23 Toukokuu 2023

Turvallinen ja ilmastolle ystävällisempi ajonopeus voi olla taustamusiikista kiinni – kuljettajien tukena Nesteen laatimat, sykettä rauhoittavat soittolistat

Neste Oyj, Uutinen, 23.5.2023

Neste selvitti kyselytutkimuksella minkälaista musiikkia suomalaiset kuuntelevat autoa ajaessaan, ja mikä mielletään parhaaksi ajomusiikiksi. Kyselytutkimus tehtiin jatkumona aiemmin toteutetulle ilmastoystävällisemmän ajamisen kampanjalle. Koska tutkimukset ovat osoittaneet nopeatempoisen musiikin vaikuttavan ajokäyttäytymiseen, Neste laati Suomen eri reiteille soittolistoja, joissa kuljettajien mieltymyksiin vastaavilla musiikkivalinnoilla vaikutetaan rauhoittavasti sykkeeseen ja edistetään liikenneturvallisuutta sekä ilmastoystävällisempää ajotapaa. Myös muutama suomalaisille tuttu ajoreitti ulkomailla sai oman soittolistansa.

Nesteen huhtikuussa 2023 teettämään kyselytutkimukseen* vastanneista naisista 82 % ja miehistä 76 % koki, että musiikin kuuntelu ajaessa vähentää ruuhkasta ja muusta liikenteestä aiheutuvaa stressiä. Yleisesti vastaajat (58 %) olivat sitä mieltä, että musiikin kuuntelu voi auttaa kuljettajaa rentoutumaan. Kyselyn vastaajien mukaan sopivan musiikin kuuntelu autossa auttaa rauhoittumaan, viihtymään, pitää hereillä, ja matkakin taittuu mukavammin. 74 % vastasi, että musiikin kuuntelu on mukavaa erityisesti pitkillä matkoilla.

“Tutkimuksemme mukaan ruuhkat ja liikennesumat aiheuttavat yli 55 prosentille kuljettajista ärsytystä ja pulssin nousua. Räätälöimme autoilijoille soittolistoja tunnetuille ja ruuhkaisille työmatkaliikenteen reiteille, jotta kaasujalka pysyy tarpeeksi keveänä, tunnelma autossa leppoisana ja ajamisen päästöt mahdollisimman pieninä. Soittolistojen kappaleet ovat tempoltaan alle 90 iskua minuutissa, mikä on omiaan pitämään pulssin ratin takana sopivan rauhallisena. Toivomme soittolistojemme ilahduttavan myös pian alkavassa kesälomaliikenteessä ja matkojen sujuvan turvallisesti”, kertoo Nesteen markkinointijohtaja Mika Hyötyläinen.

Esimerkiksi valtatiet 4, 5 ja 6 saivat väleille Helsinki-Lahti, Kuopio-Jyväskylä ja Kouvola-Lappeenranta omat pulssia laskevat soittolistansa. Lomailijoita ajatellen soittolista on tehty myös Baltian maihin, Via Balticaa ajaville sekä Yhdysvaltoihin muun muassa Brooklynin sillalle New Yorkissa.

Autoissa soi radio – pop-musiikki on genreistä suosituin  

Tutkimukseen vastanneista 61 % iästä, asuinpaikasta, elämänvaiheesta ja sukupuolesta riippumatta kertoi, että radion kuunteleminen automatkalla on suosituin tapa kuluttaa musiikkia. Musiikin suoratoistopalveluita käyttää autoillessaan vähintään satunnaisesti noin kolmannes kaikista vastaajista. 

43 % vastaajista piti pop-musiikkia sopivimpana musiikkityylinä autoiluun. Lähes yhtä paljon (41 %) vastasi rockin olevan parasta ajomusiikkia. Mieluiten popia kuuntelevat 45–54-vuotiaat ja naiset, kun taas rock miellyttää yli puolta 18–24-vuotiaista, 35–54-vuotiaista ja vähiten yli 65-vuotiaita. 

“South China University of Technologyn aiemmin tekemän tutkimuksen mukaan yli 120 iskua minuutissa sisältäviä kappaleita kuuntelevat ajoivat keskimäärin lähes 16 km/h muita kovemmilla ajonopeuksilla. Osana Nesteen hanketta teimme testin, jossa tempoltaan erilaisten kappaleiden vaikutusta verrattiin koehenkilöiden pulssiin. Testissä soitetut kappaleet nostivat koehenkilöiden pulssia keskimäärin lähes 10 %, paikoin jopa yli 19 % lähtötilanteeseen nähden. Tulos vahvisti näkemystä siitä, että autossa kuunnellulla musiikilla on merkitystä ja potentiaalinen vaikutus liikenneturvallisuuteen ja liikenteen päästöihin etenkin, kun autossa kuunnellun musiikin yhdistää ilmastoystävälliseen reittivalintaan ja ajotapaan. Olemme aikaisemmin antaneet käytännön vinkkejä ilmastoystävällisempään ajamiseen**, ja uudella CO2 Friendly Beat -kampanjalla autamme kuljettajia keventämään kaasujalkaa sykettä laskevan musiikin avulla ja sen myötä pienentämään päästöjään”, kertoo Mika Hyötyläinen. 

*) Nesteen kyselytutkimus toteutettiin valtakunnallisena kuluttajapaneelina IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen välityksellä aikavälillä 18.-26.4.2023. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 1000 suomalaista kuluttajaa.
**) CO2 Friendly route ja CO2 Friendly Driving -kampanjat

Tutustu sykettä alentaviin autoilun soittolistoihin täällä

Lisätietoja: Yhteydenotot Nesteen mediapalveluun, puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin 8.30–16.00). Voit tilata Nesteen tiedotteita osoitteessa https://www.neste.fi/konserni/medialle/tiedotteet-ja-uutiset/tilaa-tiedotteita.

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Olemme maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja ja kehitämme muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme vuosittain vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on tehdä Porvoon öljyjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. Aiomme aloittaa uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden, kuten nesteytetyn jätemuovin, prosessoinnin öljynjalostuksen raaka-aineina. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä, ja aiomme vähentää myymiemme tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Olemme myös asettaneet korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjullemme. Meidät on valittu toistuvasti Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin ja maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2022 Nesteen liikevaihto oli 25,7 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi

Liitetiedostot: