Vastuullisuus
25.10.2019

Parempi saapua viisi minuuttia myöhässä kuin 50 vuotta etuajassa

Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste

Myönnän maanteiden nopeusvalvontakameroiden ärsyttävän ajaessa, mutta olen oppinut hyväksymään ja parhaimmillaan jopa pitämään kameroista. Samoin ajattelee myös yhä useampi suomalainen. Nesteen tekemän tutkimuksen mukaan yli 60 % vastaajista kannatti turvavöiden ja puhelimen käytön valvontaa liikennekameroilla. Huoli liikenneturvallisuudesta ja halu parantaa näkyi selvästi tutkimustuloksissa. Silti pysyvä muutos omassa käyttäytymisessä on yllättävänkin vaikeaa.

Valvonta ja määräykset luovat pohjan turvallisuuden minimitasolle, jonka ollessa kunnossa on hyvä alkaa rakentaa muita turvallisuutta parantavia elementtejä ‒ vapaaehtoisuuteen ja harkintaan perustuvia. Nämä ohjaavat toimimaan turvallisesti muuttuvissa olosuhteissa. 

Hyvä esimerkki tästä on vuonna 2020 voimaan tuleva tieliikennelaki, joka muuttaa talvirengaspakon keliperusteiseksi. Turvallisuudessa ollaan tältä osin siirtymässä  seuraavalle tasolle, jolloin pakon sijaan luotetaan autoilijoiden harkintaan. Syksyn pimeillä, sateisilla ja ajoittain liukkailla ajokeleillä turvallisuus ei synny noudattamalla sääntöjä vaan oman harkinnan kautta ‒ sopeuttamalla ajotapa olosuhteisiin.

Nesteellä turvallisuus näkyy arjessa tekoina 

Turvallisuudesta täytyy myös puhua ja sen täytyy näkyä. Nesteellä turvallisuus näkyy arjessa tekoina. Tästä hyvä esimerkki on portaissa tarra, joka muistuttaa pitämään kiinni kaiteesta. 

Turvallisuuskeskustelujen myötä opimme myös havainnoimaan turvallisia käytäntöjä ympärillämme ja  huomaamaan korjausta vaativia kohteita. Samoin liikennekamerat muistuttavat meitä teiden varsilla kiinnittämään huomiota nopeuteen, jolloin nopeusrajoitusten mukaan ajaminen muuttuu tavaksi. Kamerat saattavat ohjata ajamaan rajoitusten sekä tilanteen vaatimalla nopeudella myös valvomattomilla tieosuuksilla. 

Syksyllä meillä Nesteellä on ollut teemana liikenneturvallisuus. Olemme keskustelleet viikoittain ellei päivittäin liikenteeseen liittyvistä asioista. Muutaman viikon aikana oppina on tullut muun muassa eri rengastyyppien toimivuus sadekelillä ja renkaiden vaihdon jälkeen jälkikiristäminen.

Muutosten läpiviemiseen tarvitaan myös tunteita

Muutaman viikon takainen Helsingin Sanomat kertoi esimerkkejä naapurimme Viron poliisin nopeusvalvonnasta. Siellä rikesakon sijaan kuljettaja voi valita aika-rangaistuksen tien sivuun järjestetyllä levähdyspaikalla. Se on koettu tasa-arvoiseksi rangaistukseksi ja suhteuttaa myös ajattelemaan ylinopeuden syynä olevaa kiireen tunnetta. Eräs kuljettaja kiteytti hyvin isoisänsä neuvoa ‒ “parempi saapua viisi minuuttia myöhässä kuin 50 vuotta etuajassa”. 

Turvallisuuden parantaminen lähtee kuitenkin jokaisen omasta tahdosta muuttua ja parantaa omaa ajotapaa. Nesteellä olemme jo useamman vuoden tehneet turvallisuuslupauksia tiimeissä. Lupaukset on kirjoitettu paperille, tiimin kuva lupauksen kanssa kerätty ja jaettu viestintäkanavissa. Tämä toimintatapa kannustaa pienen pakon edessä toteuttamaan luvattu muutos ja  jakamaan hyviä turvallisuustapoja. 

Hyvä esimerkki lupausten toimivuudesta on markkinoinnin turvallisuuskampanjat. Näihin ajatus ja sitoumus sai alkunsa nimenomaan turvallisuuslupauksista ‒ nyt ne ovat muodostuneet jo tavaksi. Liikenneturvallisuuden osalta vastuu on meillä kaikilla ja tässä meistä jokainen voi tehdä oman lupauksen  Oma viimeisin lupaukseni oli laittaa puhelin käsilaukkuun ja laukku auton jalkatilaan.

Nolla tapaturmaa tai poikkeamaa. Tämä on meillä Nesteellä vastuullisuusperiaatteisiimme kirjattu tavoitteemme. Sama tavoite sopii myös liikenteeseen mutta vaatii muutosta meidän jokaisen liikennekäyttäytymisessä. Paras päivä aloittaa muutos on tänään.

Kirjoittanut
Katri Taskinen
Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja, Marketing & Services -liiketoimintayksikkö, Neste