Talviautoilun tarkistuslista – 10 vinkkiä, joilla varaudut talveen

Suomen talvi ja pakkaskelit asettavat autolle monia haasteita. Lue kymmenen vinkkiä, jotka auttavat varautumaan autoilun talvikauteen.

1. Syksy on paras aika öljynvaihtoon

Ilmojen kylmetessä moottoriöljyn sekaan tiivistyy vettä, joten loppusyksy tai alkutalvi on hyvä aika öljynvaihdolle. Uusi laadukas öljy antaa autolle myös parhaan suojan kylmäkäynnistyksiä varten.

Noudata autonvalmistajan ohjeita öljyn laadusta ja vaihtovälistä. Moottoriöljy kannattaa yleensä vaihtaa ainakin kerran vuodessa, vaikka autolla ajettaisiin vähän, sillä ajan myötä öljy likaantuu ja sen ominaisuudet heikkenevät. Lue lisää: Auton öljynvaihto ja vaihteistoöljyn vaihto – Oikeat valinnat voivat pidentää moottorin ja auton ikää ja Löydä autoosi sopivat voiteluaineet.

2. Huomioi talvilaatuiseen dieseliin  siirtyminen

Pienikin määrä kesälaatuista dieseliä heikentää päälle tankatun talvidieselin kylmäominaisuuksia merkittävästi. Kesädieseliä sisältävä polttoainesäiliö kannattaakin ajaa mahdollisimman tyhjäksi, ja tankata sitten tankki täyteen talvilaatua. 

Neste Futura Diesel™ -talvilaadun alin varastointilämpötila (samepiste) on -29 °C ja alin käyttölämpötila (suodatettavuus) -38 °C. Kesälaadun vastaavat lämpötilat ovat -10 °C ja -20 °C. Talvilaatuinen diesel vaihtuu myyntiin Nesteen asemilla hyvissä ajoin. Lue myös: Neste My Uusiutuva Diesel – Vähennä dieselautoilun päästöjä jopa 90 prosentilla.

3. Huolehdi, että autossa on hyväkuntoiset talvirenkaat

  • Vaihda talvirenkaat autoon ajoissa. Talvirenkaita on nykyisin käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sääolosuhteet sitä edellyttävät.
  • Varmista renkaiden riittävä urasyvyys. Talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä, mutta loskaisella ja lumisella tiellä sen olisi hyvä olla vähintään 5 millimetriä.
  • Huomioi renkaiden ikä. Talvirenkaat eivät useinkaan kulu yhtä nopeasti kuin kesärenkaat. Ajan myötä kumi kuitenkin kovettuu ja sen pito-ominaisuudet heikkenevät. Renkaiden käyttöiäksi suositellaan yleensä enintään kuutta vuotta.
  • Tarkasta rengaspaineet. Renkaiden paine laskee jonkin verran lämpötilan laskiessa, joten rengaspaineet kannattaa tarkastaa talven tullen. Voit tarkastaa ne Nesteen asemilla.

4. Moottorin esilämmitys säästää polttoainetta ja moottoria

Pakkaskelillä kylmänä käynnistetty moottori kuluttaa ensimmäisten kilometrien aikana jopa kaksinkertaisen määrän polttoainetta. Lisäksi kylmäkäynnistys kuluttaa moottoria. Moottorin esilämmitys kannattaa aloittaa lämpötilan laskiessa nollan tuntumaan. Suositeltava lämmitysaika vaihtelee pakkaslukeman ja esilämmityslaitteen tyypin mukaan.

 

Suositellut auton lämmitysajat talvella 




Ulkoilman lämpötila

Sähköinen esilämmitin

Polttoainelämmitin

0...-5 °C 

30 min–1 tunti

10–15 min

-5...-10 °C

1–2 tuntia

15–20 min

alle -10 °C

2–3 tuntia

30 min

(Lähde: Motiva)

5. Muista käyttää ilmastointia myös talven aikana

Auton ilmastointilaitteen kylmäaine voitelee myös tiivisteet. Jos ilmastointia ei käytetä pitkään aikaan, järjestelmä voi alkaa vuotaa, mikä johtaa kalliiseen remonttiin. Käytä siis ilmastointia säännöllisesti myös talven aikana ja huollata se parin vuoden välein.

6. Auton pesu talvella

  • Pese auto säännöllisesti myös talvella. Lika ja maantiesuola aiheuttavat korroosiota, joten autonpesu on tärkeää. 
  • Kun peset auton pakkasella: ovien ja takaluukun tiivisteet kannattaa pesun jälkeen kuivata hyvin, jotta ovet eivät jäädy kiinni.
  • Auton voi pestä suksiboksin kanssa joissain autopesuloissa. Tietyt pesukoneet osaavat tunnistaa suksiboksin ja kattotelineet, jolloin ne eivät estä pesua. Tarkasta tämä aina etukäteen.
  • Suojaa maalipinta vahalla. Vaha tekee maalipinnasta pitkäikäisemmän, eikä talvikauden loska ja lika tartu autoon yhtä helposti. Talvella auton voi vahata vaivattomasti automaattipesun yhteydessä.
  • Hyödynnä Nesteen Suomen laajinta autopesuverkostoa. Auton voi pestä Nesteen asemilla ympäri Suomea. Tarjolla on lisäksi automatisoituja Neste Easy Wash -pesuasemia.
  • Lue lisää: 7 vinkkiä auton pesuun – Näin saat auton puhtaammaksi.

7. Vaihda auton akku ajoissa uuteen

Laadukkaankin akun käyttöikä on yleensä noin 4–6 vuotta. Pakkaskelit ovat akulle haastavinta aikaa, joten käyttöikänsä lopussa oleva akku kannattaa vaihtaa uuteen ennen kylmintä talvikautta.

8. Laadukas tuulilasinpesuneste ja hyvät pyyhkijänsulat lisäävät turvallisuutta

9. Huolehdi auton talvivarusteista

Ennen talven tuloa kannattaa tarkistaa, että tarvitsemasi varusteet ovat autossa. Talvella autosta tulisi löytyä ainakin:

  • Lumiharja ja jääraappa
  • Lumilapio
  • Lämmittimen johto
  • Hansikkaat
  • Huomioliivi
  • Huopia tai lämpimiä vaatteita
  • Taskulamppu

Muista myös auton ympärivuotiset perusvarusteet, kuten ensiapulaukku ja varoituskolmio.

10. Siirry myös ajotavassa talvikauteen

Talvella näkyvyys on usein heikko ja tienpinta liukas. Oma ajotyyli kannattaakin mukauttaa talviautoilun haastavampiin olosuhteisiin. Varaa matkoihin enemmän aikaa ja huolehdi ennen kaikkea turvallisuudesta.