Vastuullisuus
16.01.2021

Fries to miles – kiertotalousyhteistyö

Kesäkuussa 2020 Neste, McDonald’s ja HAVI käynnistivät kiertotalousyhteisyön Alankomaissa. Yhteistyössä Hollannin Hankkeessa McDonald'sin ravintolat Alankomaissa kierrättävät ranskanperunoista saatavan käytetyn paistorasvan Neste MY uusiutuva diesel™ -polttoaineeksi. Polttoainetta käytetään HAVIn kuorma-autoissa, joilla toimitetaan tavaraa McDonald’sille. 

McDonald’sin logistiikkakumppanilla HAVIlla on yhteistyössä keskeinen tehtävä käytetyn paistorasvan keräämisessä kaikista Alankomaiden yli 250 McDonald's-ravintolasta. Neste jalostaa käytetyn paistorasvan Rotterdamin jalostamossaan uusiutuvaksi dieseliksi, jota käytetään polttoaineena HAVIn kuorma-autoissa. 

Yhteistyö tukee Nesteen pyrkimystä tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa ja hanke osoittaa hyvin, miten kiertotaloutta voidaan edistää käytännössä. Neste on rakentanut läpinäkyvän ja monipuolisen raaka-aineiden toimitusketjun, ja yhtiöllä on ainutlaatuinen asema myös kiertotalouden parantamiseksi.

Fries to miles

Pitkä kokemus kiertotalousyhteistöistä

Nesteellä on kokemusta kiertotalousyhteistöistä Neste MY uusiutuvan dieselin ympärillä. Vuodesta 2016 Neste ja eri toimialojen organisaatiot ovat tehneet yhteistyötä projektin parissa, jossa joulun ruoanvalmistuksen jäterasvat kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi. Kinkutemppu järjestettiin jälleen vuonna 2020 viidennen kerran. 

Vuonna 2019 Neste aloitti myös kumppanuuden Oaklandin kaupungin kanssa, jossa kaupungista kerätystä jäteraaka-aineesta aletaan valmistaa Neste MY uusiutuva diesel™ -polttoainetta, jolla tankataan kaupungin ajoneuvot. Jäteraaka-aineet hankitaan paikallisilta yrityksiltä San Francisco-Oakland-Haywardin pääkaupunkiseudulla.

Neste MY uusiutuvan dieselin nopea kasvu Alankomaissa

Neste on ollut aktiivinen Alankomaissa jo vuodesta 2011, jolloin Rotterdamin uusiutuvien tuotteiden jalostamo aloitti toimintansa. Rotterdamin jalostamo ja yhtiön Singaporen jalostamo ovat maailman suurimpia ja edistyneimpiä uusiutuvan dieselin jalostamoja. Lokakuussa 2019 Neste avasi uuden toimiston Hoofddorpiin, aivan Amsterdamin ulkopuolelle, joka toimii kasvavan Renewable Aviation -liiketoiminnan globaalina keskuksena. Samalla Neste toi myös Hollannin markkinoille uusiutuvista raaka-aineista valmistetun Neste MY uusiutuvan dieselin. Tätä korkealaatuista uusiutuvaa tuotetta on tällä hetkellä saatavana yli 100 paikassa ympäri maata.

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähennysten laskemisessa käytetty menetelmä on EU: n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2009/28 / EY) mukainen.