Ihmiset
2.04.2020

Toimitusjohtajan blogi: Me välitämme, olemme rohkeita ja teemme yhteistyötä

Peter Vanacker
Toimitusjohtaja, Neste

 

Viime viikot ovat tuoneet meidät aivan uudenlaiseen tilanteeseen. Luonnollinen reaktio kriisitilanteessa on taistella, paeta – tai lamaantua. Mutta mitä organisaatiossa lopulta tapahtuu riippuu pitkälti sen kulttuurista, arvoista ja johtajista. Ihmisten käyttäytyminen tekee kulttuurin näkyväksi, teot paljastavat arvojen vahvuuden ja luottamuksen taso heijastaa aitoa johtajuutta.

Olen nähnyt Nesteellä valtavan valmiuden taistella. Kun ymmärsimme koronaviruksen leviämisen aiheuttamat mahdolliset valtavat vaikutukset, käärimme hihat, teimme jo aikaisessa vaiheessa vaikeitakin päätöksiä ja aloimme valmistautua suurin muutoksiin. Peruutimme monia kauan odotettuja ja huolella valmisteluja tapahtumia ja pyysimme kaikkia siihen pystyviä siirtymään etätöihin. Lisäksi ryhdyimme toimenpiteisiin suojellaksemme kaikkia, joiden täytyy työskennellä fyysisesti paikan päällä tuotantolaitoksillamme. Nämä ihmiset auttavat erittäin konkreettisesti pitämään yhteiskunnan käynnissä ja toimintakykyisenä.

Kriisin laajentuessa jatkamme yhteistyötä vaikutusten lieventämiseksi. Taistelemme. Emme pakene, emmekä lamaannu. Kulttuurimme on tällainen, ja kriisitilanne on jo todistanut henkilöstömme ammattitaidon, joustavuuden ja sisäisen palon.

Uudistimme vastikään arvomme: me välitämme, olemme rohkeita ja teemme yhteistyötä. Nyt arvojamme testataan, kuten myös kulttuuriamme. Uskallan väittää, että päätöksemme ja tekomme perustuvat sitoumukseemme varmistaa työtovereidemme ja muiden turvallisuus ja hyvinvointi. Me välitämme. Olen erittäin kiitollinen kaikille työntekijöillemme ja kumppaneillemme, jotka ovat ilmaisseet luottamuksensa ja sitoutumisensa näihin tekoihin.

Kriisitilanteessa ja paineen alla olen myös todistanut ihmisten kehittävän rohkeita ja innovatiivisia ratkaisuja kohtaamiimme ongelmiin. Meidän ei tarvinnut miettiä kahdesti, kun meihin oltiin joitakin päiviä sitten yhteydessä ehdotuksella auttaa kaksinkertaistamaan Suomessa tehtävien koronavirustestien määrä. Tämä projekti on hieno esimerkki yhteistyön voimasta. Se tuo yhteen terveydenhuollon ammattilaiset, suuret yritykset ja lentoyhtiön. Nämä yhdistävät voimansa keventämällä julkisen sektorin taakkaa ja nopeuttamalla koko yhteiskunnan toipumista. Lämpimät kiitokseni kaikille projektissa mukana oleville tahoille.

Meillä täytyy myös olla rohkeutta katsoa kriisiä pidemmälle ja luoda visio koronan jälkeisestä maailmasta. Meillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus rakentaa viisaampaa ja vastuullisempaa taloutta ja yhteiskuntaa. Nyt on aika suunnitella tuota visiota.

Tähän kaikkeen tarvitaan optimismia sen kaikissa muodoissa. Tässä yhteydessä haluan lainata ilmastonmuutosvaikuttaja Christiana Figueresia, joka on kehottanut meitä olemaan “itsepäisiä optimisteja” ja yritysvastuun ja kestävän kehityksen vaikuttajaa John Elkingtonia, joka kuvailee itseään sanoilla “Qualified Optimist”. Uskon, että pystymme tekemään ihmeitä yhdessä. Meidän täytyy vain säilyttää optimismimme ja tulevaisuuden visiomme jopa silloin, kun kohtaamme kaikkein vaikeimpia haasteita.

Nesteellä työmme tarkoituksena on luoda elinvoimaisempi maapallo lapsillemme. Tämä päämäärä ohjaa meitä etsimään uusia tapoja vähentää ilmakehään päätyvän hiilen määrää ja kehittämään kiertotalousratkaisuja hiilen käyttämiseksi yhä uudelleen ja uudelleen. Toimenpiteiden, joita hallitukset ympäri maailman tekevät talouden elvyttämiseksi pandemian jälkeen, täytyy olla linjassa elinvoimaisemman maapallon luomisen kanssa. Koska se tulee olemaan ainoa suunta kohti kestävämpää tulevaisuutta – yhdessä.

Jaa ajatuksesi aiheesta Twitterissä @NesteGlobalin kanssa käyttämällä hashtagia #NesteLife

Kirjoittanut
Peter Vanacker
Toimitusjohtaja, Neste