisempia vaihtoehtoja ja tekemällä korjausliikkeitä omassa arjessa.

Tuore isä ja koripallotähti Lauri Markkanen sitoutuu kanssamme konkreettisiin tekoihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Jokainen ilmastoteko, pienikin, on askel oikeaan suuntaan ja jokaista tekoa tarvitaan, sillä vain yhteisvoimin voimme rakentaa puhtaampaa tulevaisuutta tuleville sukupolville. Seuraa Laurin esimerkkiä ja tee oma ilmastolupauksesi #dontchoke-tunnisteella.

Lauri Markkanen
Lauri Markkanen Nolla-mökillä

Lauri Markkanen vastasi seuraajien kysymyksiin Nollan mökkimaisemissa

Kutsuimme kesällä Suomessa lomailleen NBA-tähti Lauri Markkasen Vallisaaren Nolla-mökkiin nauttimaan luonnon rauhasta ja kokeilemaan vähäpäästöistä lähilomailua tulevaisuuden vaihtoehtoisena matkakohteena. Rentoutumisen lomassa Lauri vastasi seuraajiensa sosiaalisessa mediassa esittämiin kysymyksiin liittyen Laurin uraan, elämään ja vastuullisiin lupauksiin. Klikkaa lukemaan Laurin kuulumiset.

"Me ollaan jokainen vastuussa siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville. Mulle oli suuri muutos lähteä pelaamaan NBA:han esikuvieni tavoin, mutta vielä merkittävämpää oli tulla isäksi ja huomata, miten tulevaisuudesta ajattelee sen myötä eri tavoin. Koripallon rinnalle on tullut tarve huolehtia siitä, että lapsellani on yhtä turvallinen ja puhdas kasvuympäristö kuin itselläni oli.

Maapallo on vaarassa, enkä halua seurata sen tuhoa toimettomana vierestä. Ne teot ja valinnat, joilla pyrin vähentämään hiilijalanjälkeäni ja vaikutan osaltani ympäristön hyvinvointiin, on mun tapa pitää huolta meidän tulevaisuudesta. Se tarkoittaa usein ihan yksinkertaisia arjen valintoja, mutta kuten pelikentälläkin, isommat tavoitteet saavutetaan tiimityöllä."

Lauri Markkanen

#Dontchoke

Lauri Markkanen #dontchoke

Lauri Markkanen #dontchoke

 

Tällä pallolla on väliä

Tähän koripalloon on maalattu maailman lämpökartta, eli graafinen kuva maapalloa viime vuosina pyyhkineistä lämpöaalloista. Maapallon keskilämpötila on noussut jo kokonaiseen asteen, kun IPCC:n viimeisin ilmastoraportti asettaa lämpötilan nousun kriittiseksi rajaksi 1,5 astetta.

Mikäli ilmasto lämpenee kriittisesti yli 1,5 asteen, seurauksina ovat merenpinnan nousu, koralliriuttojen tuhoutuminen ja arktisen jään sulaminen. Maailma on siis vaarassa, mutta peli ei ole vielä pelattu. Nyt on ratkaisevien tekojen aika.

Koripallon on maalannut amerikkalainen taiteilija Kickstardomis, joka tunnetaan myös useiden NBA-pelaajien koripallokenkien kustomoinnista. Pallo muistuttaa siitä, että jotain on tehtävä asioiden parantamiseksi, sillä vuodesta 2018 on tulossa yksi kaikkien aikojen kuumimmista.

 

Vastuullisempia valintoja

Ravinto
“Mulle on tärkeintä, että ruoka on terveellistä ja vastuullista. Se, että olen urheilija ei tarkoita ettenkö voisi tehdä parempia valintoja. Pyrin vähentämään hiilijalanjälkeäni lopettamalla punaisen lihan syönnin ja suosimalla ekologisesti tuotettua ruokaa.”

Energia
“Tärkeintä on käyttää energiaa oikeisiin asioihin, mun kohdalla urheiluun ja perheen kanssa vietettyyn aikaan. Yritän minimoida energiankulutusta kotona sammuttamalla turhat valot ja vahtimalla, ettei vettä valuteta turhaan.”

Matkustaminen
“Matkustan työn puolesta paljon, mutta yritän tehdä sen mahdollisimman ympäristöystävällisesti, eli kuljen pääsääntöisesti sähköautolla. Toivoisin, että uusiutuvien lentopolttoaineiden käyttö lisääntyisi pian, sillä lentomatkustamisesta aiheutuu paljon päästöjä.”

Luonto
“Mut on kasvatettu niin, että oon aina osannut arvostaa luontoa. Nyt kun asun ulkomailla, arvostan vieläkin enemmän sitä ympäristöä mikä meillä Suomessa on. Vuodenajat on mulle tärkeitä, mutta ilmastonmuutos voi koitua niiden kohtaloksi, jos asioille ei tehdä mitään.”

Kuluttaminen
“Pyrin ostamaan vain sen mitä tarvitsen ja kierrättämään ahkerasti. Chicagossa lajittelemme kaiken mahdollisen ja yritämme minimoida perheemme tuottaman jätteen määrää. Kierrättäminen on helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä tehokkaasti.”

Olemme ottaneet ensiaskeleet matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, mutta määränpäätä on vaikea saavuttaa yksin. Yhdessä kumppaniemme kanssa tutkimme mahdollisuuksia ohjata maailmaa kohti parempaa tulevaisuutta.